ÇESME ÇEVRE PLATFORMU 'AYA YORGI BETON KOYU' OLACAK

Çesme'deki Aya Yorgi Koyu imara açildi. Konu ile ilgili Çesme Çevre Platformu Baskani Ahmet Güler açiklamalarda bulundu.

Çevre 25.03.2022 10:07:32 0
ÇESME ÇEVRE PLATFORMU

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi, Izmir’in Çesme Ilçesi'nde Dalyan ve Sakarya mahallelerini kapsayan Ayayorgi Mevkii'ne yönelik 1/5000 ölçekli Koruma Amaçli Nazim Imar Plani Degisikligi ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçli Uygulama Imar Plani Degisikligi'ni askiya çikardi.

Buna göre 3'üncü derece SIT alaninda yer alan ve "Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanim Alani" kapsamindaki tarim arazisi ve zeytinlik vasfindaki söz konusu yerler imara açildi. 

Çesme Çevre Platformu Baskani Ahmet Güler, Çesme'deki Aya Yorgi Koyu’nun imara açilmasina iliskin açiklama yapti. 

''TÜRKIYE'YE YAPILAN EN BÜYÜK IHANETTIR'

"Çevre ve Sehircilik Bakanligi yine bir çevre katliamina imza atti. Çevre Bakanliginin bu plan degisikligi Çesme’ye, Yarimada’ya, EGE’ye, Türkiye’ye yapilan en büyük ihanettir. Çesme’nin gözde plaji ve doga harikasi dünyaca ünlü Aya Yorgi’yi imara açti.  Çesme Dalyan, Sakarya Mahallesi ve, Aya Yorgi bölgesinde Nazim Imar Plani Degisikligi plani bakanlik tarafindan onayladi. Degisiklik ile bölge imara ve betonlasmaya açildi. 1/5000 ölçekli planlamaya göre 2 katli bina yapilabilecek. Burasi egimli daglik bir alan oldugu için kod uygulamasi ile buralarda yakinda 4-5 katli binalar yükselir. Çevre ve Sehircilik Bakanligi, bu degisikligi yaparken yerel yönetime, halka hiçbir sekilde danismadi. Burada arsasi olanlar veya bu plan degisikligini önceden bilip arsa alanlar bir günde milyon dolarlik rant yaptilar" ifadelerini kullandi. 

'BUNU DAHA ÖNCE DE YASADIK'

Bölgenin sadece tarim açisindan degil, tarihi açidan da önemli oldugunu vurgulayan Güler, "Böylece, SIT kapsaminda olan ‘Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanim Alani’ olarak belirlenen bölge “Aya Yorgi Beton Koyu” olacak.  Bu bölgede sadece tarim ve zeytin degil, çok miktarda da tarihi eser var. Birçok tarihi eser henüz kayit altina bile alinmis degil. “Insaat kazilarda ortaya çikacak tarihi eser ve tabiat varligi resmi makamlara bilgi verilsin” karari alinmis. Vahsi beton sermeyenin temel kazilarinda çikacak eserler hemen toprakla kapatilip, üstlerine beton dökülerek gizlenecektir. Çesme’de bunlari daha önce yasadik. Çok ünlü bir futbolcu Çesme’deki villasinin oturma odasini üstü cam döseli Roma Hamami üzerine insaa etti, hala tarihi eserin üzerinde oturuyor. Bu iktidar “ Çesme – Kanal – Talan Projesi” ile zaten 95 milyon metrekare alani betonlastiracak. Ama sadece burasi ile yetinmiyorlar. Çesme’nin tümü saldiri altinda. Simdi dünyaca ünlü, doga harikasi Aya Yorgi Koyu yok ediliyor" açiklamasinda bulundu. 


Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °