CHP IZMIR MILLETVEKILI SEVDA ERDAN KILIÇ, MECLIS ARASTIRMA ÖNERGESI HAZIRLADI

CHP Izmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kiliç: "12 yasindaki Mehmet'in ölümündeki sir perdesi aralansin!”

Gündem 18.07.2021 22:25:39 0
CHP IZMIR MILLETVEKILI SEVDA ERDAN KILIÇ, MECLIS ARASTIRMA ÖNERGESI HAZIRLADI

       CHP Izmir Milletvekili ve TBMM Baskanlik Divani Katip Üyesi Av. Sevda Erdan Kiliç “Mus Karsiyaka Kuran Kursu'nda kalan 12 yasindaki M.H.Y’nin intihar ettigi iddiasina” iliskin skandal olayla ilgili Meclis Arastirma Önergesi hazirladi.

       CHP Milletvekili Av. Sevda Erdan Kiliç, konuyla ilgili hazirladigi Meclis Arastirma Önergesini TBMM Baskanligi’na sunacak.

       Meclis Katip Üyesi Av. Kiliç, yaptigi yazili açiklamada, cemaat ve tarikat ögrenci yurtlari ile kuran kurslarinda kalan çocuklara yönelik cinsel istismar haberlerinin zaman zaman basina yansidigini belirtti. Cumhuriyet Bassavciliklarinin, kamuoyu vicdanini derinden etkileyen ve vatandaslarin infial etmesine neden olan bu olaylarla ilgili hemen sorusturma açmasi gerekirken, çogu zaman kamuoyu baskisi sonrasinda sorusturma açarak, cemaat ve tarikat ögrenci yurtlari ile kuran kurslarinda kalan çocuklara yönelik cinsel istismar olaylarini arastirma yolunu tercih ettigini bildirdi. 

       Bu cinsel istismar olaylari sonucunda bazen çocuklarin intihar ettigi veya bir yerde ölü bulundugu haberlerinin basina yansidigini ifade eden CHP’li Av. Sevda Erdan Kiliç, “Hepimizi derinden etkileyen ve üzüntüye bogan Mus’taki son olay da bu vahim olaylarin sonuncusudur. Umariz bu son olur ancak bu düsünce yapisiyla devam edildigi ve küçücük çocuklarimiz Milli Egitim Bakanligi’nin okullari yerine, cemaat ve tarikat okullari ile kuran kurslarina emanet edildigi sürece son bulmasi imkansiz görünmektedir. Devletin bir an önce bu yapilanmalara karsi denetim mekanizmasini devreye sokmasi, çagdisi uygulamalarla egitim vermeye çalisan yerleri kapatmasi gerekmektedir.” dedi.

Mus'ta ilk müdahaleyi yapan doktor: “Bu intihara benzemiyor, el izleri ve morarma görüyorum”

 CHP Izmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kiliç, Mus'ta bulunan Karsiyaka Kuran Kursu'nda kalan 12 yasindaki M.H.Y. isimli çocugun, kemeriyle tuvalet kapisinin koluna asilmis bir sekilde bulundugunu belirterek, sunlari kaydetti:

 “Olayin ardindan Mus Devlet Hastanesi’ne kaldirilan çocugun duran kalbi çalistirilarak Elazig’da özel bir hastaneye sevk edilmistir. Uzun süre komada kalan M.H.Y. hayata tutunamayarak vefat etmistir. Diyarbakir’da yasayan aile, kendilerine gelen telefon üzerine Mus’a gittiklerini ve çocuklarinin kemerle tuvalet kapisina kendisini astiginin söylendigini belirtmislerdir. Imamligini amcasinin yaptigi camiye bagli Kuran kursundan yarali olarak hastaneye kaldirilan M.H.Y’nin ailesi, bilinci kapali bir sekilde Mus Devlet Hastanesi’ne kaldirilan çocuklarinin intihar ettigine inanmadiklarini; M.H.Y’nin Mus’a gittikten 3 gün sonra ailesini arayarak, ‘ben imam olacagim’ dedigini, 4 gün sonra ise kendilerine M.H.Y.’nin intihar ettigi bilgisi verildigini ayrica, ‘Çocugun boyu ile kapi kolu arasinda çok fark var. Kapi kolu yüksekligi 1 metre bile degil. O kemerin payi da var. Otursaniz bile yere degersiniz. Bu yüzden bu olay bize süpheli geliyor’ açiklamasinda bulunarak olayi süpheli bulduklarini söylemislerdir. Aile, Mus'ta ilk müdahalede bulunan doktorun da ‘Bu intihara benzemiyor, el izleri ve morarma görüyorum’ dedigini belirtmislerdir.

