ÇOCUGA OKUMA KÜLTÜRÜ KAZANDIRMAK IÇIN 5 ÖNERI

Çocugunuz kitap okumuyor mu? Telefon ve tabletle çok fazla zaman mi geçiriyor? Yasaminizda küçük degisiklikler yaparak çocugunuza kitap okuma aliskanligi kazandirabilirsiniz.

Kültür Sanat 4.01.2022 11:57:59 0
ÇOCUGA OKUMA KÜLTÜRÜ KAZANDIRMAK IÇIN 5 ÖNERI

Uzmanlara göre küçük yasta kitap okuma aliskanligi, çocuklarin ilerleyen dönemlerde daha hizli anlama, kavrama ve anladigini dogru ifade edebilme yeteneklerine katki sagliyor. Günümüzde ise teknolojinin gelisimi ile çocuklarin ilgi odagi olan tabletler, telefonlar ve oyun konsollari çocugun okuma aliskanligini arka plana atiyor.  Bu kapsamda “Çocugum niye kitap okumuyor?” demek ile “Niye piyano çalamiyor?” demenin ayni sey oldugunu dile getiren Egitim Danismani Murat Karcioglu kitap okuma kültürünün olusmasinin anne karninda baslayan çocugun büyüme ve olgunlasmasiyla uzun aliskanliklarin ve egzersizlerin neticesinde gelisen bir durum oldugunu vurguluyor.

Çocugunuzun kitap okuma aliskanligi edinmesi için yapmaniz gerekenler yasaminizda kitaba yer açmak. Iste çocugunuza kitap okumayi sevdirecek öneriler; 

 

KITABA PIJAMA GIYDIRMEYIN!

Kitap okumak her yas grubu için egitici ve ögretici aktivitelerin basinda geliyor ancak çocuklara kitap okuma aliskanligini kazandirmak için ebeveynlerin de örnek olmasi gerekiyor. Kitabi uykuya geçis yolculugundan çikartarak güne yaymak gerekiyor.


Bu kapsamda küçük yastaki bir çocuga uykuya geçiste kitap okumanin bir sakincasi olmadigini yetiskin çocuklarda ise uyku öncesi okunan kitabin daha farkli sonuçlar dogurabileceginin altini çizen Karcioglu, “Bu gibi durumlarda çocuk, kitabi sadece yatmadan önce yapilan bir eylem olarak görür, zihninde kitabi ninnilestirir. Günün daha erken saatlerinde gerçeklestirecegi herhangi bir okuma eylemi çocugun uykusunun gelmesine neden olur. Çocugun severek okudugu sürükleyici buldugu kitaplar ise gece yatmadan önce okundugunda karanlikta salgilanan uykunun uyaricisi olarak bilinen ‘melatonin’ hormonunun salgilanmasini baskilayarak, uyku kalitesinin düsmesine neden olabilir’’ diye belirtti.

KITAPLIGINIZI DEKOR OLMAKTAN ÇIKARIN

Kitapsiz bir evden daha kötüsü okuru olmayan kitaplarla dolu bir evdir. Kitap, evin her yerinde olmalidir.  Evin banyo veya mutfak gibi alanlarinda kullanacaginiz dergi veya gazetelerin oldugu raflar, sehpanin üstünde duran kitaplar çocugun okumaya ilgisini artiracak küçük görünen, büyük detaylari olusturur.

KUMDAN KALALER YAPTINIZ, PEKI KITAPTAN KALELER YAPTINIZ MI? 

 Oyun, çocugun en temel ihtiyaçlarindan biridir. Bu yüzden çocuk için oyun ve oyuncagin önemi yadsinamaz. Çocuga pahali oyuncaklar almak yerine çocugun hem kendini hem de dis dünyayi kesfetmesine olanak saglayacak kitaplari onun oyun sepetindeki en degerli oyuncaklari haline getirin. Alisveris merkezlerinde oyuncakçilar kadar kitapçilari da gezin. Belki de kitapçida yolunuzun kesistigi bir kitap, çocugunuzun en iyi oyun arkadasi olacaktir. 


KITABI ÖDEV VEYA CEZA ARACI OLARAK KULLANMAYIN

 Kitap okumak çocugun tüm hayatina yaymasi gereken bir hazdir. Kitap okumayi ödev veya ceza araci yöntemi olarak zorunlu hâle getirmek çocugun kitabi stres halinde okumasina, kitaba karsi olumsuz bir tutum beslemesine ve okuma aliskanliginin baslamadan bitmesine neden olur.  


Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °