CHP Izmir Milletvekili Arslan enerji krizi ile ilgili açiklamalarda bulundu

CHP Izmir Milletvekili Arslan enerji krizi ile ilgili açiklamalarda bulundu

CHP PM Üyesi ve Izmir Milletvekili Ednan Arslan, EPIAS'in bugün ilan ettigi Elektrik Piyasasinda azami fiyat teklif sinirinin kWh basina 4 TL'ye çikarilmasina iliskin açiklamalarda bulundu.

CHP PM Üyesi ve Izmir Milletvekili Ednan Arslan, EPIAS’in bugün ilan ettigi Elektrik Piyasasinda azami fiyat teklif sinirinin kWh basina 4 TL’ye çikarilmasina iliskin açiklamalarda bulundu.

CHP’li Arslan, ‘Enerjide azami fiyat teklif sinirinin kWh basina 4 TL ye çikarilmasi, 2,5 – 3 TL araliginda seyreden Piyasa Takas Fiyatlarinin yükselmesine neden olacaktir. Bu durum, uzun vadede vatandaslarimizin enerji faturalarina yansiyacaktir. 2022’nin basindan bu yana piyasaya verilebilen azami fiyat teklif siniri, neredeyse her ay yukari çekilmektedir. Iktidar, oy kaybetmemek ve krizi üstlenmemek için, enerji sektörünü çökmenin esigine getirmektedir. Artan maliyetler nedeniyle üretimi durduran santraller, yapilamayan ödemeler, sirketlerin borçlarinin ertelenmesi göz göre göre gelen krizin habercisidir.’ Diye konustu.

Saray Dahil Tüm Kamuda Tasarrufa Gidilmeli

Enerjide israf ve savurganliktan vazgeçilmesi gerektigini vurgulayan CHP’li Arslan, iktidari tasarruf tedbirleri almaya davet ederek, sözlerini söyle sürdürdü:

Bakiniz dünya enerji krizini görmüs ve her türlü tasarrufa yönelerek önlem almaya çalismaktadir. AK Parti iktidari ise sorunu görmezden gelerek günü hamasi tutum, davranis ve açiklamalarla geçistirmektedir. Bu yaklasim vatandaslarimizi kisin ortasinda hem karanlikta hem de isinma sorunlari ile bas basa birakacaktir. Ülkemizin içinde bulundugu derin ekonomik krizi, hayat pahaliligini düsündügümüzde vatandaslarimiz maalesef enerjide tam bir kara kis yasayacaktir. Buna önlem almak iktidarin sorumlulugundadir. Biz hatirlatiyor ve yapilmasi gerekenleri siraliyoruz. Bunu önlemek için iktidarin derhal Saray’dan baslayarak tüm kamu kurum ve kuruluslarinda enerji tüketimine iliskin tasarruf tedbirleri uygulamalidir. Aydinlatma, isitma, sicak su ve akaryakit tüketimi olmak üzere tüm tüketim kalemleri için planlama yapmalidir ve siki sikiya uygulamalidir. Kimsenin vatandaslarimizi çetin kis kosullarinda hem karanliga hem de soguga teslim etme hakki yoktur.

Özellestirme Degil Kamu Payi Artirilmali

CHP’li Arslan enerji sektöründe dünya genelinde yasanan gelismeleri de hatirlatarak su degerlendirmelerde bulundu:

Pandemi, iklim krizi, savas ve ekonomik gerilemeler karsisinda bütün dünya enerji alaninda tasarrufa gitmektedir. Dünya ülkeleri enerjide kaynak degisiklikleri, ekonomide politika faizi artirimi gibi bir dizi hamle ile çözüm arayisindadir. Ülkeler vatandaslarini bu gelismeler karsisinda koruma çabasindadir. Ancak ülkemizde AKP iktidari dünyanin tersine enerji alaninda yanlis politikalarda israr etmektedir. Temel yanlis enerjide disa bagimli özel sektör öncelikli bir yapi olusturulmasidir. Yapilmasi gereken ise enerji alaninda kamu payinin artirilmasidir.