CHP'LI SERTEL, 'ZIRAAT BANKASI ÇIFTÇI DOSTU DEGIL'

CHP

Ziraat Bankasi'nda tarimsal krediler son sirada

Çiftçiyi desteklemek ve tarimi kalkindirmak için kurulan Ziraat Bankasi’nin verdigi krediler içerisinde tarimsal krediler son sirada yer aliyor. 2019 yilinda kullandirilan 447 milyon 983 bin TL kredi içerisinde, ilk sirada kurumsal krediler, ikinci sirada bireysel krediler yer alirken 71 milyon 714 bin TL ile üçüncü sirada tarimsal krediler geliyor. 

Ziraat Bankasi Genel Müdürü Alpaslan Çakar ve üst düzey yöneticilerin katilimiyla TBMM’de gerçeklestirilen KIT Üst Komisyonu’nda konusan CHP Izmir Milletvekili Atila Sertel, “Siz çiftçinin dostu musunuz, degil misiniz? Rakamlariniz çiftçi dostu olmadiginizi kesin ve somut bir ifadeyle ortaya koyuyor. Verdiginiz kredilerde 3’üncü sirada olmaniz çiftçi dostu olmadiginizin çok açik bir göstergesidir. Iktidarin da çiftçi dostu olmadigi açikça ortadadir. Çiftçi perisan, ekonomi perisan, üretim azaldi, tarim kesimi çöküyor. O açidan, Ziraat Bankasi el avuç açan çiftçinin elinden tutmazsa, kredileri çogaltmazsa, kredilerin faizlerini düsürüp onlara uygun rakamlarla destek vermezse kim destek verecek” diye konustu.

MILYONLUK KREDILERE ILTIMAS, ÇIFTÇIYE HACIZ

Ziraat Bankasi’nin 2019 yilinda verdigi kredilerle ilgili Sayistay raporlarina yansiyan tespitler üzerine konusan Atila Sertel, sunlari söyledi:

“2019 yili itibariyla 447 milyon 983 bin TL düzeyindeki toplam kredilerin 257 milyon 305 bin TL’sinin kurumsal kredilerden olustugunu, 118 milyon 964 bin lirasinin bireysel kredilerden olustugunu ve 71 milyon 714 bin lirasinin ise tarimsal kredilerde olustugunu Sayistay raporlarindan ögreniyoruz. Demirören grubuna verilen 750 milyon dolarlik kredi gibi yüklü miktardaki birçok kurumsal kredinin çesitli nedenlerle geri alinamadigini biliyoruz. Ama asil amaci çiftçiyi desteklemek olan Ziraat Bankasi, hem çiftçiye daha az destek veriyor hem de ödeyemeyince tarlasini, traktörünü haczederek üretemez hale getiriyor. Biz Ziraat Bankasi’nin çiftçiye daha adil, daha sicak, daha güzel yaklasmasi gerektigini savunuyoruz ama bunu yapamiyorsaniz da en azindan çiftçiyle diger kurumlar arasindaki esitligi saglayin, çiftçiye de ayni haklari verin. Milyonluk kredilere iltimas gösterip, her türlü kolayligi saglayip, çiftçinin çektigi 50 bin TL’lik kredinin taksiti gecikince traktörüne tarlasina el koymayin.” 

GENEL MÜDÜR’DEN DEMIRÖREN’IN KREDISIYLE ILGILI ILK AÇIKLAMA

CHP Izmir Milletvekili Atila Sertel ve diger CHP milletvekillerinin Demirören Grubu’na verilen 750 milyon dolarlik kredinin ödenip ödenmedigine iliskin sorularini da yanitlayan Ziraat Bankasi Genel Müdürü Alpaslan Çakar, söyle dedi:

“Medya konusuna iliskin olan bir husus çok gündeme getirildi. Ziraat Bankasi ticarete, hizmete, enerji sektörüne, insaata, her sektöre kredi verdigi gibi medya sektörüne de kredi verir. Söz konusu firma da bu kapsamda kredilendirilmis olan bir firmadir, söz konusu firmanin da kredileri an itibariyla Ziraat Bankasinda canli hesaplarda izleniyor ancak sunun altini özellikle çizeyim: Bankamiz bu firmaya karsi da bütün müsterilerine oldugu üzere bankacilik usul ve esaslarinin getirdigi çerçevede muamele edecektir. Bir kredi islemidir, her kredi isleminin tabi oldugu, bankacilikta belirlenmis olan kural seti neyse o kural seti içerisinde biz kendilerine muamele edecegiz.”