Tarih: 04.12.2021 16:13

CHP ALIAGA IS KAZALARINDA HAYATLARINI KAYBEDEN MADENCILERI ANDI

Facebook Twitter Linked-in

Aliaga Ilçe Baskani Özlem San Oguzhan, Kadin Kollari Baskani Günes Atas ve Gençlik Kollari Baskani Ahmet Orhan’in yani sira partililerin katlim gösterdigi basin açiklamasi öncesi Demokrasi Meydani’na 13 Mayis 2014’te Soma’da hayatini kaybeden 301 madenci anisina 301 karanfil birakildi.

Yogun yagmur dolayisiyla parti binasinda yapilan açiklamayi Ilçe Baskani Özlem San Oguzhan okudu.

Açiklamada maden ocaklarinda hayatini kaybeden emekçiler dolayisiyla 4 Aralik’i kutlamadiklarini, sadece maden sehitlerini andiklarini ifade eden Oguzhan, sunlari söyledi:

“Bugün, emegin makus kaderinin emekçinin alnina kara bir leke gibi yazildigi gün.

Bugün, 4 Aralik Dünya Madenciler Günü…

Kutlamiyoruz; çünkü aklimiza Soma geliyor.

Kutlayamiyoruz; çünkü Zonguldak, Ermenek, Sirnak, Elbistan ve birçok maden havzasinda adini sayamadigimiz onlarca yerde canlarini kaybeden, aralarinda mühendislerin de bulundugu maden isçileri aklimiza geliyor.

Insan hayatinin tek bir kömür parçasi kadar düsünülmedigi, doganin altin hirsina ve kapitalizmin aç gözlülügüne yenik düstügü bir düzende bizler; yüregi maden isçileriyle, madenci yakinlariyla birlikte atanlar bu günü kutlamiyor, maden kazalarinda ve emek mücadelesinde hayatini kaybeden kardeslerimizi aniyoruz.



Degerli Aliagalilar;

1924’te yabanciyi kovup bakir, petrol, demir, bor, kömür çikartmaya baslayan Türkiye Cumhuriyeti’nden, faizle, kapitalizmle mücadele ettiginden bahseden ve her firsatta ‘yerli ve milli’ diyenlerin yeni Türkiye’sinde yeralti zenginliklerimizin en çok parayi verene peskes çekildigi günlere geldik.

Artik Türkiye’nin dört bir yaninda, dünyanin egemen kapitalist güçleri ormanlarimizi kesip dagi tasi delik desik ederek degerlerimizi sömürüyor. Bunun yolunu açan, yeterli denetim olmaksizin buna göz yuman kim? Tabii ki AKP!..

Taseronlastirma, özellestirme ve patronlarin kâr hirsi nedeniyle güvencesiz ve denetimsiz kosullarda çalismaya mahkûm edilen isçilerin yasadigi zorluklar, Ak Parti iktidarinin emekçiye bakisinin bir özetidir. Sadece maden sektöründe degil, bütün sektörlerde yasanan ölümlü is kazalarinda Avrupa’nin birinci, dünyanin üçüncü ülkesi olmamiz Ak Parti iktidarinin yanlis politikalarinin bir sonucudur.


Kiymetli hemserilerim;

Maden isçilerimizin her hak arayisi, karsisinda baski ve yasaklari buluyor. Emekçilerin yürüyüsleri engelleniyor, eylemleri kisitlaniyor, direnenler haksiz sekilde gözaltina aliniyor. Ancak kimsenin süphesi olmasin ki, mevcut iktidar ve sirtini dayadigi sermayenin usaklari elbette bu yaptiklarinin hesabini önünde sonunda hem Türkiye isçi sinifina hem de bu ülkenin emekçi insanlarina vereceklerdir.

Çünkü biz unutmadik, unutmayacagiz: ‘Çok güzel öldüler’ diye hayatini kaybeden madencilerimizin ardindan açiklama yapan da sizdiniz, madenci yakinlarini tekmeleyenler de sizlerdendi!...

AKP iktidarinin bütün baski ve yasaklarina karsin haklarini aramak için mücadele eden emekçilerimizi coskuyla, sevgiyle selamliyoruz.

Bizler biliyoruz ki; yerin yüzlerce metre altinda zorluklara karsi alin teri dökerek, kahramanca mücadele veren ve canlarini hiçe sayarak dünyanin en zor mesleginde çok zor kosullarda ve canlari pahasina çalisan madenci arkadaslarimizin ve kardeslerimizin emekleri büyük övgü ve takdiri hak etmektedir. Zonguldak’ta, Soma’da, Ermenek’te, Sirnak’ta, Sirvan’da madencilerle birlikte yüregi yananlara, dogal zenginliklerin talan edilmesine karsi çikanlara binlerce tesekkür, binlerce selam olsun.

Vardiyaya giderken ailesi tarafindan ‘hayirli isler’ sözüyle ugurlanan; her aksam ‘geçmis olsun’ diyerek karsilanan, ekmegini yer altindan çikaran maden isçilerimize saygi ve sevgilerimizi iletiyor, tüm maden sehitlerimizi rahmetle aniyoruz. 

Cumhuriyet Halk Partisi olarak madenci kardeslerimizin haklarini sonuna kadar savunacagimizi bir kez daha hatirlatiyor, ihmallerin kurbani olmadiklari, çalisma sartlarinin düzeltildigi bir Türkiye diliyoruz.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —