CHP, Karsiyaka'da esnafin nabzini tuttu

CHP, Karsiyaka

CHP Karsiyaka Ilçe Baskanligi tarafindan, pandemi sürecinde büyük ekonomik zorluklar yasayan esnafin sorunlarini dinlemek ve çözüm önerilerini konusmak üzere düzenlenen toplanti, Çarsi Kültür Merkezi'nde gerçeklestirildi. Bulusmada CHP Izmir Il Baskan

Ekonomik olarak ayakta duramaz hale geldiklerini anlatan katilimcilar; stopajin kaldirilmasi, kisa çalisma ödeneginin devam etmesi ve Esnaf Bakanligi kurulmasi gibi taleplerini tek tek siralayarak, destek beklediklerini ifade etti. Baskan Yücel de tüm öneri ve istekleri CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu ile paylasacagini ve çözüm saglayana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.

 YÜK GITTIKÇE ARTIYOR

Baskan Deniz Yücel, toplantinin açilisinda yaptigi konusmada “Çok zor bir dönem geçiriyoruz. Insanlarin hem saglik anlaminda hem de ekonomik olarak hayatta kalma mücadelesi verdikleri bir süreçteyiz. Buna karsilik merkezi hükümetin çözüm üretmeden, göz boyamaya yönelik uygulamalarla sorunlari geçistirmeye çalistigi bir dönem yasiyoruz. Pandemi ve ekonomik kriz esnafin üzerindeki yükü gittikçe daha da artiriyor. Bu süreçte CHP Genel Baskanimiz Sayin Kemal Kiliçdaroglu’nun esnafin yaralarinin sarilmasi için defaatle açikladigi tedbirler, çözüm önerileri var. Yerel yönetimlerimiz de kendi imkanlari ölçüsünde; yasalarin, mevzuatin, bütçenin elverdigi sekilde gerekeni yapmaya çalisiyorlar. Büyüksehir Belediyemizi yaptigi çalismalar var, esnafa verdigi destekler var, ilçe belediyelerimizin esnafa verdigi destekler var. Biz CHP olarak bu toplantilarla sizlerle bir araya gelerek, sizleri dinleyerek bizim görmedigimiz, gözden kaçirdigimiz sorunlar, talepler ve çözüm önerileri varsa bunlari tespit etmek ve gidermek için buradayiz” dedi. 

 “KENDI GÜÇLERIYLE DIRENIYORLAR”          

CHP Ilçe Baskani Koç da “Esnafimiz çok ciddi sikintilar yasiyor. Stopaj ciddi bir sorun. Siz kazanmadiginiz parayi devlete ödüyorsunuz. Ayrica kisa çalisma ödenegi, pandemi bittikten sonra özellikle küçük esnafimiz için en az 6 daha daha devam ettirilmeli. Sermaye eksilme sorunu da ön plana çikiyor. Ne yazik ki bu zor süreçte bizim insanimiz, esnafimiz kendi gücüyle, kendi imkanlariyla ayakta kalmaya çalisiyor. Odalar üzerinden esnafa destek çikarmak için her türlü çabayi göstermek zorundayiz hep birlikte. Özellikle odalarin siyasallasmamasi, direk bakanliklar üzerinde etkilerinin olmasi lazim. TOBB’un Yassiada’da yapmis oldugu yatirim, devletin esnafa verdigi 7 milyar TL’den daha yüksek bir rakam. Bu para esnafa verilseydi, en azindan bazi sorunlar çözülmüs olurdu. Odalara çok görev düsüyor. Bizlere de çok is düsüyor. Agir ekonomik sartlar altinda ezilen esnafimizin her zaman yaninda olmaya devam edecek, dertlerine derman olacak, mücadelemizden asla vazgeçmeyecegiz” diye konustu.

 “ESNAFIN YANINDAYIZ”

Esnafin sesini duyurmak, sorunlara çözüm üretmek için çalistiklarini dile getiren Belediye Baskani Tugay “Biz bu zor süreçte esnafimizin yanindayiz. Esnafimiz için çagrisini yaptigimiz ve kendi imkanlarimizla uyguladigimiz çözüm önerilerini daha da gelistirmek istiyoruz. Bu toplantida konustugumuz konulari CHP Izmir Il Baskanimiz araciligiyla Genel Merkezimize iletecegiz. Pandemi sartlarinda kapali olan ya da is potansiyelleri düsen is yerleri için  elimizden gelen gayreti göstermeyi sürdürecegiz” ifadelerini kullandi.  

