Tarih: 21.07.2022 10:15

Danistay temyiz basvurusunu reddetti, Metro kaldigi yerden devam edecek

Facebook Twitter Linked-in

Izmir Büyüksehir Belediyesi, kent tarihinin en büyük ulasim projelerinden Buca Metrosu’nun yapiminin önünde hukuki bir engel kalmadigini duyurdu. Belediyeden yapilan açiklamada, ihaleye yapilan itiraz üzerine Danistay’a tasinan davada karar verildigi, Nurol-Yapi Merkezi Ortak Girisimi’nin teklifinin dogrudan geçerli kabul edilmesi talebinin uygun görülmedigi belirtildi. 

Subat ayinda temeli atilan Buca Metrosu’nun yapim ihalesine iliskin itiraz ve yargi süreci sona erdi. Danistay’in aldigi kararla, metronun yapim isinin kaldigi yerden ayni sekilde devam etmesinde hukuki engel olmadigi tescil edildi. Konuya iliskin Izmir Büyüksehir Belediyesi’nden yapilan açiklamada su ifadelere yer verildi: 

“Izmir Büyüksehir Belediyesi olarak kentimizin rayli sistem agini genisletmek, konforlu, çevre dostu ve hizli bir ulasim altyapisi tesis etmek amaciyla, insasi için yola çiktigimiz Buca Metrosu’nun önünde hukuki bir engel kalmadigini kamuoyuna büyük bir mutlulukla duyururuz. Danistay 13’üncü Daire’nin aldigi karar dogrultusunda, Buca Metrosu’nun yapim isi kaldigi yerden devam edecek, Izmir tarihinin en büyük projesi planlandigi sekilde öngörülen takvime uygun olarak yapilacaktir.

Danistay 13’üncü Daire, sartnameye uygun olmayan teklif sundugu için ihalede degerlendirme disi kalan Nurol-Yapi Merkezi Ortak Girisimi’nin davaci oldugu dosyaya iliskin kararini açiklamis, Izmir 4. Idare Mahkemesi'nce verilen kararin bozulmasi ve sunulan teklifin geçerli sayilmasi yönündeki temyiz basvurusunu kesin olarak reddetmistir. 

Bilindigi üzere Izmir Büyüksehir Belediyesi Buca Metrosu’nun yapimi için Avrupa Imar ve Kalkinma Bankasi (EBRD) ile 28.7.2021 tarihinde kredi sözlesmesi imzalamis, ilgili kredi sözlesmesi ve 4734 sayili Kamu Ihale Kanunu’nun 3’üncü maddesinin (c) bendi hükümleri geregince ihale, usul ve esaslar yönünden EBRD’nin öngördügü kurallar çerçevesinde yapilmistir. 

Danistay’in gerekçeli kararinda belirtildigi üzere Nurol-Yapi Merkezi Ortak Girisimi’nin teklifinin dogrudan geçerli kabul edilmesi talebi uygun görülmemis, kendilerinden ikinci kez açiklama istenmesi gerektigine karar verilmistir. 

Ihale komisyonu bu islemi daha önceden yapmis ve gerekçeli biçimde teklifin reddine karar verilmistir. Bu asamada yargilama süreci sona ermistir. Tesis edilen idari islemler daha önce imzalanan sözlesmede degisiklik yapilmasini gerektirmediginden yapim isinin kaldigi yerden ayni sekilde devam etmesinde hukuki engel kalmamistir. Izmir’e ve Buca’ya hayirli olsun.”





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —