Capgras Sendromu, sahtekarlik sendromu veya Capgras sanrisi olarak da biliniyor. Capgras Sendromu yasayan kisi, örnegin kendi esini, gerçek esini taklit etmeye çalisan sahtekar biri olarak suçlayabiliyor. Hastaliga genelde kadinlarda rastlandigini ve yas
Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tip Merkezi Psikiyatri Uzmani Dr. Dilek Sarikaya, Capgras Sendromu, belirtileri ve tedavisine iliskin degerlendirmede bulundu.
Capgras sendromunun sanrisal yanlis tanima bozukluklari içinde tanimlanan, az rastlanan ve inatçi sanrilar ile giden bir bozukluk oldugunu ifade eden Psikiyatri Uzmani Dr. Dilek Sarikaya, “Bu sendrom ilk olarak 1923 yilinda Capgras ve Reboul-Lachaux tarafindan tanimlandi. Ilk tanimlandigi dönemlerde çok ender görüldügüne inanilan bu sendromun daha sonra öngörülenden daha sik rastlanabilecegi kabul edildi.” dedi.
DIKKAT! GENELDE KADINLARDA RASTLANILIYOR
Uzman Dr. Dilek Sarikaya, ‘Sahtekarlik sendromu veya Capgras sanrisi olarak da bilinen Capgras sendromunda kisinin, “bir yakininin yüzünü onun yerine geçmek isteyen yalanci bir sahtekar ile degistirdigine” inandigini söyledi. Dr. Sarikaya, söyle devam etti: “Örnegin kisi kendi esini, gerçek esini taklit etmeye çalisan sahtekar biri olarak suçlayabilir. Sahtekarlikla suçlanan sadece bir insan degil, bir hayvan, bir nesne veya koca bir ev de olabilir. Anne ve babasinin yerine baskalarinin geçtigini düsünme de yaygindir. Bu sanrilar iletisim problemlerine yol açar. Süphecilik, kendisini tehlikede hissetme ve sürekli olarak tetikte olma gibi korkular hasta ve yakin çevresi adina zaman zaman tehlike de olusturabiliyor. Hastaliga genelde kadinlarda rastlaniliyor ve yas araligi yetiskinlikten yasliliga kadar uzaniyor.''
SIKLIKLA SIZOFRENI ILE BIRLIKTE GÖRÜLÜYOR
Capgras sendromunun beynin yüz tanima sistemindeki bir sorundan kaynaklandigini belirten Sarikaya, “Siklikla sizofreni gibi psikotik bozukluklarla birlikte görülür. Bazen sizofreninin ilk dönem belirtileri olarak kendini gösterebilir. Olgularin çogunda psikoz, paranoid tipte oluyor. Capgras sendromunun ayrica mani ve psikotik depresyonda da görülebildigi biliniyor. Yüzde 25 ile yüzde 50 oraninda beyin tümörleri, demans, beyin kanamalari ve beyin damar tikanikliklari gibi organik nedenlerle de ortaya çikabiliyor. Capgras sendromu, Lewy cisimcikli demansi olan kisilerin yüzde 16 ile 28'ini, Alzheimer hastalarinin yaklasik yüzde 15'ini etkileyebiliyor.” ifadelerini kullandi.
MUTLAKA TEDAVI EDILMELI
Capgras sendromunun bu belirtilere yol açan sorunun ne oldugu tespit edilerek mutlaka tedavi edilmesi gereken bir bozukluk oldugunu vurgulayan Psikiyatri Uzmani Dr. Dilek Sarikaya, “Bu kimselerin mutlaka ayrintili nöropsikiyatrik degerlendirmeden geçirilmesi ve altta yatan organik bir neden olup olmadiginin belirlenmesi gerekiyor. Tedavide antipsikotik veya antidemansiyel ilaçlarin kullanilmasi, hatta duygudurum belirtileri mevcut ise tedaviye duygudurum dengeleyicilerin de dahil edilmesi düsünülebilir.” dedi.