Cumhuriyet Halk Partisi Kadin Kollarinin Basin Açiklamasi

Cumhuriyet Halk Partisi Kadin Kollarinin Basin Açiklamasi

HÜKÜMETIN ‘'2020 CINSIYET ESITLIGI'' KARNESI

Degerli basin mensuplari,

Su anda Genel Merkezimizde, 81 ilimizde ve tüm ilçelerimizde es zamanli olarak gerçeklestirdigimiz bu basin açiklamasiyla, kadin ve çocuk haklari açisindan 2020 yilini degerlendirecegiz.

HÜKÜMETIN ‘’2020 CINSIYET ESITLIGI’’ KARNESI
Ocak ayinda;

-27 kadin cinayeti ve 7 süpheli kadin ölümü gerçeklesti.

-Yildiz Teknik Üniversitesi profesörü Bedri Gender, Elazig depremin gerekçesinin çocuk yasta

evlendirmenin yasaklanmasi oldugunu açikladi. Ilgili kisi hakkinda üniversite tarafindan inceleme baslatildi.

-“Deve sidigi sifalidir” seklinde garip açiklamalar yapan Yalova Üniversitesi’nde ögretim görevlisi olan Doç. Dr. Ebubekir Sifil, bu defa da erkegin birden fazla esinin olabilecegini söyledi, bunun mesru oldugunu iddia etti.

-Sanayi ve Teknoloji Bakanligi, üniversiteler ve ilçe milli egitim müdürlükleri tarafindan desteklenen bir bilim projesinin afisinde “erkek ögrencilere yöneliktir” yazdi ve kiz ögrencileri yok saydi.

-Düzce Kaynasli Belediye Baskani Birol Sahin, Türkiye A Milli Kadin Voleybol Takimi hakkinda kadindüsmani açiklamalar listesine bir yenisini ekledi ve kadin sporcularin kendini teshir ettigini iddia etti ve “Dünya sampiyonu olsan ne yazar. Dinimize göre kadinlar kendi aralarinda spor yapabilirler, erkekler huzurunda açik saçik olarak degil” dedi.

-Dünyanin dört bir yaninda gerçeklestirilen Las Tesis eyleminde kadinlara karsi siddet uygulanan “tek” ülkenin Cumhurbaskani, baska ülkelerdeki polisler hakkinda “coplarla bayanlari dövüyorlar, bunlari ekranlardan izledik. Türk polisi yapsa dünyayi ayaga kaldirirlar” dedi.

Subat ayinda;

-22 kadin cinayeti ve 12 süpheli kadin ölümü gerçeklesti.

-Diyanet Isleri Baskanligi'nin sözde kadina siddetle mücadele kapsaminda kurdugu aile ve dini rehberlik bürolarina basvuran kadinlara, akla ziyan tavsiyelerde bulundugu ortaya çikti. Basindaki habere göre; görevli kisi, siddet nedeniyle bosanmak isteyen bir kadina “Dayanilmaz hale geldiyse, büyüklerinizle istisare edin. Biz diyoruz ki aile büyükleriyle sikintiyi asmaya çalisin” diyor. Siddete maruz kalindiginda ise polisi aramak yerine “Uygun dille sebebini sorun. Çok büyük bir sorun degil bu, konusarak çözebilirsiniz.” önerisinde bulunuyor. "Siddet gördügümde ne yapmam gerekir?" diye soran kadina ise “Vurursa tepki vermeyin, oradan uzaklasin. Odaniza çekilin. ‘Nasil istiyorsan öyle yapayim’ diye olayi örtmeye çalisin, ama uygun zamanda açin. Suçlayici dille konusmayin. Konusmanin sonunda ‘Peki, polisi aramak gerekir mi?’ diye soruldugunda ise telefondaki kisi “Yok, bu tür seyleri çözersiniz insallah.

Allah’a emanet olun…” diyor.

-Adalet Bakanligi’nin ikinci yargi paketi çalismasina göre, aile uyusmazliklarina da zorunlu arabuluculuk getirilmesi hedefleniyor. Bosanmalarda siddet varsa arabuluculuk olmamasi gerektigi halde, ‘’mahkemelerin is yükünün hafifletilmesi’’ gerekçe olarak sunuluyor.

-TÜIK’in bu ay açikladigi rapora göre; son 1 sene içinde evlilik orani azalirken, bosanma oranlari artti.

Geçen sene öldürülen 474 kadindan 114’ü bosanmak veya ayrilmak gibi kendi hayatlarina dair karar almak isterken öldürüldü.

Mart ayinda;

-29 kadin cinayeti ve 9 süpheli kadin ölümü gerçeklesti.

-Covid-19 salgini ile birlikte karantina önlemleri ile baslayan eve kapanma uygulamalari, birçok sorunu beraberinde getirdi. Kadinlarin is yükü daha da artti.

-Televizyonda yayinlanan bir programda konusan Ilahiyatçi Ali Riza Demircan, korona virüsün

nedeninin “evlilik disi iliski ve escinsellik” oldugunu iddia etti.

-Korona virüs salgini nedeniyle baslayan uzaktan egitim programinda çocuklara Adnan Menderes’in idam sahnesi detayli sekilde izletildi, yayinlanan görüntüler kamuoyu tarafindan büyük tepki çekti. Tepkilerin ardindan açiklama yapan Milli Egitim Bakani Ziya Selçuk ise, görüntülerin 'denetleme ihtiyaci duymadigi' bir ekip tarafindan hazirlandigini ifade etti.

-Düsünce kurulusu Freedom House’un hazirladigi “Dünyada Özgürlükler 2020” raporuna göre; Türkiye son 10 yilda dünya genelinde özgürlüklerin en çok geriledigi ikinci ülke oldu.

Nisan ayinda;

-20 kadin cinayeti ve 20 süpheli kadin ölümü gerçeklesti.

-Aile, Çalisma ve Sosyal Hizmetler Bakanligi Istanbul Il Müdür Yardimcisi Nail Nogay, "Çocuklarim aç, nasil evde kalayim" diyen kadina düsmanca bir tutum sergileyerek "Geber" cevabini verdi. Kamuoyunun tepkisi sonrasinda görevden alindi.

-Diyanet Isleri Baskani Ali Erbas, camide yaptigi bir konusmasinda homofobik ve cinsiyetçi ifadeler kullandi. Erbas tarafindan yayimlanan “Ramazan Günlükleri” isimli kitapta da üniversite gençleri özel hayatlariyla ilgili konularda hedef gösterildi.

-Diyanet’in açiklamasinin ardindan Almanya'da yasayan Metin Çakir isminde bir tip doktoru, escinselligi hastalik olarak nitelendirdi. Tepkilerin ardindan hastane, doktoru görevden aldigini belirtti.

Mayis ayinda;
- 21 kadin cinayeti ve 18 süpheli kadin ölümü gerçeklesti.
- Gazi Üniversitesi Dekani Orhan Acar, çevrimiçi egitim sirasinda kamera ve mikrofonunun kapali oldugunu zannedip “çaktirma kizlarin resimlerini de görüyoruz” dedi. Gazi Üniversitesi, dekan hakkinda sorusturma baslatinca, Orhan Acar görevinden istifa etti.
-AKP’li Istanbul Büyüksehir Belediyesi Meclis Üyesi Hamdullah Arvas, Mugla'da katledilen Zeynep Senpinar'in ardindan kadin düsmani bir açiklamada bulundu. Kadin cinayetlerini mesrulastirmaya çalisarak "Hikaye ayni, özgürlük düskünü bir kadin ve gayrimesru yasantisi içinde geçen bir ölüm hikayesi" dedi. Ayni aksam binlerce kadin sosyal medyada ona gereken cevap verdi.
-Diyanet Isleri Baskanligi çevrimiçi olarak yayimladigi "Aile Hayatimiz" isimli bir dokümanda, kadinlarla erkeklerin birlikte dans etmemelerini, el ele halay çekmemelerini, horona durmamalarini ögütledi ve bunlarin Islam'a aykiri oldugunu iddia etti.
Haziran ayinda;
-27 kadin cinayeti ve 23 süpheli kadin ölümü gerçeklesti.
-Bir kadin, evli oldugu erkegin siddetinden kaçarak basvurdugu karakolun yönlendirdigi siginma evine yerlesti. Ayni karakolda görevli olan ve evli oldugu erkegin arkadasi olan polis memuru, siddet uygulayicisi erkege siginma evinin adresini verdi.

Temmuz ayinda;
-36 kadin cinayeti ve 11 süpheli kadin ölümü gerçeklesti.
-Kadinlarin can simidi olan Istanbul Sözlesmesi aleyhine birçok açiklama yapildi.
AKP Genel Baskanvekili Numan Kurtulmus, "Nasil usulünü yerine getirerek imzalanmissa, usulünü yerine getirerek sözlesmeden çikilir" dedi.
AKP Milletvekili Ahmet Hamdi Çamli, "Kadin erkek esitligi koca bir tantanadir. Istanbul Sözlesmesi, baska toplumsal sikintilarin kapisini araladi" dedi.
Eski AKP milletvekili Yasin Aktay, ‘’Bu sözlesmenin etkinligi arttikça, kadina yönelik siddette de bir artis oldugunu görebiliyoruz” dedi.
Agustos ayinda;
-27 kadin cinayeti islendi ve 23 kadin süpheli sekilde öldü.
-Spiker Melih Sendil, "Futbol o kadar ataerkil bir oyun ki, mesela kadinlara voleybol oynamak çok yakisiyor ama sahsen benim düsüncem kadinlar futbolda olmamali. Basketbol da bence erkek oyunu" ifadelerini kullandi. Tepkiler sonrasi özür diledi.
-Aile, Çalisma ve Sosyal Hizmetler Bakanligi’nin Aile Egitim Programi için hazirladigi "Aile ve Evlilik Hayati" belgesinde, “Günümüzde çiftler ask duygusunu çabucak tüketmekte ve askin bitmesini bosanma sebebi olarak görmektedirler" ifadeleri kullanildi.
Eylül ayinda;
-16 kadin cinayeti ve 20 süpheli kadin ölümü gerçeklesti.
-Sakarya’nin Akyazi ilçesi’nde bulunan dergâhta çocuk istismari olayi ortaya çikti. Tutuklanan Ussaki tarikati lideri Fatih Nurullah’in, her seyi itiraf ettigi ses kaydi bulundu. Nurallah, olayin büyütülmemesi için çocugun babasina 70 bin lira vermeyi teklif etti. Baba sikâyetten vazgeçmeyince, müritler tarafindan sert bir sekilde darp edildi.
Ekim ayinda;
-21 kadin cinayeti ve 8 süpheli kadin ölümü gerçeklesti.
-GATA’nin Bashekim Yardimcisi Ali Edizer, Medeni Kanun’u hedef alarak erkeklere “ikinci es almayi” önerdi. Gelen tepkiler üzerine, Edizer görevinden alindi.
-Resmi Gazete'de yayimlanan 2021 Cumhurbaskanligi Yillik Programi'nda sadece kadinlara yönelik açilmasi planlanan bir "kadin üniversitesi" projesi yer aldi.
Kasim ayinda;
-29 kadin cinayeti ve 10 süpheli kadin ölümü gerçeklesti.
-Bütçe tartismalari gündemi kaplarken bütçenin genelinin halka ait olmadigi, kadin ve çocuklar açisindan ise hiçbir önlem alinmadigi görüldü. Bütçe görüsmelerinde Aile, Çalisma ve Sosyal Hizmetler Bakanligi’nin katipligini, adi Nadira Kadirova’nin süpheli ölümüyle anilan Sirin Ünal yapti. Kadin dernekleri buna büyük tepki gösterdi.
-SMA hastasi çocuklarin aileleri, Saglik Bakanligi yetkilileriyle görüsmek için Ankara'ya geldiler. Aileler bakanliga dahi yaklastirilmadi. Güvenlik güçleri; “Demagoji yapmayin. Burada konusmakla bir sey olmaz” dedi.
-Türkiye Izmir depremini konusurken, AKP Genel Baskani Erdogan ‘3 çocuk temennisinde’ bulundu;
“Her firsatta söyledigim 3 çocuk temennisi hayati öneme sahiptir” dedi.
Aralik ayinda;
-15 kadin cinayeti ve 1 süpheli kadin ölümü gerçeklesti.
