Bir dönem Türkiye'nin ve dünyanin önde gelen üniversiteleri arasinda yer alan Dokuz Eylül Üniversitesi, son dönemde bilim, sanat ve akademik alandaki basarilariyla degil mobing, adam kayirma, haksiz, hukuksuz yönetim anlayisi ve bazi usulsüzlük iddial
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Izmir Milletvekili Atila Sertel, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Ilahiyat Fakültesi Dekanliginin yani sira 21 ayri idari görevi bulunan Ismail Bilen hakkindaki iddialari Meclis'e tasidi. Konu ile ilgili soru önergesi veren Sertel, “Bilim, sanat ve akademik alandaki basarilariyla gündeme gelmesi gereken Fatma Seniha Nüket Hotar yönetimindeki Dokuz Eylül Üniversitesi, bir süredir akademik teamüllere aykiri görevlendirme iddialari ve kurum içinde açilan sorusturmalarla gündeme geliyor. Bizler de bu iddialari Meclis gündemine tasiyip sorularimiza yanitlar bekliyoruz. Ancak önergelerimize ya yanit verilmiyor ya da içerigi bos yanitlar veriliyor. DEÜ tekrar bir bilim yuvasi oluncaya dek bu iddialari gündeme getirmeye devam edecegiz” dedi.
BIR DEKAN 21 AYRI GÖREV
DEÜ Ilahiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Osman Bilen’in onlarca sorusturma açtigi, ögrenci aliminda saibelere neden oldugu ve mevzuata uymayan çok sayida uygulamaya imza attigi iddialari ile ilgili soru önergesi veren Atila Sertel, fakültedeki üç bölümün ikisinin baskanligini yapan Bilen’in üniversite içerisinde ve fakülte bünyesinde toplamda 21 ayri idari görev üstlendigini söyledi.
Sertel, “Dekan Bilen, halen fakültedeki 3 bölümün 2’sinin baskanligini yapiyor. Islam Felsefesi profesörü olan Bilen, Islam Hukuku, Kelam, Hadis ve Islam Felsefesi anabilim dali baskanliklari için de kendisini görevlendirmis durumda. Fakültedeki görevlerinin yaninda Din Bilimleri Arastirma Enstitüsü müdürlügü görevine de vekalet ediyor. Halen Veterinerlik Fakültesi kurulu ve yönetim kurulu profesör üyeliklerine de devam eden Bilen toplamda 21 idari görev almis durumda” dedi.
BILIM YUVASI OLMAKTAN ÇIKTI
Yillarini üniversiteye vermis çok sayida ögretim görevlisi üniversiteden uzaklastirilirken bir kisiye 21 ayri idari görev verilmesinin maksadini anlamanin imkansiz oldugunu söyleyen CHP Izmir Milletvekili Atila Sertel, “Bizden veya bizden olmayan anlayisi DEÜ’de de hakim. En tepedeki ne yaparsa onun atadigi tüm isimler de onun gibi hareket ediyor. DEÜ’ye yillarini vermis akademisyenler sadece rektör gibi düsünmedigi için haksiz, hukuksuz, adaletsiz uygulamalara, mobinglere maruz kaliyor. Üniversitede tarihinde rektörlük aleyhine bu kadar çok davanin açildigi bir dönem yasanmamistir. Liyakat esaslarina göre seçilmeden atamayla gelen DEÜ rektörü, ‘bana yakin olan’ ve ‘bana karsi olan’ anlayisi ile yöneterek üniversiteyi bir bilim yuvasina degil adeta bir cadi kazanina dönüstürdü” diye konustu.
CHP Izmir Milletvekili Atila Sertel, Milli Egitim Bakani araciligiyla YÖK’ün cevaplamasini istedigi sorular söyle:
1. DEÜ Ilahiyat Fakültesi Dekani Osman Bilen’in dekanligin yani sira üniversite bünyesinde 21 ayri birimde yönetici olarak görev aldigi dogru mudur?
2. DEÜ Ilahiyat Fakültesi Dekani Osman Bilen’in 21 ayri görevi birden yürütmesi yasalara ve yönetmeliklere uygun mudur?
3. DEÜ Ilahiyat Fakültesi Dekani Osman Bilen’in lisanüstü sinavlarda usulsüzlük yaptigina dair iddialarla ilgili olarak sorusturma açilmis midir? Veya açilacak midir?
4. Dekan Osman Bilen’in kendisine yakin bazi ögrencileri “özel sartlarla” arastirma görevlisi ve ögretim görevlisi kadrolarina aldigi da iddialariyla ilgili inceleme ve sorusturma baslatilmis midir?
5. DEÜ Ilahiyat Fakültesi Dekani Osman Bilen göreve basladiktan sonra fakülteden kaç kisi görevini birakmis ve yine onun döneminde kaç kisi göreve baslamistir?