ÇIGLI BELEDIYESI'NDEN NERMIN ABADAN UNAT'A SAYGI GECESI

ÇIGLI BELEDIYESI

Çigli Belediyesi, ülkemizin yetistirdigi saygideger bilim insanlarindan hukukçu, sosyolog, siyaset ve iletisim bilimci Prof. Dr. Nermin Abadan Unat için "Saygi Söylesileri” gecesi düzenledi.

Ege Kadin Bulusmasi ve Istanbul Kadin Kuruluslari Birligi’nin katkilariyla zoom platformu üzerinden gerçeklestirilen söylesiye Çigli Belediye Baskani Utku Gümrükçü, Prof. Dr. Nermin Abadan Unat, Ege Kadin Bulusmasi Platformu Koordinatörü Sengül Baysak, Istanbul Kadin Kuruluslari Birligi Koordinatörü Nazan Moroglu ve Mimar Mustafa Kemal Abadan katilim gösterdi. Açilis konusmalarini Sengül Baysak ve Nazan Moroglu’nun yaptigi söyleside hocalarin hocasi Prof. Dr. Nermin Abadan Unat ile birlikte kadin haklari mücadelesinden bilim dünyasindaki gelismelere, siyasetten yeni iletisim ortamina kadar hayatin birçok yönüyle ilgili sohbet gerçeklestirildi.

PROF. DR. NERMIN ABADAN UNAT: “GENÇLERIMIZ UMUDUNU KAYBETMESIN”

Cumhuriyet devrimlerinin kadin hak ve özgürlükler mücadelesine katkilariyla ilgili degerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Nermin Abadan Unat, “Seri hukuk sistemi ile yönetilen Osmanli’da kadin vatandaslarimiz özgürlükler anlaminda büyük sikintilar yasiyordu. Cumhuriyet ile birlikte hak ve özgürlükler anlaminda önemli kazanimlar elde edildi. Türk kadinlari Fransa, Italya, Isviçre ve Yunanistan gibi ülkelerdeki kadinlardan önce seçme ve seçilme hakkina kavustu. 1926 yilinda medeni hukukun kabul edilmesiyle kadin ve erkek arasindaki hukuki anlamdaki ayricaliklar önemli ölçüde giderildi. Ikinci dünya savasinin bitimine müteakip bu yenilikçi hareketler araliksiz devam etti. Yerel ve merkezi yönetimlerde söz sahibi olmalarini takiben çalisma hayatinda da özgürlük alani buldular. 2000’li yillara gelindiginde kadin hak ve özgürlükleri mücadelesine destek vermek isteyen vakiflar ve sivil toplum kuruluslari kuruldu. Cumhuriyet ile baslayan bu demokratiklesme ve çagdaslasma adimlari içerisinde bulundugumuz süreçte sekteye ugramis olsa da gençlerimiz umudunu kaybetmesin. Unutmasinlar ki Atatürk çok daha zorlu sartlarda düsledigi ülkeyi mücadele etmekten vazgeçmeyerek kurdu. Kisa bir süre sonra Cumhuriyetimizin 100. yilini bu umutla ve coskuyla kutlayacagiz. Bu vesileyle bizleri bir araya getiren degerli Baskanimiz Utku Gümrükçü’ye bir kez daha tesekkür ediyorum” dedi. 


BASKAN GÜMRÜKÇÜ: “NERMIN HOCAMIZIN ADI ÇIGLI'DE YASAYACAK”

Toplantida söz alan Baskan Gümrükçü, “Cumhuriyet sehidimiz rahmetli Ahmet Taner Kislali’nin, kendisinin de hocasi olan Nermin Abadan Unat’in hayat hikayesini anlattigi 15 Kasim 1992 tarihli Cumhuriyet gazetesindeki yazisi benim siyasete girme sebebimdir. Bu baglamda degerlendirdigimde Cumhuriyet devrimleri açisindan simge olmus degerli hocamizin adinin Çigli ile anilmasini bir onur olarak görüyorum. Kadin haklari mücadelesine önem veren bir belediye olarak, çocuklarimiza, gençlerimize ve kadinlara ilham kaynagi olmasi amaciyla Nermin hocamizin adini 8 Mart Dünya Kadinlar Günü’nde açilisini yapacagimiz Kadin ve Aile Hizmetleri Müdürlügümüzün yeni hizmet binasinda yasatacagimizi ifade ediyor, toplantiya katki veren degerli konusmacilarimiza tesekkürlerimi sunuyorum” ifadeleriyle konusmasini tamamladi.