CEO'lar 2022'ye kadar normale dönüs beklemiyor

KPMG, is liderlerinin dünyasinda pandeminin etkilerinin izini sürüyor. KPMG, Ocak-Mart 2021 tarihleri arasinda yaptigi ankette, is süreçlerinin ne zaman ve nasil normale dönecegi konusunda beklentileri arastirdi. Arastirma sonuçlarina göre CEO'lar kis

Gündem 7.04.2021 12:30:02 0
CEO

KPMG, 2020 basindaki CEO Arastirmasi ve 2020 yazindaki Covid-19 Özel CEO Arastirmasi’ndan sonra bu yilin ilk üç ayinda yeniden is liderlerinin nabzini tuttu. 11 ülkeden 500 CEO ile gerçeklestirilen 2021 CEO Outlook Pulse anketinde, dünyanin en güçlü sirketlerini yöneten is liderlerinin ‘normale dönüsü’ nasil gördügü ve nasil planladigi arastirildi. 

Arastirma, yeni gerçeklige hazirlanan CEO’larin en önemli parametresinin ‘asiya erisim potansiyeli’ oldugunu gösteriyor.  CEO’lar normale dönüs için 2020 yazina göre daha net ve orta vadeli bir stratejiye sahip. Ancak küresel is liderlerinin yüzde 45’i bu yil normale dönüs beklemiyor. CEO’lara göre ekonominin ve is düzeninin normallesmesi 2022’den önce mümkün görünmüyor. 2022’deki bu normallesmenin de eskisinden hayli farkli olacagi görüsü agirlik kazaniyor. 

Arastirma sonuçlarini degerlendiren KPMG Türkiye Baskani Murat Alsan, “Pandeminin basindaki ani belirsizlik ve siddetli degisim üzerinden bir yil geçti. CEO’lar yönettikleri isletmeleri istikrara kavusturacak temelleri attilar. Arastirmaya göre, çok az is lideri normale hizli bir dönüs olacagi görüsünde. Büyük çogunlugu normal is düzenine geçmenin biraz daha vakit alacagini düsünüyor. Bu nedenle en yakin tarih 2022 çikiyor. Ofislere dönüs konusunda egilimin degistigini görüyoruz. CEO’lar ofislere dönüsle ilgili önemli bir karar almadan önce is gücünün virüse karsi korundugundan emin olmak istiyor. Asilamanin baslamasi, isletmelerini yeni gerçeklige hazirlayan liderlere iyimserlik sagliyor. Ancak CEO’lar yine de operasyonlarini, tedarik zincirlerini ve çalisanlarini etkileyebilecek ve asi kitligi yasayabilecek kilit pazarlar için senaryolar çalisiyor” dedi. 

2021 CEO Outlook Pulse Arastirmasi’ndan öne çikan bazi basliklar söyle:

- Küresel ekonominin en büyük sirketlerinin yöneticileri, normale dönüs ve normalin yeni kurallari planlarina çalisiyor ancak is gücünün Covid-19 asisina erisememesi stratejilerin yeniden ele alinmasini zorunlu kiliyor. CEO’larin yüzde 31’i 2021’de normale dönmeyi bekliyor, yüzde 45’i normallesmenin 2022’de baslayacagini düsünüyor, yüzde 24’ü ise islerin sonsuza kadar degistigini söylüyor. 

Ise dönüste ilk kriter asi 

- Her 10 is liderinden dokuzu, yani arastirmaya katilanlarin yüzde 90’i, büyük çogunlugun sagligini korumak için asi olan çalisanlarindan asilandiklarina dair bildirimde bulunmalarinin istenecegini belirtiyor. 

- Liderlerin yüzde 21'i müsterilerine ve ziyaretçilerine tesislerine ya da ofislerine giriste  asi olup olmadiklarini sormayi planliyor. 

- CEO’larin yüzde 26'si pandemi sona erene kadar uluslararasi seyahatlere çikmayacagini söylüyor. 

- Yöneticilerin yüzde 61’i personelin ofise dönmesini istemeden önce basarili asilama sonuçlarini beklemek niyetinde. Sirket liderlerinin yüzde 76’si önemli pazarlardaki hükümetlerin isletmeleri normale dönmeye tesvik etmesini bekleyecek. 

- CEO’larin yüzde 34’ü ise asi güvenligi hakkinda yanlis bilgilerden ve çalisanlarin bundan etkilenerek asi yaptirmama olasiligindan endise duyuyor.

Ofislerin küçülmesi askida mi? 

- Küresel CEO’lar, ülkeler salgindan çiktikça islerin yüz yüze baslamasi ihtiyacini yeniden degerlendiriyor. CEO’larin sirketlerinin fiziksel ayak izini küçültme istahinda alti ay öncesine göre keskin bir düsüs var. Salgin kontrol altina alindiginda ofislere dönüs egilimi artiyor.

- CEO’larin yalnizca yüzde 17’si pandeminin sonucu olarak ofis alanlarini küçültmek istedigini söylüyor. Agustos 2020’de bu oran yüzde 69’du. Bu rakam ya ofislerin bu sürede küçüldügünü ya da stratejilerin degistigini gösteriyor. 

- Bununla birlikte asiya erisim konusunda tereddütler var. CEO’larin yüzde 55’i çalisanlarinin Covid-19 asisina erisiminden endiseli. Bu da çalisanlarin is yerine ne zaman dönecegi konusundaki planlamalari etkiliyor. 

Uzaktan çalismada hibrit model

- Küresel yöneticiler is gücünün tamamen uzaktan çalismasi konusunda ölçülü bir yaklasim gösteriyor. CEO’larin yüzde 30’u Covid-19 sonrasi çogu personelin haftada 2-3 gün uzaktan çalistigi hibrit bir model düsünüyor. Yüzde 21’i agirlikli olarak uzaktan çalisan yetenekleri ise almak istiyor. Bu oran geçen yilki arastirmada yüzde 73 çikmisti. 

Siber güvenlik yeniden bir numara

- Kilitlemeler sirasinda norm haline gelen uzaktan çalisma nedeniyle veri güvenligi riskleri yeniden yükseliste. Agustos 2020’de tehditler arasinda besinci sirada bulunan siber güvenlik, 2021’in basinda ilk siraya çikti. CEO’lar gelecek üç yil boyunca büyümelerini ve operasyonlarini etkileyecek en önemli risk noktasi olarak siber güvenligi görüyor.

- Bu yil CEO'larin yüzde 52'si veri güvenligi önlemlerine öncelik vererek, yüzde 50'si müsteri odakli teknolojilere odaklanarak ve yüzde 49'u video konferans ve mesajlasma yetenekleri gibi dijital iletisime bagli kalarak dijital teknolojilere daha fazla harcama yapmayi planliyor. 

- Ayrica, dijital yeteneklerini artirmak için çesitli yollar arayacaklar, çünkü yüzde 61'i önümüzdeki üç yilda birlesme ve satin alma istahlarinin, esas olarak müsteri deneyimlerini veya deger önerilerini dönüstürmek için dijital teknoloji edinme arzusundan kaynaklanacagini belirtiyor. 



Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °
Salı 27.4 ° / 16.6 °