“STOPAJ YÜKÜ BELIMIZI BÜKÜYOR”

Esnaf temsilcilerinden Bostanli Esnaf Sanayici ve Is Adamlari Dernegi (BESIAD) Baskani Emre Ipek de yasanan en büyük sikintilardan birinin stopaj olduguna dikkat çekti. Ipek “Bu bütün esnafin belini büken bir sorun. Çok ciddi rakamlardan bahsediyoruz. Örnegin restoranlara bakin; 20 - 25 bin TL kira veriyor, bir de o kiranin stopajini ödüyorlar. Apayri bir yük. Esnafin birçogu birakin is yapmayi, artik nefes alamaz hale geldi. Hepsinde çapina göre borç yükü var. Yapilandirma üstüne yapilandirma yapiliyor. Ama esnaf ‘Nasil ödeyecegim, yine iptal olacak’ diyor. Siftah yapamayan esnafa yapilandirma yapsan ne olacak? Vergiler ödenemiyor. Diger bir sorunumuz da zincir marketler. Bunlara bir sinirlama getirilmesini istiyoruz. AVM ve zincir marketlere karsi yerel esnafin desteklenmesi için bir kampanya yaptik, ‘Alisverisini yerel esnaftan yap, esnafina sahip çik’ yazili stickerlar dagittik. Bu süreçte herkes esnafina sahip çikmali” diye konustu. 

“ZINCIR MARKETLERE SINIRLAMA GELMELI”

Semikler Fikri Altay Yali Mahalleleri Koruma ve Güzellestirme Dernegi (SEFIYAD) Baskani Kenan Kahraman da “Bizim hedefimizde zincir magazalar var. Sokak sokak gezdik, saydik. Üç harf ile kodlayarak söyleyecegim; Semikler’de 8 tane x, 6 tane y, 5 tane de z zincir magaza var. Bunlarin bir tanesinde, 280 ile 320 parça arasinda kendi isi disinda ürün tespit ettik. Beyaz esyadan mobilyaya, konfeksiyondan ev tekstiline kadar her çesit ürün bir arada. Bu magazanin yeri de 220-230 metrekare. Biz sermayaye karsi degiliz, elbette onlar da isini yapacak ama bir market en az bin metrekare olsun. Sayisi 20 tane olmasin, 2’ye insin. Aralarinda belirli mesafeler olsun. Bu noktada belediye ayagi çok önemli. Bunlara nasil ruhsat veriliyor bilmiyoruz ama gereken düzenlemeler, sinirlamalar yapilmali. CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu bundan bir süre önce çok güzel bir açiklama yapti; ‘Esnaf Bakanligi kurulsun’ dedi. Müthis bir proje. Ayrica, Karsiyaka’da Semikler, Nergiz, Alaybey ve Bostanli gibi mahallelerde çok çarsi var.  Buralarda yerel esnafi üçlendirmek için dönemsel çarsi senlikleri düzenlenbilir. Bunu da proje olarak Karsiyaka Belediyesi’ne sunacagiz” dedi. 

“ELIMIZDEN GELENI YAPACAGIZ”

Zincir marketler konusundaki elestirilere hak verdigini vurgulayan Belediye Baskani Cemil Tugay da su yaniti verdi: “Duyarli bir sekilde yaptiginiz çalismalar çok önemli. Ben zincir marketler konusunda bir inceleme yaptirmamistim ancak elestirilerinizi çok hakli buluyorum. 20-30 metrede bir market açiliyor. Bunlara düzenleme getirmek gerekiyor. Eger belediye olarak meclis karari ile bunu düzenleme sansimiz varsa bunu mutlaka yapariz. Bin metrekare sartini, ürün sinirlamasini getirebiliriz. Elbette ki yasalar ne kadar müsaade ediyorsa o kadar müdahale edecegiz. Bu da bu toplantida taahhüt ettigim bir konu olsun. Ayrica esnafimizla birlikte senlikler, indirim günleri gibi etkinlikler düzenleme konusunda belediye olarask süreci hemen baslatacagimizi söyleyebilirim.”

“YAPILANDIRMALARIN HEPSI BOZULACAK”

Karsiyaka sahil esnafi adina toplantiya katildigini belirten Aslan Kiliç da konusmasinda sunlari kaydetti: “Bizim kiralarimiz 30 bin TL’den 100 bin TL’ye kadar çikiyor. Isletmeler kapali ama stopajlarimiz çalisiyor. Kapali olan isletmelerin elektrik, su, telefonlari kesik  durumda. Karsiyaka’da kafe, restoran benzeri yerlerde çalisan yüzlerce kisi su an issiz ve yiyecek ekmekleri yok. Iki tane müzisyen arkadasimiz issizlikten intihar etti. Vergi yapilandirmasi yapildi; ilk ödemeler Mart’in sonunda ama hala bizim isletmelerimiz kapali. Bu yapilandirmalarin hepsi bozulacak. 500 bin, 1 milyon TL’ye yakin vergi borcu olanlar var. Hepisinin sicili bozuldu. Durum gittikçe durum kötülesiyor.”

 Izmir Berberler Odasi Yönetim Kurulu Üyesi Ilhami Tekin “Ilk pandemi basladigi zaman biz de bir süre kapali kaldik. Izmir’de 5 belediyenin bize ciddi katkisi oldu, bunlar arasinda Karsiyaka Belediyesi birinci sirada. Cemil Baskanimiza tesekkür ediyoruz. Devletin bu süreçte bizden stopaj almamasini istiyoruz. Bu yük, maddi oldugu kadar manevi olarak da bize aci veriyor” dedi. 

Izmir Bakkalar Odasi Baskan Vekili Mehmet Kartal da pandemi sürecinde “Pandemi döneminde pek çok esnaf kesimine yardimci oldugunuz için tesekkür ediyoruz. Belediyelerin sosyal yardimlarini mahalle bakallari üzerinden ihtiyaç sahiplerine ulastirabilecegi bir kart projesi vardi ancak ertelemek durumunda kalindi. Güzel bir projeydi, bunun hayata geçirilmesini ve gelistirilmesini istiyoruz” diye konustu. 


“HIPERMARKET YASASI ÇIKARILSIN”

Karsiyaka Sanayici ve Is Adamlari (KASIAD) Baskani Süleyman Özsakalli da “CHP Genel Baskani Sayin Kemal Kiliçdaroglu’nun esnafa yönelik çözüm çagrilari arasinda, bizim için de önceliki olan çok güzel iki madde var; Esnaf Bakanligi ve sicil affi. Ben de bunlara hipermarket yasasini eklemek istiyorum. Bu yasanin bir an önce çikarilmasi saglanmali. Bunlarin disinda stopaj en büyük dert” ifadelerini kullandi.

Turizmci Ali Yaramisli ise “Kisa çalisma ödenegi Mart sonuna kadar son kez uzatildi. Benim Karsiyaka Çarsi’daki ofisimde 6 personel var. Bunlarin biri nöbetçi olarak ofise geliyor, digerleri de devletten kisa çalisma ödenegi aliyor. Bu ödenek kaldirildiktan sonra ise gelecek olan 5 personelin maasini ne yapacagimi bilmiyorum. Bu durumda çok fazla turizmci ve esnaf var. Pandemiden etkilenen sektörler için bu ödenek bir süre daha uzatilmali” dedi.  Ayrica toplantida, esnaf ve sanatlar odalarinin üyelerinden aidat almamasi, Karsiyaka Çarsisi’ndaki sorunlarin çözümlenmesi ve buraya özel bir yönetim birimi kurulmasi gibi talepler de dile getirildi. 

“ESNAF BAKANLIGI ÇOK ÖNEMLI”

Tüm sorun, talep ve önerilerini not aldigini, Genel Merkez’e ve gereken yerlere ileterek çözüm için çaba harcayacagini ifade eden Baskan Yücel “Stopaj, geçici vergi, KDV ile ilgili elestiriler tabii ki bizim karar alip düzeltebilecegimiz seyler degil ama hem Genel Baskanimiz hem Grup 

Baskanvekillerimiz TBMM’de bunlari daha fazla gündeme getireceklerdir. Genel Baskanimizin ve partimizin esnafla ilgili 17 ana maddede çözüm önerileri var; Esnaf Bakanligi da bunlardan birinicisi. Çok çok önemli. Bu bakanlik kuruldugunda, bir kere esnafin sorunlarinin çözülmesi için bir muhatap bulunacak. Yani gerçekten esnaf için bizim düsündügümüz enlemde kafa yoran, çözüm üreten, esnaf temsilcileriyle, odalarla, esnaf birlikleriyle bir araya gelen bir birim kurulacak. Bunun bizim düsündügümüz anlamda, hakkiyla, layikiyla yerine getirilmesi hem iktidar partisinin hem ana muhalefet partisinin hem diger siyasi partilerin hem de esnaf odalarinin, esnaf birliginin ve esnaf temsilcilerinin görevi. Ben bunun önünde daha fazla duramayacaklarini, direnemeyeceklerini düsünüyorum. Esnaf Bakanligi’nin en kisa zamanda kurulmasi lazim. Hiper market ve zincir market yasasi yine birçok arkadisimizin ifade ettigi gibi belki de atilmasi gereken en önemli adim. Belediyelerimizin bu konuda yapabilecegini de hukukçularin incelemesi gerekiyor. Yasalarin sayet buna imkan vermesi halinde belediyelerimizin en kisa zamanda bu ise bir düzen getirecegini düsünüyorum. Bugün bu zorlu süreçlerde pandemide, depremde, selde ve diger afetlerde, basta Izmir Büyüksehir Belediyesi olmak üzere Izmir’deki CHP’li belediyelerin tüm olanaklariyla, hatta olmayan imkanlari zorlayarak dayanisma kampanyalariyla, kaynak yaratarak, risk alarak, sorumluluktan kaçmayarak fedakarca vatandaslarin sorunlarina çare ve çözüm üretmeleri, yaralarina merhem olmalari, iktidar oldugumuzda bu ülkeyi nasil yönetecegimizin somut göstergesidir” diye konustu.