-Pandemi nedeniyle zorunlu olarak kisa çalisma ödeneginden faydalanan hamile isçiler, eger yasada degisiklik yapilmazsa, 90 prim gününü dolduramadiklari için analik ödeneginden yararlanamayacaklar.
-Devrimci Isçi Sendikalari Konfederasyonu Arastirma Merkezi (DISK-AR) 2020 Asgari Ücret Raporu’nu açikladi. Rapora göre kadinlarin yarisi asgari ücret ya da bu ücretin altinda çalisiyor. Özel sektörde ise her dört kadindan üçü asgari ücret civarinda ve altinda ücret aliyor.
-Usak’ta kadinlara yapilan çiplak arama, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin gündemindeydi. AKP Grup Baskanvekili Özlem Zengin, Türkiye’de çiplak aramalarin olmadigini ve Meclis’in terörize edildigini söyledi. Buna karsin birçok kadin görüntülü ve sözlü beyanda bulunarak çiplak aramaya maruz kaldigini belirtti.
-Sakarya Üniversitesi Ögretim Üyesi Ebubekir Sofuoglu, “üniversiteler fuhus yuvasi” dedi. Kadinlarin ve kamuoyunun büyük tepkisine yol açan bu açiklama sonrasinda, Savcilik Sofuoglu hakkinda resensorusturma baslatti.
-“Kitle Imha Silahlarinin Yayilmasinin Finansmaninin Önlenmesine Iliskin Kanun Teklifi” degisikligi yasalasti. Kanun’a göre; terörle mücadele kapsaminda sorusturma açilan dernek yöneticileri, Içisleri Bakanliginca görevden alinabilir, dernek faaliyetleri durdurulabilir ve uzaklastirilan kisiler yerine kayyum atanabilir. Düzenleme, yardim toplama sartlarina aykiri faaliyetler için oldukça yüklü miktarda idari para cezalari öngörüyor.
-Ve  bir günde üç kadin katledildi. Rakamlardan degil, insan hayatindan bahsediyoruz.
Degerli basin mensuplari, Pandemiyle mücadele edilen 2020 yili, kadinlar açisindan çok daha zor bir yil oldu. En az 297 kadin katledildi, 161 kadin da süpheli sekilde öldü. Aldiklari göstermelik cezalarla adeta sirtlari sivazlanan katiller, can almaya devam etti. Kadinlar, en çok atesli silahlarla, evlerinde ve sokak ortasinda  öldürüldü. Ölüm, kadinlara hep en yakinlarindan geldi. Kadini her defasinda eve hapseden, itaat etmeye zorlayan zihniyet, katillerini de üretti.
Kadinlarin ve çocuklarin hayatlarini tek tiplestirmeye çalisan bu zihniyetle, ilk önce biz kadinlar
hesaplasacagiz, çünkü asla ödün vermeyecegimiz haklarimiz var! Her gün yasam çigligini büyüten ve örgütlü gücüyle yeniden ayaga kalkan kadin mücadelesi var! Tercihimiz esit, özgür, demokratik, adil bir yasamdan yana…
Cumhuriyet Halk Partisi Kadin Kollari olarak; Türkiye’nin her bir kösesinde örgütleniyoruz. Hizla artan kadin üyelerimizle, her geçen gün sesimizi çogaltiyoruz. Siddet gören, yalnizlastirilan kadin ve çocuklara Yasam Hak destek hattimizla ulasiyoruz. Onlara “Yalniz degilsin biz variz” diyoruz. Kadin dernekleriyle kenetlenerek, örgütlü mücadelemizi büyütüyoruz. 2021 yilinda, dipten gelen bir dalgayla kadinlarin, ülkemizin kaderini degistirecegine inaniyor, hepinizi en içten dileklerimizle
selamliyoruz