Covid – 19 pandemisi, agiz ve dis sagligi kontrollerini de olumsuz etkiledi. Pandemi süresinde insanlarin agiz ve dis sagligi problemlerini ertelediklerini belirten uzmanlar, özellikle pandeminin ilk 6 ayinda agiz ve dis sagligi klinikleri ile saglik kuru
Üsküdar Üniversitesi Dis Hekimligi Fakültesinden Prof. Dr. Yumushan Günay, pandemi döneminde agiz ve dis sagliginin nasil etkilendigi ile ilgili degerlendirmelerde bulundu ve tavsiyelerini paylasti.
Pandemi süresinde insanlarin agiz ve dis sagligi problemlerini ertelediklerini belirten Prof. Dr. Yumushan Günay, “Insanlar acil olarak yasadiklari problemlerin çözümü için bir çaba sarf ettiler. Ancak özellikle pandeminin ilk 6 ayinda agiz ve dis sagligi klinikleri ile saglik kurumlarinin faaliyetlerini asgariye indirmeleri neticesinde problemlerin çözümü konusunda ciddi güçlük yasandi. Hastalar dis apsesi, agri ve protezlerle ilgili problemlerin çözümünde hekim bulma konusunda güçlük yasadi. Pandemiye karsi hizli önlem alma ve tedavi protokollerini oturtma konusunda seri çözüm üreterek önlemler alabilen klinikler çok yogun bir hasta talebi ile karsilasti. Dis hekimliginin virüsün bulasmasi açisindan yüksek risk olusturmasi ile agiz ve dis sagligi hizmetlerinin devam ettirilebilmesi arasindaki ince dengeyi kurabilen klinikler bu zor günlerde çok ciddi bir saglik hizmeti yürüttü.” dedi.
Prof. Dr. Yumushan Günay, ‘Pandemiden agiz ve dis sagligi açisindan çikarilmasi gereken en büyük ders, hafife alinan koruyucu dis hekimligi yaklasiminin ve uygulamalarinin ne kadar önemli oldugunu öne çikarmis olmasidir.’ dedi ve sözlerini söyle sürdürdü:
“Estetik dis hekimligi ve imlant tedavisi gibi uygulamalara odaklanan dis hekimligi anlayisinin pandeminin getirdigi problemler karsisinda ne kadar yetersiz kaldigi ön plana çikti. Planli hamilelikle baslayip bütün bir hayat evresini kapsayacak sekilde ele alinmasi gereken bir koruyucu dis hekimligi disiplinin toplum sagiligi açisindan ne kadar stratejik bir öneme sahip oldugu anlasildi. Bu nedenle koruyucu dis hekimliginin basta ilgili egitim kurumlari ve bakanligin birimleri olmak üzere ilgili taraflarca diger dis hekimligi uygulamalari içinde en prestijli konuma getirilmesi ve bunun hayata aktarilmasi konusunda gerekli çalismalarin bir an önce baslatilmasi ülke sagiligina çok sey katacaktir.”
Çocuk dis sagligi için bu süreler önemli
Prof. Dr. Yumushan Günay, “Çocuklarin ve annelerin kontrole gitmelerinden çok bu kontrollerde hekimin koruyucu dis hekimligi adina uygulamasi gereken protokolün olusturulmasi önem tasiyor.” dedi ve sözlerini söyle tamamladi:
“Koruyucu dis hekimligi anlayisi içinde çocuklarin dogumu öncesi anne adaylarinin hem kendi hem de dogacak çocuklarinin agiz ve dis sagligi için kontrole basvurmalari dogru olacaktir. Dogum öncesi 3’er aylik araliklarla, dogum sonrasi çocuklarin süt dislenme dönemine kadar alinmasi gereken tedbirler için 6 aylik kontrollere, süt dislenme döneminden itibaren ise çocuklarin dis sagligi açisindan yine birer yillik kontroller gelecekte bir çok dis problemini önleyecektir.”