Tarih: 15.02.2021 11:45

"Çocuklari oyun terapisi ile regüle edin"

Facebook Twitter Linked-in

Tüm dünyayi etkisi altina alan ve hizlica yasam seklimizde degisikleri zorunlu kilan Koronavirüs sürecinin etkileri, ülkemizde giderek azaliyor ve büyük oranda da kontrol altina alindi. Uzmanlar, yeni normal olarak adlandirilan bu dönemde uzun bir karantina döneminin geçirildigine dikkat çekerek bu süreçte çocuklarda, ciddi bir psikolojik yipranmalar yasandigina dikkat çekti. Uzman Psikolog Danisman Esma Tetik, çocuklari daha iyi anlamak, duygularini düzenlemelerine yardimci olmak ve onlarla etkin sekilde iletisim kurabilmek amaciyla Oyun Terapisi yönteminin kullanildigini söyledi.

"Çocuklar en iyi oyun oynarken kendilerini ifade edebiliyorlar"

Çocuklarin, kendilerini oyun oynarken daha rahat ifade edebildiklerini dile getiren Uzman Psikolog Tetik “Oyun terapisi, oyun ve oyuncaklar araciligiyla çocuklarin kendilerini ifade edebilmelerine yardimci olan bir terapi seklidir. Çocuklarin bilissel ve sosyal becerilerini, duygu ve düsüncelerini oyun ile ortaya koymalarini amaçlar. Oyun çocuklara gerçek hayatta karsilasabilecegi problemleri çözmede kolaylik saglar. Oyun terapisti çocugun ortaya koydugu oyun dünyasina onunla birlikte girerek, çocugun oyun dilini konusur ve oyunu müdahale olarak kullanir.” diye konustu.

"Birçok sorunu oyunla çözebiliriz"

2 ile 11 yas arasi çocuklara oyun terapisi uygulandigina dikkat çeken Esma Tetik, ögrenme güçlügü sorunlari, okulda yasanan uyum sorunlari, okul korkusunun giderilmesi, ebeveyninden ayrilma kaygisi, yalan söyleme problemi, tirnak yeme, bosanan çiftlerin çocuklarinda yasanan sikintilar, ailevi sorunlar, sinav kaygisi, çekingenlik, öfke kontrolü, altini islatma, çalma vb. durumlarda olan çocuklara fayda saglamaktadir. Haftada 1 ya da 2 kez olmak üzere terapistin yönlendirmesi ile bu yönteme baslanir. Bu süre bazen aylarca da sürebilir. Çocuklar çogu kez terapi odasinda zamani sadece ‘Oyun oynadik’ diyerek açiklayabilirler, fakat bu süreçte çocuklar yeni rolleri ve davranislari ögrenirken, kendileri için sorun olusturan durumlarla basa çikmanin yollarini kesfederler " dedi.

“Ebeveynlerin terapistle is birligi içerisinde olmasi önemlidir”

Terapi de ailelerin önemini de vurgulayan Tetik sunlari söyledi; “ Oyun terapisi devam ederken terapist aileyle de düzenli olarak görüsmeler yapar. Bu noktada ebeveynlerin terapistle is birligi içerisinde olmasi önemlidir.” Ailelerin oyun terapisiyle ilgili dikkat etmesi gereken noktalardan biri çocuklariyla ilgili merak ettiklerini çocuklari yanindayken terapiste danismamalaridir. Oyun terapisinden sonra çocuga yönlendirici veya sorgulayici sorular sorulmamalidir, çocuklarin anlatmak istedigi kadarini dinlemelidirler. Çocuklarini oyun terapisine götürürken özel bir oyun odasina gidilecegi ve orada içinden ne geliyorsa söyleyebilecegi ve güven duyabilecegi birisinin olacagi söylenebilir” 






Orjinal Habere Git
— HABER SONU —