Tarih: 31.03.2021 15:17

Çigli'de "Tiyatronun Bugünü ve Gelecegi” Konusuldu

Facebook Twitter Linked-in

Kültür ve Sosyal Isler Müdürlügü’nün organize ettigi etkinlik, Çigli Belediyesi Fakir Baykurt Salonu’nda düzenlendi. Teknolojinin ve dijitallesmenin, tiyatro üzerindeki etkilerinin tartisildigi söylesiye Prof. Dr. Hülya Nutku, Prof. Dr. Seda Kulluk Yerdelen, Deniz Turhan Hotiç, Melike Asli Kilan, Selvinaz Aydogan Çetiner ve Cenk Oral katilim gösterdi. Etkinlik, Çigli Belediyesi ve Baskan Utku Gümrükçü’nün sosyal medya hesaplarindan canli olarak yayinlandi. 

Baskan Gümrükçü: “Sanatsiz bir gelecek düsünülemez”

Sanatsiz bir gelecegin düsünülemeyecegini ifade eden Baskan Gümrükçü, “Pandemi kosullari her alani oldugu gibi sanatsal etkinliklerin biçim ve içerigini de etkiledi. Salgin sebebiyle uzun süredir ara verdigimiz kültür-sanat etkinliklerimizi dijital mecraya tasimaya basladik. Son olarak, Dünya Tiyatrolar Günü kapsaminda önemli bir söylesi düzenledik. Birbirinden degerli konusmacilarin yer aldigi söyleside, dijitallesmenin tiyatro üzerindeki etkileri tüm boyutlariyla ele alindi. Vatandaslarimizin sanatla olan bagini kuvvetlendirmek için tiyatro ve diger sanat dallariyla ilgili çalismalarimizi ayni kararlilikla sürdürecegiz. Içerisinden geçtigimiz bu zorlu süreci, sanatsal etkinliklerin toplumumuza sagladigi moral ile geride birakacagiz” dedi. 

Prof. Dr. Selda Kulluk Yerdelen: “Egitimin aksamamasi için mücadele ettik”

Tiyatro egitimi anlaminda salgina hazirliksiz yakalanildigini belirten Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Tasarimi Anasanat Dali Baskani Prof. Dr. Selda Kulluk Yerdelen, “Ilk baslarda sürecin bu kadar uzun sürecegini tahmin etmemistik. O süreçte teorik derslerimizi çevrimiçi olarak verdik. Pratik derslerimizi ertelemek zorunda kaldik. Topluluk hissinin yok olmasindan kaynakli ögrencilerde meydana gelen kirilganligi ve motivasyon eksikligini engellemek için çok fazla çalistik. Bu zorlu günleri tamamen atlatip alisik oldugumuz egitim sürecine bir an önce yeniden kavusmayi diliyorum” dedi. 

Cenk Oral: “Dijitallesme amaç degil araçtir”

Bir yildir tiyatro için bir geçis dönemi yasandigini söyleyen dekor ve kostüm tasarimcisi Cenk Oral, “Dijitallesme konusunu dogru anlamak ve konumlandirmak gerekiyor. Kostüm ve dekor tasarimlarinda biz de teknolojinin sagladigi imkanlardan yararlaniyoruz. Ancak dijitallesme tiyatro için amaç degil bulundugumuz sartlar itibariyla bir araçtir. Tiyatro oyunlari kesinlikle oyuncu ve izleyicinin bir arada bulundugu, duygu geçisinin saglanabilecegi ortamlarda icra edilmelidir” dedi. 

Selvinaz Aydogan Çetiner: “Tiyatro sinemalasmamali”

Söylesiye konusmaci olarak katilan fotograf sanatçisi Selvinaz Aydogan Çetiner, “Salgin, yasam politiklerimizi bireysel ve sosyal olarak direk etkiledi. Bu süreçte tiyatronun sahnelerden dijital mecraya tasinmasi, tiyatronun içerisinde barindirdigi duygu yogunlugunu azaltti. Tiyatroyu sinemalastirdi. Tiyatronun tekrar sahnelere dönmesini ve yüz yüze gerçeklestirilmesini umut ediyorum” dedi. 





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —