Türkiye Varlik Fonu tarafindan 2020 yili Agustos ayinda Sisal-Sans ortak grubuna devredilen sans oyunlari, Milli Piyango Idaresi tarafindan yaklasik iki yildir denetlenemiyor. Devir sözlesmesinde Sisal-Sans Ortak grubu tarafindan oynatilan sans oyunlarinin Milli Piyango Idaresi (MPI) tarafindan düzenli olarak denetlenmesi hüküm altina alinirken, mevzuatta gerekli degisiklik yapilmadigi için bu yetki kullanilamiyor.
Cumhurbaskanligi sistemi ile tüm bürokrasinin hizlanacaginin iddia edildigini ancak iki yildir küçük bir mevzuat degisikligi dahi yapilamadigini söyleyen CHP Izmir Milletvekili Atila Sertel, “Sayistay israr ediyor, komisyon üyeleri olarak biz israr ediyoruz ancak Sisal-Sans Ortak grubuna devredilen sans oyunlari iki yildir denetlenmiyor. Bilinçli olarak denetimden kaçiriliyormus izlenimi uyaniyor” dedi.
Öte yandan Milli Piyango sans oyunlarinin devralan Sisal-Sans ortak grubunun el degistirdigini ögrendiklerini ifade eden Atila Sertel, kime satildiginin bilgisinin ise paylasilmadigini vurguladi.
CHP Izmir Milletvekili ve KIT Komisyonu üyesi Atila Sertel, MPI’nin denetim yetkisini kullanamamasini komisyon toplantisinda yeniden gündeme getirdi. Konu Mart ayinda yapilan alt komisyon toplantisinda gündeme getirilmis, MPI yönetimi tarafindan mevzuat degisikligi için basvurular yapilacagi açiklanmisti. MPI yönetimi 12 Nisan 2022 tarihinde yeniden gönderdikleri yazi ile Bakanlik onayinin ardindan Resmi Gazete’de yayimlanmasi için Cumhurbaskanligi Idari Isler Baskanligi Hukuk ve Mevzuat Genel Müdürlügü’ne iletildigi cevabi verildi.
HANI BU SISTEMDE HER SEY HIZLI OLACAKTI?
Devrin üzerinden yaklasik iki yil geçmesine ragmen mevzuat degisikligi gerekçesi ile sans oyunlarinin denetlenememesini elestiren CHP Izmir Milletvekili Atila Sertel, sunlari söyledi:
“Sisal Sans Oyunlari, 2020 yili Agustos ayinda Millî Piyango oyunlarini devraldi ve üzerinden tam iki yil geçti ve siz iki yildir Sisal Sans Oyunlari grubunu denetleyemiyorsunuz. Yani bunlar nasil yapiyor? Kime ikramiye veriyor? Ne kadar ikramiye dagitiyor? Ne kadar para topluyor? Yani bu noktada devletimiz bundan ne kadar vergilendirme yapiyor? Ne kadari Millî Piyango bileti alan mudinin eline para ulasiyor? Hiçbir sey bilinmiyor. Güya denildi ki bize bu sistemde her sey hizli olacakti yani bürokratik engeller hizli asilacakti, birçok faaliyet hizlanacakti, söylendigi zaman hemen yerine gelecekti; falan, falan ama gördük ki Millî Piyangonun bu grubu denetlemesi için küçük bir mevzuat degisikligi lazim ama iki yildir yapilamiyor. Bu mevzuat degisikligi yapildigi takdirde siz, bu sans oyunlarini yürüten sirketi denetleme yetkisine sahip olacaksiniz. Zaten istedigimiz de o bizim yani bu isin yillardir Millî Piyango Idaresi tarafindan yürütülmesi, devlet tarafindan yürütülmesi çok önemli bir güven kaynagiydi, topluma da güven kaynagiydi yani ‘En azindan ben kazanamasam devletim kazaniyor.’ diyordu vatandas piyango bileti alirken ya da sayisal loto oynarken yani ‘Bana belki para çikmiyor ama devletin buradan kazaniyor.’ diyordu. Simdi o da kalkti, bir grup kazaniyor, o grubu denetleyemiyoruz yani sanki bilinçli olarak denetimden kaçiliyormus izlenimi uyaniyor bizde çünkü bu konuda israr ediyoruz, biz degil yani Sayistay israr ediyor, biz de onun israrcisi oluyoruz. Diyoruz ki: Ya arkadas bu niye denetlenmiyor iki yildir yani denetlenmeyen bir yapi olabilir mi? Iste mevzuata takiliyor. O mevzuat nasil asilacak, nasil sonuç alacagiz?”
KARA PARA MI AKLANIYOR?
Sisal-Sans ortak grubunun el degistirdigini ancak kime satildiginin bilgisinin paylasilmadigini ifade eden Sertel, “Sisal Sans Oyunlari grubunun bir baska gruba Milli Piyangoyu devrettigini ya da sattigini ögrendik, hatta ben sizi telefonla arayip o grupla ilgili bilgi istedim. Hakikaten siz de bilmiyordunuz ve bana yanit veremediniz çünkü o grubu kimse bilmiyor. Kime gitti, kim aldi, nedir, in midir, cin midir, kara para aklayiciligi midir, tefeciler midir, dünya ölçeginde kara para yönlendirenler midir? Kim oldugunu bilmiyoruz. Kim biliyor? Türkiye Varlik Fonu biliyor. Varlik Fonunun bunu açiklamasi lazim” diye konustu.