Tarih: 01.03.2021 16:13

Çizgi film mi izletmeli, hikaye kitabi mi okumali?

Facebook Twitter Linked-in

Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tip Merkezi’nden Uzman Klinik Psikolog Seda Aydogdu, çocuklara çizgi film izletme ve kitap okuma tercihleriyle ilgili degerlendirmede bulundu.

Uzun süre ekran karsisinda kalmalari sakincali

Çocuklarin sadece çizgi film izlemesini degil, tablet, televizyon veya sosyal medya kullanimlarini sinirlamanin da oldukça önemli oldugunu belirten Seda Aydogdu, “Çizgi filmlerin bazilarinin içerikleri her ne kadar egitici ve ögretici çerçeveler içerisinde hazirlansa da çocugun uzun süre boyunca ekran karsisinda hareketsiz kalmasina sebep olduklari için oldukça sakincali görülmektedir” dedi.

Birçok çizgi film siddet egilimini artiriyor

Çizgi filmlerin çocuklarin yaraticiligini, hayal dünyasini gelistirmek ve pekistirmek amaciyla yayinlandigini ifade eden Seda Aydogdu,  “Çesitli davranis becerilerini rol model olarak, sarkilar ve oyunlar içerisinde kazandirmayi hedeflemektedir fakat çocuklarimiz içerisinde bulunduklari bilissel düzeye göre yorum yapip anlam çikarabilmektedir. Izlediklerini gerçek sanabilmekte ve uygulamaya çalistiklari zamanda maalesef istenmeyen sonuçlarin ortaya çiktigini görebiliyoruz. Birçok çizgi film karakterinin anlasilmaz davranislari oldugunu ve bunu izleyen çocuklarda siddet egiliminin daha fazla ortaya çiktigini yapilan arastirmalarin sonucunda görebiliyoruz” dedi.

Kitap okumak çocugun hayal dünyasini gelistirir

Çocuga kitap okumanin beraber yapilacak keyifli bir aktivite oldugunu ifade eden Seda Aydogdu, kitap okumanin çocugun yeni kelimeler ögrenmesini, aktif dinleyebilmesini ve dikkatini odaklayip okuma becerisini gelistirdigini vurguladi. Seda Aydogdu, sunlari söyledi: “Kitap okumak çocugun hayal dünyasini gelistirirken, merak etme ve daha çok arastirma istegini, yeni bir seyler ögrenme arzusunu pekistirir. Zaman içerisinde de ögrendigi bilgileri sorgulayabilme becerisi gelistirir.” 

Çizgi film ve sosyal medya sinirlandirilmali

Tüm bu kazanimlar göz önüne alindiginda kitap okumanin faydalarinin çok daha fazla oldugunu görülebilecegini ifade eden Seda Aydogdu, bu sebeplerden dolayi, çocuklarin kontrollü bir sekilde ve sinirli zaman dilimleri içerisinde çizgi film ve sosyal medyada zaman geçirmeleri gerektigi uyarisinda bulunarak “Çocuklarimizda kitap okuma davranisinin kazanilmasini veya pekistirilmesini istiyorsak; anne baba olarak bizlerin rol model olacagini unutmamaliyiz” dedi.

Hikaye anlatmak çocugun yorumlama becerisini gelistirir

Hikaye anlatmanin da çocuklarin bilissel ve dil gelisimi üzerinde dogrudan etkili oldugunu aktaran Seda Aydogdu, çocuklarin hikaye anlatma becerilerinin yasla birlikte gelistigini ve çocugun içinde bulundugu yas dilimine göre de degisiklik gösterebildigini kaydetti. Aydogdu,  “Okul öncesi dönem içerisinde bulunan çocuklara, yazisi olmayan hikaye kitaplarinda anlatilmak istenen olay, resimlerin belirli bir sira içerisinde sunulmasiyla yapilir. Bu sayede çocuk, anlatilmak istenen olaylari parçadan bütüne giderek kavrar ve kendi algisina göre yorumlar. Böylece çocugun hayal dünyasi zenginlesirken, gördügünü anlama ve yorumlama becerileri de gelisebilmektedir” diye konustu.

Hikaye anlatarak baslayin

Çocugun yasi baz alinarak, ona önce hikayeler anlatmanin ve bunlari resimli hikaye kitaplarina dönüstürmenin faydali olacagini belirten Uzman Klinik Psikolog Seda Aydogdu, daha sonra içerisinde metin olan hikaye kitaplari üzerinden devam edilmesi gerektigini vurguladi.

Tüm bu çalismalarin amacinin çocukla kaliteli vakit geçirmek oldugunun unutulmamasi gerektigini ifade eden Seda Aydogdu, “Anlatilan hikaye veya okunan kitap üzerinden çocugunuzla konusmak ve çocugunuzun anladigini kendi kelimeleriyle anlatabilmesi için mutlaka çocugunuza alan açmayi unutmayin. Sunun da altini çizmek gerekiyor,  çocuklarimizla yaptigimiz her aktivite onlarla kurdugumuz baglanma iliskisinin pekismesine vesile olur. Ayrica çocugumuzun duygusal ve bilissel gelisimi için de oldukça destekleyicidir” diye konustu.









Orjinal Habere Git
— HABER SONU —