 Kuran kursu yetkilileri, olayda kusurlarinin olmadigini belirtmektedirler. Ancak M.H.Y. eger gerçekten kendisini astiysa, yetkililerin o anda nerede olduklarini ve neden bu intihara engel olamadiklarini açiklamalari gerekmektedir. Bu kadar büyük bir skandala ragmen, Mus Karsiyaka Kuran Kursu’nun kapatilmamasi, Mus Valiligi ve Mus Müftülügü’nden henüz bir açiklama yapilmamasi da ayrica irdelenmesi gereken bir durumdur. Bu çocuklarin cemaat ve tarikat ögrenci okullari ile yurtlarina gönderilmek yerine, onlara sahip çikilmasi, egitim-ögretim hayatina katilmalarinin saglanmasi gerekmektedir. 12 yasindaki M.H.Y’ye ne olmustur? Eger intihar etti ise neden intihar etmistir? Küçücük çocuk orada kendisini nasil asabilmistir? Eger gerçek, intihar degilse nedir? Bütün bu sorular yanit beklemektedir ve bir an önce de cevap verilmesi elzemdir.”

“Sorumlular varsa açiga çikartilmasi ve yargilanmasi hepimizin en büyük temennisidir”

TBMM Katip Üyesi Av. Sevda Erdan Kiliç, Mus’ta yasanan bu intihar iddiasi ile ilgili savcilik sorusturmasinin sürdügünü bildirdi. “Olayin gerçekte ne oldugunun mutlaka ortaya çikartilmasi, sorumlular varsa açiga çikartilmasi ve yargilanmasi hepimizin en büyük temennisidir.” diyen Av. Sevda Erdan Kiliç, ancak bu olayla ilgili dosyaya gizlilik karari getirilmesinin, buna iliskin beklentileri zayiflattigini ifade etti. 

CHP Izmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kiliç, sunlari belirtti:

“Sorusturma devam etmektedir ancak milletin vekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görev yapan bizlerin de Mus’taki bu son olay ve bundan önce yasanan olaylari, bundan sonra bu tür vakalarin yasanmamasi adina mutlaka incelemesi ve arastirmasi gerekmektedir. Öncelikle dosyaya getirilen kisitlamanin kaldirilarak etkin bir yargisal faaliyetin gerçeklestirilmesi gerekmektedir. Bu gizlilik kararinin kaldirilmasindan sonraki asamalarda ise kamuoyunun ve bu davaya müdahil olmak isteyenlerin, TBMM’nin, Barolarin ve STK’larin bilgilendirilmesi sürecin seffaflik içinde ele alinmasini saglayacaktir. Olayi bir ‘Süpheli Çocuk Ölümü’ vakasi olmaktan çikaracak ve ileride yasanmasi muhtemel ölümlerin önüne geçecek sekilde irdelenmesi büyük önem arz etmektedir. 

 Cemaat ve tarikat ögrenci yurtlari ile kuran kurslarinda kalan çocuklara yönelik cinsel istismar olaylari ve bu çocuklarin intihar ettigine iliskin iddialarin incelenmesi ve bu olaylarin bir daha yasanmamasi adina alinacak önlemlerin belirlenmesi amaciyla, Anayasa’nin 98 inci ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Içtüzügünün 104 ve 105 inci maddeleri geregince Meclis Arastirmasi açilmasini saygilarimla arz ederim.”



Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °
Salı 27.4 ° / 16.6 °