Tarih: 23.05.2021 12:26

CHP'li Murat Bakan: ‘Avrupa'nin çöp sömürgesi olduk!'

Facebook Twitter Linked-in

Geri dönüsüm tesislerinde ve depolarinda meydana gelen yanginlarin kapsamli bir sekilde incelenmesi ve sorusturulmasi gerektiginin altini çizen CHP’li Bakan, Çevre ve Sehircilik Bakani’na süpheli yanginlarla ilgili sorular yöneltti.

Etilen polimer ithalatinin yasaklanmasi kararini “Devlet denetleyemedigini yasaklama yoluna gitti” diye yorumlayan Murat Bakan, “Avrupa’nin çöp sömürgesi haline geldik” dedi.

CHP’li Murat Bakan’in degerlendirmesi su sekilde:

‘Avrupa’nin çöp sömürgesi haline geldik!’

“Geri dönüstürülemeyen kalitesiz, kirli ve karisik plastigin, dönüstürülebilir beyaniyla islenmesi kolay plastik katmanlarinin arkasina saklamasina karsin isletilmesi gereken kontrol ve denetim mekanizmalari isletilmiyor. Bakanlik ve diger ilgili kurum ve kuruluslar atik ithalati ve islenmesi ile ilgili olarak üzerlerine düsen görevi layigiyla yerine getirmiyor ya da getiremiyor. Türkiye’ye gönderilen plastiklerin çogunun islenmeyip tarim alanlarina döküldügü, nehir kenarlarina istiflendigi, topraga gömüldügü ve hatta yakildigi vahsilige sahit oluyoruz. Izmir’in, Istanbul’un, Adana’nin sokaklarinda Almanya’nin, Ingiltere’nin çöplerine rastliyor; kent merkezinden biraz uzaklastikça ise çöp daglariyla karsilasiyoruz. Avrupa’nin çöp sömürgesi haline geldik.

‘Yanginlar, bertaraf yöntemi olarak bilinçli olarak çikariliyor!’

Hiçbir sektörde rastlanmayacak kadar yangin, geri dönüsüm tesislerinde çikiyor. Çevre ve Sehircilik Bakani sayin Murat Kurum’a; son yillarda hangi illerdeki geri dönüsüm tesislerinde ve tesislerin depolarinda yangin çiktigini, yapilan incelemelerde yanginlarin hangi sebeplerden çiktiginin belirlendigini, kasten yangin çikarilan geri dönüsüm tesislerine dair uygulanan yaptirimlara dair birçok detay sorduk. Ayrica, Interpol ve uluslararasi sivil toplum örgütlerinin tespitlerine göre; bu tür yanginlar atiklari bertaraf etme yöntemlerinden biri. Yanginlarin, atiklari -gayri resmi olarak- bertaraf etme yöntemi olarak kullanildigi tespiti ve uyarilari dikkate alinarak; geri dönüsüm tesislerinde ve depolarinda meydana gelen yanginlarin kapsamli bir sekilde incelenmesi ve sorusturulmasi gerekiyor. Sayin Kurum’a bu süpheli yanginlarla ilgili de sorular yönettik, bu konuda kapsamli bir inceleme ve arastirma yapilmiyorsa bunun gerekçesini de açiklamasini istedik. Çöp ithalati öyle alelade bir mesele degil. Bir yandan çok ciddi bir rant kapisi diger yandan hem çevre hem halk sagligi açisindan ciddi bir tehdit.

‘Devlet denetleyemedigini yasaklama yoluna gitti’

Ithal edilecek plastik maddeleri yasaklamakla çözüm üretemezsiniz. Evet etilen polimer ithalatinin yasaklanmasi dogru bir karardir. Ancak yetmez, çöp ithalati tamamen yasaklanmali. Tabii diger yandan bir gerçek var o da devletin denetleyemedigini yasaklama yoluna gittigidir. Bu yasak karari, geri dönüsüm sektörü açisindan birtakim yeni çikis yollarinin aranacagi anlamina da gelir. Ilgili Bakanliklar artik çok daha siki ve detayli denetimler yapmak ve yasalara uymayan geri dönüsümcülere daha sert yaptirimlari uygulamak zorunda. Aksi takdirde bu yasagin da bir anlami olmayacak. Tipki ocak ayinda karisik plastik atik ithalatinin yasaklanmasina ragmen, su an 10 bin ton karisik plastik çöp yiginlarinin limanlarimizda olmasi gibi...”





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —