ÇÖL TOZU YOGUNLUGUNU AZALTARAK TÜRKIYE'YE GELIYOR

Istanbul Teknik Üniversitesi, Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, "Yogunlugu hafif de olsa hafta sonu ülkemiz genelinde etkisini gösterecek" ifadelerini kullandi.

Gündem 24.02.2021 20:36:54 0
ÇÖL TOZU YOGUNLUGUNU AZALTARAK TÜRKIYE

Istanbul Teknik Üniversitesi (ITÜ), Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, yarin itibariyle Avrupa'da hafta boyu etkili olacak çöl dozlarinin Türkiye'ye de gelecegini açikladi.

 Çöl tozlarinin her yil farkli güzergahlar kullanip kitalar ve okyanuslari asarak farkli ülkelere gittigini ifade eden Toros, yasanan durumun doganin normal bir olayi oldugunu aktardi. Toros,  "Su anda Kuzey Afrika üzerinde olusan alçak basinç sistemiyle havalanan çöl tozlari, kumlar Avrupa üzerindeki yüksek basinç alaniyla Avrupa'ya tasiniyor. Avrupa su anda çöl tozunun etkisi altinda" degerlendirmesini yapti.

Su günlerde havanin günesli olmasi nedeniyle; geceleri havanin ayaz, günlük sicaklik farkliliklarinin fazla oldugunu belirten Toros,  “Yerin hizli sogumasi ile yere yakin tabakada havada asili küçük su damlaciklari yani pus veya sis olusabiliyor. Pus sebebiyle görüs mesafesinin düsmesi hava kirliligi olarak algilanmamasi gerekiyor." Dedi. (AA)



Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °