Tarih: 04.06.2022 16:01

ÇEVRECILER, DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ ÖNCESINDE DOGAYI KIRLETICILERDEN TEMIZLEDI

Facebook Twitter Linked-in

,Doga ile insan arasinda bozulan dengenin yeniden tesisine katki saglamak için 22 yildir faaliyetlerini sürdüren Çevre Kuruluslari Dayanisma Dernegi (ÇEKUD), dogayi kirleticilerden arindirma etkinligi düzenledi. Türkiye Çevre Haftasi çalismalarina destek vermek ve 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nü çöplerden arindirilmis tertemiz bir dogayla karsilamak amaciyla düzenlenen etkinlik, yüzlerce sivil toplum kurulusunun destegiyle Türkiye genelinde ayni anda gerçeklestirildi. On binlerce çevre dostunun katilimiyla saat 14.00’te baslayan etkinlik boyunca basta pet sise, poset, izmarit ve straforlar olmak dogada dönüsmesi zor olan atiklar ve kirleticiler toplanarak çevreye yönelik toplumsal farkindaligin artirilmasi hedeflendi.   

“DOGAYLA BIRLIKTE KENDIMIZI KIRLETIYOR, KENDIMIZI TEMIZLIYORUZ”

Istanbul Üsküdar’daki etkinlik alaninda açiklamalarda bulunan ÇEKUD Baskani Prof. Dr. Eyüp Debik, yapilan etkinlikle çevrenin kirleticilerden arindirmaya dikkat çekmeye çalistiklarini belirterek, “Arindirmaya çalisiyoruz, çünkü dogada kendiliginden olusmayan basit bir çöpün dahi dogaya büyük yük oldugunun farkindayiz. Dogada kendiliginden olusan atiklar organik sekilde zaten dönüsmektedir. Sözgelimi agaçlarin dökülen yapraklarini ve dallarini, yeryüzünün gizli kahramanlari mantarlar bertaraf ederek topraga faydali hale dönüstürmektedir. Önemli olan, doganin dönüstüremeyecegi veya dönüstürürken çok zorlanacagi sanayi üretimi çöpleri, atiklari, kimyasallari dogaya atmamaktir. Artik herkes biliyor ki; bir plastik posetin dogadaki tam ayrismasi bin yili bulabilmektedir. Ama poset, pet sise, izmarit, strafor gibi sanayi üretimi milyonlarca, milyarlarca atik dogaya yine de atiliyor. Esasinda dogayla birlikte kendimizi de kirletmis oluyoruz. Farkinda olmaliyiz; dogayi kirletirsek kendimizi kirletiyor, dogayi temiz tutarsak veya temizlersek kendimizi temizliyoruz” dedi.


“DÜNYA ÇEVRE GÜNÜNÜ DOGAYI KIRLETICILERDEN ARINDIRARAK KARSILAMAK ISTEDIK”

Etkinligin amacinin 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nü çöplerden arindirilmis tertemiz bir dogayla karsilamak, Türkiye Çevre Haftasi çalismalarina da destek vermek ve bu topraklari vatan bilen her bir bireyin bilinçli bir çevre dostu olmasina katki saglamak oldugunun altini çizen Prof. Dr. Eyüp Debik, konusmasini söyle tamamladi:

 “Dogaya biraktigimiz her bir çöpün, her bir atigin çevreye zararinin çok yüksek oldugunu ve sadece dünyamiza degil, ülkemize de gerek toplum sagligi gerekse ekonomik açidan ciddi bir yük getirdigini aklimizdan hiçbir zaman çikartmamaliyiz. Bu sebeple, günlük hayatimizda kullandigimiz ürünler sebebiyle olusan atiklari rastgele çevreye atmayip dogayi koruyacak yöntem ve metotlari tercih etmeliyiz. Bu anlamda, umuyoruz ki düzenledigimiz bu farkindalik hareketi, etrafa rastgele çöp atanlarin, çevreye duyarli davranmayanlarin hatalarini anlamalarina katki saglar. Çevre dostlariyla birlikte dogamizi bir gün öncesinden temizleyerek Dünya Çevre Gününü tertemiz sekilde karsilamayi hedefledik. Böylece, hem atiklarin dönüsmesi için çabamizi, birlikte olma gücümüzü ortaya koyduk, hem de çevre bilinci ve temizlik ahlakinin kültürümüzdeki yerini hatirladik ve hatirlattik. Dünyamiz daha yasanilabilir olmasi için biz her daim seferberiz. Sürdürülebilir gelecek için binlerce gönüllümüzle, Türkiye’nin ve dünyanin her yerinde elimizden geldikçe dogamizi koruyacak; yesil vatan, temiz vatan için bu tür seferberliklerimize devam edecegiz.”

Türkiye genelinde gerçeklestirilen dogayi kirleticilerden arindirma etkinligi kapsaminda toplanan atiklar geri dönüsüm merkezlerine teslim edildi. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —