CHP Izmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kiliç: "Holdinglerin Milyon Liralik vergi borçlarini silen AKP iktidari, Romanlarin elektrik borçlarina duyarsiz”

"Romanlar pandemide birakin fatura ödemeyi, aslarini dahi kaynatamiyorlar, bir tas çorba pisiremiyorlar. Iktidar hani hep ‘Avrupa bizi kiskaniyor' diyor ya, peki bu tarafimizi da kiskaniyor mu?”

Gündem 24.01.2021 12:37:42 0
CHP Izmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kiliç: "Holdinglerin Milyon Liralik vergi borçlarini silen AKP iktidari, Romanlarin elektrik borçlarina duyarsiz”

 CHP Izmir Milletvekili ve TBMM Insan Haklarini Inceleme Komisyonu Üyesi Av. Sevda Erdan Kiliç, “Izmir’in Tepecik Mahallesi’nde yasayan Romanlarin elektrik sorununu” Meclis gündemine getirdi. 

 Av. Sevda Erdan Kiliç, konuyla ilgili hazirladigi soru önergesini, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez’in yanitlamasi istemiyle TBMM Baskanligi’na sundu. 

 CHP Milletvekili Av. Kiliç, yaptigi yazili açiklamada, Izmir’in Konak ilçesine bagli Tepecik Mahallesi'nde (Yenisehir) elektrik faturasini ödeyemeyen Romanlarin elektriklerinin polis esliginde kesildigini ifade etti. Duruma tepki gösteren Romanlarin, olayi gaz lambalari ve tüplerle protesto ettigini animsatan Av. Kiliç, sunlari kaydetti:

“Roman kardeslerimiz genelde çiçekçilik, boyacilik ve müzisyenlik gibi güvencesiz islerle ugrasmaktadir. AKP iktidarinin özellikle son dönemde uyguladigi yanlis politikalar sonucu giderek artan ekonomik kriz pandemi döneminde daha da artmistir; bu ekonomik krizi bütün vatandaslarimiz gibi Roman vatandaslarimiz da hissetmektedir. Igneden iplige her seye zam geldigi, çarsi ve pazardaki fiyatlarin alip basini gittigi, ‘alev alev’ yandigi bir ortamda millet birakin bir çiçek almayi veya ayakkabisini boyatmayi, evine ekmek bile götürememektedir. Lokantalarin, restorantlarin ve eglence mekanlarinin pandeminin basindan itibaren kapali olmasi nedeniyle müzisyenler zaten aylardir issizdir ve onlar da evlerine ekmek almakta zorlanmaktadir. Ülkemizin durumu böyle iken, normal zamanlarda bile hayatlarini idame ettirmekte, is bulmakta zorlanan, bu sektörlerden ekmegini kazanan Roman vatandaslarimiz, pandemi döneminde ekonomik olarak iyice dibi görmüslerdir. Yoksullukla hatta açlikla mücadele eden, en temel gida maddelerine bile erisemeyen bu mahallelinin artik dayanacak gücü kalmamistir. Bu dönemde birakin fatura ödemeyi, ekmek alacak paralari bile yoktur

  Siz simdi kalkmis karda kista bu insanlarin bir de elektirigini kestiniz; kis ortasinda onlari soguga mahkum ettiniz. Bu insanlarin küçük bebekleri, uzaktan egitim gören okula giden çocuklari var. Bu soguk havalarda o bebekler hasta olursa, hastaneye gitmek zorunda kalirsa bunun sorumlusu kim olur? Elektrikler kesildigi için o çocuklar egitim alamazsa bunun sorumlusu kim olur? Bunu hangi vicdan kabul eder?”

“Sokaklarda ates yakarak isinmaya çalisiyorlar”

CHP Izmir Milletvekili Av. Kiliç, Romanlarin borçlarini kabul ettiklerini, sadece bu borçlarinin faizinin kaldirilmasini, borcun da 60 ay taksitle yapilandirilmasini istediklerini kaydetti. Böyle oldugu takdirde salgin döneminde hiçbir gelir elde edemeyen ve iyice yoksullasan Roman vatandaslarin azar azar taksitlerle borçlarini ödeyebileceklerini belirten Av. Kiliç, su dönemde Izmir’de havalarin çok soguk olmasi nedeniyle bu mahallede yasayan Romanlarin sokaklarda ates yakarak isinmaya çalistiklarini bildirdi. Roman vatandaslarin güvenlik güçleriyle karsi karsiya getirilmesinin yanlis oldugunu vurgulayan Av. Sevda Erdan Kiliç, “Her ne kadar özel bir sirket olsa da kamusal bir görev üstlenen bu firmanin kamu çikarini gözetmeyerek mahalle halkini sogukla ve çaresizlikle bas basa birakmasi, toplumun adalet duygusunu da zedelemektedir. Sürekli ‘sosyal devlet’ vurgusu yapan iktidarin, bu vurguya uygun sekilde konuyla ilgili gerekeni yapmasi ve bir an önce düzenli gelirleri olmayan bu vatandaslarimizin magduriyetini gidermesi gerekmektedir.” dedi.

“Roman mahallelerinde artik sadece yoksulluk degil açlik da var”

  “Roman mahallelerinde artik sadece yoksulluk degil açlik da var.” diyen CHP’li Av. Sevda Erdan Kiliç, açiklamasinda sunlari belirtti:

   “Günübirlik para kazanan bu toplumun, iktidarin popülist söylemlerinden ziyade vatandasa dokunan gerçek çözümlere ihtiyaci bulunmaktadir. Bu durum bugün Tepecik’te patlayan bir vakadir, ancak Türkiye’nin bütün mahalleleri için geçerlidir. Basta besli çete olmak üzere nice holdinglerin Milyon Liralik vergi borçlari affedilirken, silinirken onlara bunun yapilmasi reva midir? Zaten yoksuldular, iyice yoksul oldular. Pandemi sürecinden en çok etkilenen grup Romanlar oldu, hepten duvara çarptilar. Birakin fatura ödemeyi, aslarini kaynatamiyorlar, bir tas çorba pisiremiyorlar. Iktidar hani hep ‘Avrupa bizi kiskaniyor’ diyor ya, peki bu tarafimizi da kiskaniyor mu?”

  CHP Izmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kiliç, bu sorunun sadece Tepecik Mahallesi’nde yasayanlarin sorunu olmadigini açlik ve yoksullukla mücadele eden herkesi ilgilendirdigini, daha önce bir sekilde elektrik, dogalgaz ve su faturalarini ödeyebilen ailelerin pandemi nedeniyle ödeme güçlügü çektigini, çogunun ödeyemedigini ifade ederek, “Kis mevsiminde elektrik kesintisi yapilmasi, açlik ve yoksullukla mücadele eden bütün vatandaslarimizin magduriyetini iki katina çikarmaktadir.” ifadesini kullandi.



Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °