CITTASLOW FOÇA ITALYA'DAYDI

CITTASLOW FOÇA ITALYA

Cittaslow Foça, 10-12 Haziran tarihlerinde Italya Orvieto'da düzenlenen Uluslararasi Cittaslow genel kurul toplantisina katildi.


10-12 Haziran tarihlerinde Italya Orvieto’da düzenlenen Uluslararasi Cittaslow genel kurul toplantisina katilan Foça Belediye Baskani Fatih Gürbüz, genel kurula yaptigi sunumda Cittaslow kriterleriyle yerelleserek gelisecek olan Foça’yi anlatti. Cittaslow Foça ve Cittaslow Mehmetçik arasinda turist degisim protokolü imzalandi. Cittaslow Foça heyetince, turist degisim programi kapsaminda Amerika, Brezilya ve Italya’nin Cittaslow kentleriyle gastro kültürel turlar için görüsmeler gerçeklestirildi.

Tüm dünyadan 300’e yakin Cittaslow kentinin belediye baskanlarinin katildigi toplantida; ‘‘iyi yasami’’ yayginlastirmak ve insanlarin birbirleriyle iletisim kurabilecekleri, sosyallesebilecekleri, kendine yeten, sürdürülebilir, el sanatlarina, dogasina, gelenek ve göreneklerine sahip çikan ama ayni zamanda alt yapi sorunlari olmayan, yenilenebilir enerji kaynaklari kullanan, teknolojinin kolayliklarindan yararlanan kent modelini uygulamak için yapilan politikalar ve örnek projeler paylasildi.

Geçtigimiz günlerde Kuzey Kibris’i ziyaret eden Foça Belediye Baskani Fatih Gürbüz; Kuzey Kibris Mehmetçik Belediye Baskani Cemil Sariçizmeli ve Uluslararasi Cittaslow Baskani ve Asolo Belediye Baskani olan Mauro Migliorini esliginde, ilki iki cittaslow kenti arasinda gerçeklestirilecek ve diger dünya cittaslow kentlerine uygulanacak olan uluslararasi gastro kültürel turlarin baslamasi için ikinci etap protokolü imzalandi.

Kurul görüsmelerinde Brezilya Scorro Belediye Baskani J. Ricardo Lopes ve Amerika Sebastopol Belediye Baskani Sarah Gurney ve Italya Greve in Chianti Belediye Baskani Paolo Sottani ile diger tur etaplari hakkinda programlama yapilmasi ile ilgili anlasmaya varildi.

Ayrica Genel Kurulun en önemli gündemi olan ve tüm dünya yerel yönetimcileri tarafindan heyecanla beklenen Izmir Metropol Projesi tanitimi ve uygulamalar hakkinda bilgi vermek için Cittaslow Uluslararasi Genel Baskan Yardimcisi ve Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, Cittaslow Metropol hakkinda bilgilendirme konusmasini yapti.


Izmir Metropol Projesi kapsaminda anket, odak grup görüsmeleri, derinlemesine görüsmeler ve anlatimli yürüyüs yöntemleriyle mahallenin sorunlarini, ihtiyaçlarini ve potansiyelini mahalle sakinleriyle birlikte, mahalleye atanan bütçe dogrultusunda önerilen projeleri seçmesi, belirlemesi ve uygulamada paydas görevi üstlenmesini saglamasi planlaniyor.

Mahalle uygulamalarin makro ölçekli kent politikalarina uygulanacagi diger çevre projelerinin ve temel ihtiyaçlara ulasim ile ilgili sehir planlama çalismalarinin yapildigi metropol projesi sunumunda Izmir Dünyanin Ilk Sakin Metropolü seçildi.

Geçen sene Eylül ayinda Foça Belediyesi’nin Italya Cittaslow (Sakin Sehir) Genel Kuruluna yaptigi basvuruda ortaya koydugu raporun ardindan; 1. çevre politikalari, 2. altyapi politikalari, 3. kentsel yasam kalitesi politikalari, 4. tarimsal, turistik, esnaf ve sanatkarlara dair politikalar, 6. sosyal uyum, 7. ortakliklar, 5. misafirperverlik, farkindalik ve egitim için planlar gibi kriterlere uymasi sonucunda, uluslararasi Cittaslow üyelik sertifikasi Foça Belediyesi Baskani Fatih Gürbüz’e verilmisti. Kriterin içinde sürdürülebilir enerji kullaniminin yayginlastirilmasi, altyapi sorunlarinin iyilestirilmesi, hava, deniz, toprak kirliliginin önlenmesi ve ilaçsiz yerel ürünlerin üretilip yayginlastirilmasi, demokratik karar alma sürecinin yerel yönetimlerde uygulanabilirligi ile ilgili çalismalarin arttirilmasi, gençlere yönelik istihdam çalismalarinin arttirilmasi ve kentin dokusuna uygun olan ekonomik faaliyetlerin arttirilmasi gibi kriterler yer aliyor.