Tarih: 20.04.2021 21:41

Çinlama deyip geçmeyin

Facebook Twitter Linked-in

Kulak çinlamasi pek çok insanin belli araliklarla yasadigi, masum bir rahatsizlik olarak görülüyor. Ancak üzerinde yeterince durulmayan kulak çinlamalari, sanilanin aksine erken önlem alinmazsa büyük rahatsizliklara yol açabiliyor. Kulak çinlamasi ifadesi; kisinin çevreden herhangi bir ses varligi olmadigi halde basinin içinde, tek kulaginda veya iki kulaginda birden duymus oldugu sesleri tanimlamak için kullaniliyor. 

 Odyolog Seda Baskurt, uyku düzenini, is ve sosyal yasami tehdit ederek kisilerin toplumdan izole olmasina yol açabilecek düzeylerde görülebilen çinlamanin nedenlerini anlatti. Baskurt, “Kulaginizda biriken kir, dis veya orta kulakta meydana gelen iltihap, uzun süreli yüksek sese maruz kalmak, kulak veya basa alinan darbeler, yasa bagli isitme kaybi, otoskleroz ve menier hastaligi gibi kulaktan kaynakli problemlere bagli olarak görülebilir. Ayrica bilinçsiz kullanilan ilaçlar, yüksek tansiyon, vitamin eksikligi, stres, kafein tüketimi de kulak çinlamasina sebep olabilmektedir” dedi. Seda Baskurt, bu sikayetleri yasayanlarin vakit kaybetmeden kulak burun bogaz hekimlerine görünmesi tavsiyesinde bulundu. 

Tümör riskine dikkat

Özellikle tek kulakta yasanan çinlamayla gelisen isitme kayiplari ve bas dönmesi sikayetlerinin iç kulak veya beyinde olusan tümör varligina isaret edebilecegini söyleyen Baskurt, “Yapilacak MRI ve tomografi ile tümör riskini ekarte edebilirsiniz. Ayrica gürültülü ortamlarda çalisan bireylerde gürültü tikaçlari kullanilmadigi zaman yüksek frekans bölgesi denilen ince seslerde isitme kaybi görülebilmektedir. Ince seslerde meydana gelen isitme kaybi çinlama sikâyetini de beraberinde getirebilmektedir. Özellikle geceleri gün içinde duydugunuz çevre sesleri sayesinde bir nebzede olsa rahatlayan çinlamaniz sessizlige geçince siddetini artirabilmektedir” diye konustu.   

Kulak çinlamasina önlem almak mümkün

Çinlamayi önleyici tedavilerin önemine dikkat çeken Odyolog Baskurt, ilk asamada yüksek sesten, bilinçsiz ilaç kullanimindan ve stresten uzak durmak gerektigini vurguladi. Baskurt, “Tüm hastaliklarda oldugu gibi endise ve stresten uzak durmak, sinir sistemimizi uyarici etkisi olan alkol, kafein ve sigara kullanimindan, yüksek seslerden kaçinmak kulak çinlamasinda da hafifletici etkilere sahiptir. Kisiye özel olarak degisen çinlama tedavisinde psikolojik faktörler de tedavide basarili olmak için çok önemlidir. Pek çok tedavi yöntemi olan çinlamada bir takim ilaç tedavileri uygulanabilmektedir. Özellikle vitamin eksikliginden dolayi olan çinlamalarda B12 destegi rahatlama saglayabilir. Ayrica tansiyon, seker, tuz tüketimine bagli görülen çinlamalar da kontrol altinda tutulmali” dedi.  

Isitme cihazi kullanimi rahatlama saglayabiliyor

Kulak çinlamasi sikâyetlerinde öne çikan tedavi yöntemleri hakkinda da bilgi veren Seda Baskurt, “Medikal tedavi yöntemi olan isitme cihazi kullanimiyla kulakta duyulan sese es deger gürültü sinyalleri verilerek, beynin odak noktasi degistirilip çinlamada rahatlamalar söz konusu olabilmektedir. Gece rahat uykuya dalabilmek için okyanus dalgasi ve benzeri terapi seslerini dinlemek de bir nebze de olsa rahatlamanizi saglayacaktir. Çinlama tedavisine baslandiktan sonra kiside yaratmis oldugu psikolojik etkiler de göz önünde bulundurularak psikiyatrik destek de göz ardi edilmemelidir” bilgilerini aktardi. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —