Tarih: 17.01.2022 15:02

CHP'LI BAKAN: KYME ANTIK KENT'NIN TAHRIP EDILMESINE KIM SEBEP OLDU?

Facebook Twitter Linked-in

M.Ö. 11’inci yüzyilin ortalarinda kurulan ve 12 Ailois kentinin en büyügü olan Kyme Antik Kenti’nin bulundugu alanla ilgili inceleme yapan Kültür ve Turizm Bakanligi Kültür Varlilarini Koruma Yüksek Kurulu, Izmir Aliaga Nemrut Körfezi’nde bulunan Ege Gübre A.S.’ye ait iskele ve liman yatirim alaniyla ilgili bir karar aldi.

Kurul, daha önce Ege Gübre sirketi için alinan koruma kurulu kararlari ile bilimsel raporlari inceledi; bazi kararlar arasinda çeliskiler saptadi.

Iskele ile birlikte yükleme-bosaltma, geri kullanim sahasinin konuslandigi parsellerin bir kisminin tarihi alan üzerinde yapildigini tespit eden kurul, Kyme Antik Kenti’nin SIT sinirlarinda yer alan ve Ege Gübre sirketine ait olan tesisler için Izmir 2 Numarali Kültür Varliklarini Koruma Bölge Kurulu’nca verilen kararlari iptal etti. 

Kararda, geçmis dönemlerde dökülen beton basta olmak üzere birçok düzenlemenin, yeterli sondaj ve tarihi kazi çalismasi gerçeklestirilmeden tamamlandigini belirtildi.


CHP Izmir Milletvekili Avukat Murat Bakan konuyu Meclis gündemine tasidi, Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy tarafindan yanitlanmasi istemiyle yazili soru önergesi verdi.

CHP’li Murat Bakan, yazili soru önergesinde Nuri Ersoy’a su sorulari  sordu:

-Kültür ve Turizm Bakanligi Kültür Varlilarini Koruma Yüksek Kurulu tarafindan yapilan incelemeler sonucunda ortaya çikan ve iptal edilen Izmir 2 Numarali Kültür Varliklarini Koruma Bölge Kurulu’nun, Ege Gübre sirketinin Aliaga Nemrut Körfezi’ndeki antik kent üzerine yapmak istedigi iskele ve liman projesi için bilimi, tarihi ve kültürü yok sayarak verdigi onay karari incelenmis midir? Kyme Antik Kenti’nin SIT sinirlari içinde yapilacak projeye verilen bu onay kimler tarafindan verilmistir?

-Verdigi onayla Izmir’in en eski, en önemli antik kentlerinden biri olan Kyme Antik Kenti’nin tahrip edilmesine sebep olan kisiler/sorumlular hakkinda hangi idari islemler baslatilmistir ve/veya baslatilacaktir?

-Bakanliginiz Kyme Antik Kenti’ni tahrip eden Ege Gübre A.S. hakkinda hangi adimlari atacaktir?

-Kyme Antik Kenti’nin ugradigi tahribati gidermek, kazi çalismalarini desteklemek gibi adimlar atacak misiniz?

-Kyme Antik Kenti ile ilgili kisa, orta ve uzun vadeli planlariniz nedir?

 CHP’li Murat Bakan önergesinde karara imza atan isimleri de belirtti: Murat Bakan, “Kararda, toplantiya baskanlik yapan Kültür ve Turizm Bakanligi Bakan Yardimcisi Nadir Alparslan, Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazici, Kurullar Dairesi Baskani Ebru Akyol Zor, Çevre ve Sehircilik Bakanligi Mekansal Planlama Genel Müdürü Yavuz Erdal Kayapinar, Vakiflar Genel Müdürü Burhan Ersoy,  Tarim ve Orman Bakanligi Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ismail Üzmez, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi Maden Petrol Isleri Genel Müdür Yardimcisi Murat Halil Durceylan gibi önemli isimlerin imzalari yer alirken; ayrica çesitli üniversitelerde arkeoloji ve tarih konularinda arastirmalar yapan bilim insanlari Prof. Dr. Celal Simsek, Prof. Dr. Sare Sahil, Prof. Dr. Bilal Sögüt ve Prof. Dr Hüseyin Yurttas da karari imzalamistir.” ifadelerini kullandi.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —