CHP Izmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kiliç: "Siddet olaylarinin son bulmasi için engelli ve yasli bakimevleri denetimleri artirilmali!!”

CHP Izmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kiliç: "Siddet olaylarinin son bulmasi için engelli ve yasli bakimevleri denetimleri artirilmali!!”

Izmir'in Gaziemir Ilçesi'ndeki Özel Zihinsel Engelliler Bakimevi'nde çekildigi kaydedilen görüntüler basina yansimis ve vicdanlara sigmayan görüntülerde, bakimevinde kalan engelli bir hastanin, oradaki üç personel tarafindan tecrit edildigi v

 CHP Izmir Milletvekili ve TBMM Insan Haklarini Inceleme Komisyonu Üyesi Av. Sevda Erdan Kiliç, “Izmir Gaziemir’deki özel zihinsel engelliler bakimevinde yasanan ve vicdanlara sigmayan olayi” Meclis gündemine tasidi. 

Av. Sevda Erdan Kiliç, konuyla ilgili hazirladigi yazili soru önergesini Aile, Çalisma ve Sosyal Hizmetler Bakani Zehra Zümrüt Selçuk’un yanitlamasi istemiyle TBMM Baskanligi’na sundu. 

CHP Milletvekili Av. Kiliç, yaptigi yazili açiklamada, Izmir’in Gaziemir Ilçesi’ndeki Özel Zihinsel Engelliler Bakimevi’nde çekildigi kaydedilen görüntülerin vicdanlara sigmadigini, kendisini derinden üzdügünü ve yaraladigini belirtti.

 Görüntülerde, bakimevinde kalan engelli bir hastanin, oradaki üç personel tarafindan tecrit edildigi ve siddete ugradiginin açikça görüldügünü ifade eden Av. Sevda Erdan Kiliç, açiklamasinda sunlari kaydetti:

 “Aile, Çalisma ve Sosyal Hizmetler Bakanligi’ndan, özel engelli bakim merkezindeki siddet görüntülerine iliskin inceleme baslatildigi ve olaya karisanlarla ilgili suç duyurusunda bulunuldugu yönünde açiklama yapilmistir. Ancak sadece açiklama yaparak olayla ilgili inceleme baslatmak ve suç duyurusunda bulunmak yeterli degildir. Bakanligin görevi bu tür olaylar olduktan sonra inceleme baslatmak ve suç duyurusunda bulunmak degildir; bakanligin görevi, aldigi kalici tedbirlerle bu tür vicdanlari yaralayan olaylarin olmasini önlemek ve bir daha yasanmamasi için gereken bütün tedbirleri almaktir.

Ülkemizde birçok kamu ve özel engelli veya yasli bakimevleri, huzurevleri bulunmaktadir. Zaman zaman da bu bakimevleri ve huzurevlerinde yasanan siddet olaylarina iliskin görüntüler yayinlanmaktadir. Bakanligin bu yerlere iliskin denetimlerini yaptigini varsaysak bile yeterli olmadigi ortadadir.

“Denetimler arttirilmalidir”

 Bakanlik mutlaka bu yasli ve engelli bakimevlerine yönelik habersiz denetimler yapmali ve bu denetimlerini de belirli periyotlarla sürdürmelidir. Bu merkezlerde istihdam edilen personele göreve basladigi tarihten itibaren ilki üç ay içinde olmak üzere, her yil asgari on saatlik hizmet içi egitim verilmesi gerektigi yönetmelikte belirtilmis olup, hizmet içi egitimin kalitesinin arttirilmasi gerekliligi ortadadir. Ayrica, görevli personellere belirli araliklarla psikolojik testler uygulanarak bu görevi ifa edebilecek kabiliyeti saglayip saglayamadigi ölçülmelidir. Yasli ve engelli bakimevlerinde zorunlu çalistirilmasi gereken personeller arasinda çalisma izni olmayan personellerin ve zorunlu çalistirilmasi gereken personel sayisindan eksik personel çalistiran merkezlerin tespit edilmesi, liyakat ve isleyis açisindan önem arz etmektedir. Bu gibi durumlarin tespit edilmesinde habersiz denetim yapmak önemlidir. Yönetmelige aykiri personel çalistiran ve yönetmeligin belirledigi sayida personeli istihdam etmeyen merkezlerin ceza oranlarinda da arttirima gidilmelidir.”

CHP Izmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kiliç, pandeminin yasandigi bugünler de temizlik ve hijyenin daha da önemli oldugunu vurgulayarak, “Zaman zaman bu bakim ve huzurevlerinde kalanlarin kisisel temizligine ve kaldiklari yerlerin temizligine önem verilmedigi, burada kalanlara tarihi geçmis meyve sulari ve içeceklerin içerildigi, kötü yemeklerin verildigi, çok kötü sartlarda kaldiklari ile ilgili haberler kamuoyuna yansimaktadir. Bu tür haberler her vatandasi oldugu gibi beni de derinden yaralamakta ve üzmektedir. Ama bakanligin üzülmek yerine, bu vicdanlari sizlatan olaylari önlemesi gerekmektedir ve sorumlularin cezalandirilmasi için de olayin sonuna kadar takipçisi olmalidir.” dedi.