Çocuklarda bir haftayi asan istahsizliga dikkat edilmeli

Çocuklarda bir haftayi asan istahsizliga dikkat edilmeli

Bebek ve çocuk bakiminda ebeveynlerin en hassas oldugu nokta beslenme oluyor. Çocuklarin bazen istahsiz olabildigini ve bunun bazen dogal bir durumken bazen de bir hastaligin belirtisi olabildigini belirten Anadolu Saglik Merkezi Çocuk Sagligi ve Hastalik

Bebeklerin tat duyusuna ulastiktan sonra bazi gidalari seçtiklerini ve yemek istemediklerini, bu durumda ailelerin de zorlayici olmamasini gerektigini vurgulayan Anadolu Saglik Merkezi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Ela Tahmaz Gündogdu, “Bazen anne ve babalar çocuklarinin damak zevkini anlayana kadar bir süre geçer. Yeni bir gidaya baslandiginda çocuk bunu begenmeyebilir, agzindan çikararak reddedebilir. Bu gibi durumlar genellikle anne-babalar tarafindan istahsizlik olarak algilansa da eger bebek normal kilosundaysa endise etmeye gerek yoktur” dedi.

Çocuklarin dis çikarma dönemlerinde kisa süreli istahsizliklarin da olabilecegini hatirlatan Dr. Ela Tahmaz Gündogdu, “Çocuk, hastalik sirasinda üst solunum yolu enfeksiyonu ve nezle geçiriyorsa istahsizlik ortaya çikabilir ama bunlar en fazla bir hafta sürer ve normale döner. Bir haftadan uzun süren ve kilo kaybina sebep olan durumlarda mutlaka doktora basvurulmali ve altta yatan bir hastalik yoksa bebeklere uygun propolis, C vitamini ve çinko içeren takviyeler verilebilir” önerisinde bulundu. 

Istahsizlik bir haftayi geçiyorsa dikkat edilmeli

Bir haftadan uzun süren ve kilo kaybina neden olan istahsizligin ciddi hastaliklarin habercisi olabilecegini vurgulayan Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Ela Tahmaz Gündogdu, “Istahsizligin tanisi için kan sayimi, idrar testi, kan, biyokimya, böbrek ve karaciger fonksiyon testleri yaptirilmali, kanda devit ve vitamin düzeylerine bakilmalidir. Fizyolojik olan durumlar kendiliginden düzelirken, eger altta yatan bir sebebi varsa hastaligin tani ve tedavisi gereklidir. Özellikle idrar yolu enfeksiyonu istahsizlik ile baslayabilir, daha sonra ates ile devam edebilir. Diger büyüme gelisme sorunlari, demir eksikligi anemisi, D vitamini veya diger vitamin eksiklikleri, çölyak ve inflamatuvar bagirsak hastaliklari, kronik karaciger ve böbrek hastaliklari da önce istahsizlik sonra da büyümenin durmasi seklinde baslayabilir” dedi.