Tarih: 04.10.2021 11:47

DAHA GÜÇLÜ KIZLAR DAHA GÜÇLÜ YARINLAR

Facebook Twitter Linked-in

UNICEF, UNFPA, UN Women ve Aydin Dogan Vakfi is birligiyle 2015 yilindan bu yana düzenlenen ve kiz çocuklarinin tüm potansiyellerine ulasmalarinin önündeki engellere dikkat çekmeyi amaçlayan 11 Ekim Dünya Kiz Çocuklari Günü Konferansi, bu yil pandemi kosullari nedeniyle yüz yüze ve çevrimiçi karma sekilde gerçeklesecek ve Youtube'dan canli olarak yayinlanacak. 2021 yilina özel kapsami genisletilerek kiz çocuklarinin ve genç kadinlarin küresel ve bölgesel ihtiyaçlarinin ele alinacagi konferansta, ayni zamanda Avrupa ve Orta Asya (AOA) Bölgesi’nde bu alanda yapilan çalismalarin güçlendirilmesi de amaçlaniyor. Aralarinda bölgesel, ulusal ve uluslararasi uzmanlar, alanlarinda taninmis isimler ve gençlerin de bulundugu katilimcilar, günümüz kiz çocuklarinin dijital çaga öncülük etmesine yönelik potansiyele, motivasyon düzeyine ve becerilere dikkat çekecekler. Konferans bugünün genç kadinlarinin ve kiz çocuklarinin güçlenmesini ve liderlik etmesini saglamak için dijital etkilesim ve egitim çaginda sürece nasil katildiklari, kalip yargilara karsi nasil mücadele ettikleri ve haklarini nasil savunduklari konularina odaklanacak. Konferansin ana konusmacisi UNICEF Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Afshan Khan olacak.


 

Vuslat Dogan Sabanci: “Kiz çocuklarinin dijital dünyada liderlik etmesi sürecini desteklemeliyiz”

 

Aydin Dogan Vakfi Yönetim Kurulu Baskan Vekili Vuslat Dogan Sabanci, genç kizlarin egitiminin Vakfin ana misyonu oldugunu, kiz çocuklarinin güçlendigi, her konuda liderlik ettigi geldigi bir dünyayi hedeflediklerini belirterek, "Sarf edilen çabalar sayesinde kadinlarin ve kiz çocuklarinin haklarini koruma ve destekleme konusunda birçok ilerleme kaydediliyor. Ancak tüm olumlu gelismelere ragmen dünyanin pek çok yerinde kiz çocuklarina yönelik esitsizlikler varligini sürdürüyor. Kiz çocuklarinin hâlâ bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarinda yeteri kadar temsil edilemedigine tanik oluyoruz. Dünya genelinde internet kullaniminda yüzde 17'lik bir cinsiyet farki oldugunu biliyoruz. Çogu is yakinda ileri teknoloji becerileri gerektirecek ve Türkiye de dahil olmak üzere dünya çapindaki ülkeler daha fazla dijital yetenege ihtiyaç duyacak. Ancak bugün yasanan dijital esitsizlik, genç kizlar ve kadinlar açisindan giderek daha fazla dijital beceri ve bilgi talep eden isgücü piyasasina erisimin önünde ciddi bir sorun olusturuyor. Bu boslugu gidermenin anahtari, bilim ve Bilgi Teknolojileri ile ilgili konulari takip eden genç kizlara karsi yaygin önyargilari ortadan kaldirmaktir. Kimsenin geride kalmamasini saglamak için kizlarimizi daha fazla firsata sahip olabilecekleri becerilerle donatmaliyiz. Ayrica bu çok önemli konuyu gündemde tutmak için de tüm gücümüzü kullanmaliyiz. Kiz çocuklarinin dijital dünyada liderlik etmesi sürecini desteklemeliyiz. Tüm bu olumsuzluklara karsin umutsuzluga kapilmiyoruz ve bunun bir maraton oldugunu hep aklimizda tutuyoruz. Kiz çocuklarinin gücünün farkindayiz ve pandemi gibi olaganüstü dönemde bile güçlenerek, dijital çagda lider olabilmeleri için onlari desteklemeyi sürdürüyoruz" seklinde konustu.

 

UNICEF Türkiye Temsilcisi Regina De Dominicis ise sunlari söyledi: Pek çok küresel zorluga ragmen, kiz çocuklari ayaklari üzerinde duruyor ve degisimi talep ediyorlar. Dünyanin her yerinden kiz çocuklari, egitim haklarini savunmak, siddete karsi seslerinin yükseltmek, küresel ve sosyal adalet için mücadele etmek gibi birçok alanin güçlü savunuculari ve toplumlari için degisimin öncüleri oluyorlar. Katilim firsatlari, ortamlari ve becerileri sunuldugunda, günümüz dünyasinin 600 milyon ergen yastaki kiz çocugu, bugüne kadar dünyanin gördügü en büyük kadin lider grubu, girisimci ve yenilikçi kusak haline gelebilir. Simdi, kiz çocuklarinin gelisimlerine yönelik yatirimlari sürdürmenin ve onlarin dijital çagin getirdigi firsatlardan yararlanabilmelerini saglamanin tam zamani. Bilimsel ve teknolojik çözümlerin hizla ilerledigi, toplumlari ve ekonomileri dönüstürdügü bir dönemde, dünyada var olan yetenegin yarisini dislamayi göze almamiz mümkün degil. Simdi, mümkün olan her durumda, kamu ve özel sektör, sivil toplum ve gençlerle birlikte, ortaklik içinde çalismanin zamani. UNICEF olarak girisimci ve yenilikçi liderlere dönüsürken kiz çocuklari için ve onlarla birlikte çalismaktan gurur duyuyoruz.” 


 


Dijital siddete ve siber ortamlarda yasanan zorbaliklara karsi farkinda olan ve kendi bedeni hakkinda söz hakki olan kiz çocuklarinin kendi hayatlari için oldugu kadar daha esitlikci ve güvenli bir dünya içinde mücadele edeceklerini belirten Birlesmis Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Türkiye Temsilcisi Hassan Mohtashami, “UNFPA olarak, gençlerin tam potansiyellerini gerçeklestirebilmeleri ve özellikle cinsel saglik ve üreme sagligi ve haklari konusunda daha iyi bir dünya insa edebilmeleri için, kizlarin güçlendirilmesini ve dijital dünyadaki liderliklerini desteklemeyi savunuyoruz. ” dedi.

21. yüzyilda pandeminin etkisi ile de bilisim ve Iletisim teknolojilerin (BIT),  egitim ve ögretimde ,hizmetlere erisme konusunda hayatimizin önemli bir parçasi olduguna dikkatleri çeken Birlesmis Milletler Kadin Birimi (UN Women) Ülke Direktörü Asya Varbanova, “kiz çocuklarinin bu teknolojilere erisimi, bu teknolojilerden tam anlamiyla faydalanabilmeleri ve bu teknolojiler üzerindeki tam kontrolü, geride birakilmamalarinda önemli rol oynuyor. Kadinlar ve kiz çocuklarinin dijital teknoloji ve firsatlara esit erisimini saglamak için gençlerin, sivil toplumun, hükümetlerin ve özel sektörün de dahil oldugu çok paydasli ve kapsayici çözümlere ihtiyacimiz var. Böylece yenilikçi teknolojilerin tasarlanmasinda kadinlar ve kiz çocuklarinin liderliginin önünü açabiliriz” ifadelerini kullandi.

 

Gençler ve paydaslar hem yüz yüze hem çevrimiçi bulusacak

Pandemi kosullari nedeniyle yüz yüze ve çevrimiçi olarak karma sekilde gerçeklesecek Dünya Kiz Çocuklari Günü Konferansi kapsaminda, gençler ve paydaslar 16.00'da baslayacak ve 18.30'a kadar sürecek bir dizi etkinlikte bir araya gelecek. Konferansta genç temsilcilerin, ünlü isimlerin ve uzmanlarin yer alacagi paneller, gençler tarafindan hazirlanan gençlik bildirisi, bölgeden taninmis isimlerin ve uzmanlarin ve mesajlarini içeren videolar yer alacak. Ilk panelde “Dijital Çagda Kiz Çocuklarinin Güçlenmesi: Firsatlar ve Zorluklar” ele alinacak, ikinci panelde ise “Toplumsal Cinsiyet Esitligini Gelistirmeye yönelik Dijital Alan ve Beceriler” konusu derinlemesine irdelenecek.   




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —