Çesme'de 'Atik Yag' seferberligi

Çesme

Çesme'de 'Atik Yag' seferberligi

Çevre hassasiyetine karsi çalismalarini sürdüren Çesme Belediyesi çevreyi korumak ve çevre bilincinin olusturulmasi amaciyla atik yaglarin toplanmasi için kampanya baslatti. Çesme Belediye Baskani M. Ekrem Oran, vatandaslari bu konuda duyarli olmaya davet etti.

Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlügü ilçe genelinde bitkisel atik yaglarin kontrolü yönetmeligi kapsaminda çalismalarini sürdürüyor. Hali hazirda bitkisel atik yag üreten tüm kafe ve restoranlarin bakanliktan izin ve lisans almis firmalara atik yaglarini teslim etmeleri gerektigine dair çalismalara baslayan Çesme Belediyesi, tüm vatandaslari bilinçlendirmek adina bu kampanya ile evlerden kizartma ve tüm atik yaglarinin toplanmasini amaçliyor.

16 bin 510 TL ceza kesilecek

Çesme Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlügü, DEHA ve ALBIYOBIR bitkisel atik yag toplama firmasi isbirliginde “Atik Yaglari Topluyoruz ” basligi altinda yürütülen kampanya kapsaminda, atik yaglarin dogaya ve çevreye verdigi zararla ilgili bilgi verilerek bitkisel atik yaglarin geri dönüstürülmesi üzerine bilgi veriliyor. Vatandaslar atik yaglarini muhtarliklara dagitilan yag bidonlarinda biriktirebilecek. Kullanilan bitkisel atik yaglardan 3 litre getiren vatandaslara 5 litrelik temizlik malzemesi verilecek. . Atik yag üreten tüm kafe ve restoranlarin bakanliktan lisans almis firmalar ile bitkisel atik yag sözlesmesi yapmamasi, atik yaglarini teslim etmemeleri ve gider hattina bagli atik yag tutucu temin etmemeleri halinde 1.635 TL’den 16.510 TL’ye kadar cezai islem uygulanacak.

“1 litre atik yag 1 milyon litre temiz suyu kirletiyor”

Toplanan ve geri dönüsüme gönderilen bu yaglardan biyodizel elde edildigi belirtildi. Bir litre atik yagin 1 milyon litre temiz suyu kirlettigini dile getiren Çesme Belediye Baskani M. Ekrem Oran, "Kizartma amaciyla kullanilan yaglar defalarca kullanildiginda polar sayilari yükselir ve kanserojen madde haline gelir. Kullanilmis yag kesinlikle bekletilip tekrar kullanilmamalidir. Bitkisel atik yaglarin çöpe atilmasi durumunda ise yagmur sulari ile karisarak topraga sizar. Yeralti sulariyla nehirlere, göllere ve denizlere ulasan atik bitkisel yaglar kuslara, baliklara ve diger canli türlerine zarar verir. Lavaboya dökülmesi durumunda ise kanalizasyon sistemine gidecektir. Lavaboya dökülen yaglar sehir kanalizasyon sistemine ulasmadan önce lavabodan atik sularla birlikte akarken yapiskan yapisi nedeniyle atik su içerisindeki kati maddeleri de baglayarak bina içindeki borulara yapisir. Borunun kullanilabilirlik hacminin daralmasina ve tikanikliklara neden olur" dedi.

Muhtarliklara yag bidonu yerlestirilecek

Vatandaslari bu konuda duyarli olmaya davet eden Baskan Oran, “Muhtarliklarimiza bitkisel atik yag toplayan anlasmali oldugumuz firmalar tarafindan birer adet yag bidonu teslim edildi. Vatandaslarimizdan atik yaglari kullanmamalarini ve bu yaglari muhtarliklarimizda bulunan bidonlarda biriktirmelerini rica ediyorum. Daha güzel, daha saglikli ve daha yasanabilir bir Çesme için çalismaya devam edecegiz” diye konustu.