CHP Izmir Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Ednan Arslan, Brezilya donanmasina ait Nae Sao Paulo adli savas gemisinin Izmir’in Aliaga ilçesindeki gemi söküm tesislerine getirilmesi için Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanliginin onay vermesine tepki gösterdi.
TBMM Çevre Komisyonu Üyesi CHP’li Arslan, konuya iliskin TBMM Baskanligina yazili soru önergesi sunarak Bakan Murat Kurum’dan sorularina yanit istedi.
CHP’li Arslan, ‘asbest, radyasyon ve diger kimyasal içerikli savas mühimmatlarinin sevk ve naklini yapmis, bu anlamda her türlü tehlikeyi üzerinde barindirma ihtimali oldukça yüksek olan bir savas gemisinin, Izmir’e getirilmesini asla kabul etmiyoruz. Buna tüm Izmirliler karsi çikiyor. Hatta alaninda pek çok uzman bu savas gemisinin gelisini ‘Asbest Bombasi’ geliyor olarak tanimliyor. Çevre Bakani Sayin Kurum’a çagrida bulunuyorum. Tüm Izmir Milletvekilleri, Büyüksehir Belediye Baskani ve sektörün uzmanlari tüm paydaslarla bir toplanti yapalim. Izmir kamuoyunun istemedigi bu denli tehlikeli bir konu, ben yaptim oldu, ben izin veriyorum anlayisi ile bir yere varamaz.” Diye konustu.
CHP’li Arslan, ‘Ne ülkemiz ne de güzel Izmir kimsenin çöplügü degil!’ diye tepki gösterdigi önergesinde su hatirlatmada bulundu:
“Brezilya Donanmasina ait Fransiz yapimi “Nae Sao Paulo” isimli bu askeri geminin Brezilya tarafindan 2018 yilinda resmen servis disi birakildi. Bu geminin ikizi olarak adlandirilan Clemenceau tipi diger bir gemi 2006 yilinda Hindistan ile Fransa arasinda bir dizi sorunlara yol açmis, Fransa geminin söküm maliyetini yüksek buldugu için söküm islemlerinin Hindistan’da yapilmasini istemisti. Ancak Hindistan geminin 700 tondan fazla asbest ve tehlikeli madde içermesi nedeniyle Hindistan’a girmesine izin vermemisti. O dönem Misir-Hindistan gibi ülkeler geminin ülkelerine yanasmasina dahi izin vermezken, Türkiye’nin de taraf oldugu Basel Anlasmasina aykiri olarak tehlikeli atik tasimasini gerekçe göstermislerdi. Ülkeler arasi sorunlara yol açan bu geminin mahkeme karari ile Fransa’ya dönmesi saglanmis ve 2010 yilinda söküm islemleri Ingiltere’de sonuçlandirilmistir. Konunun bu kadar ciddi ve endise verici oldugunu herkesin görmesi lazim. Bizim ülkemiz de Izmir’imizde kimsenin çöplügü degil!”
‘Bizde simdi ilgili bakandan tipki Hindistan’in yaptigi gibi ülkemiz karasularina girmeden gemiye verilen iznin iptal edilmesini istiyoruz’ diye konusan CHP’li Arslan, Izmir kamuoyunun istemedigi, Izmir’de büyük endiseye neden olan ve tüm Izmirlilerin karsi oldugu savas gemisi için söküm izni verilmesinin iptalini istedigi önergesinde Çevre Bakani Murat Karum’dan su sorularina yanit istedi:
1. Basta Izmir kamuoyunun asla istemedigi, hatta alaninda uzman tüm yetkililer tarafindan “Asbest Bombasi” olarak adlandirilan ve ilimizde büyük endiseye neden olan ve tüm Izmirlilerin karsi oldugu iznin iptali için girisimleriniz olacak mi?
2. Bakanlik olarak konuyla ilgili basta Izmir Milletvekilleri, Izmir Büyüksehir Belediyesi olmak üzere, sektörün tüm paydaslari ile bir degerlendirme toplantisi yapmayi düsünür müsünüz?
3. Izmir kamuoyunun karsi olmasina ragmen, söz konusu savas gemisinin ülkemizde sökülmesi için izin verilmesinin sebebi nedir?
4. Geminin çevre doga ve tüm canlilar için tasidigi tehlikeye yönelik bakanlik olarak yapilmis bir inceleme/degerlendirme ve sonuç raporu mevcut mudur?