DENIZCILER YURDU FOÇA KABOTAJ BAYRAMINI KUTLADI

Foça Kaymakami Ali Çetin, Amfibi Görev Grup ve Garnizon Komutani Tugamiral Serhat Sözbir, Belediye Baskani Fatih Gürbüz, siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluslarinin temsilcileri, Deniz Kuvvetleri Komutanligi personeli, daire amirleri, denizciler ve s

Kültür Sanat 2.07.2022 13:08:38 0
DENIZCILER YURDU FOÇA KABOTAJ BAYRAMINI KUTLADI

Sabah 09.30 baslayan törende Atatürk Anitina Foça Liman Baskanligi çelengi sunuldu. Cumhuriyet Meydani’ndaki çelenk sunma törenine; Foça Kaymakami Ali Çetin, Amfibi Görev Grup ve Garnizon Komutani Tugamiral Serhat Sözbir, Belediye Baskani Fatih Gürbüz, siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluslarinin temsilcileri, Deniz Kuvvetleri Komutanligi personeli, daire amirleri, denizciler ve sporcular katildi. 



Deniz sevdalilarina selam olsun

Foça Belediye Baskani Fatih Gürbüz mesajinda; ‘‘Milli egemenligin önemli unsuru ve Türk denizciliginin bagimsizligi olan 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramimiz kutlu olsun. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaslari ve tüm deniz sehitlerimizi saygi ve rahmetle aniyoruz. Geçmisten günümüze iyi denizcilerin yurdu olan Foça’nin tüm denizcilerine ve deniz sevdalilarina selam olsun.’’dedi.


Denizlere hakim olan cihana hakim olur

Çelenk sunma töreni konusmasinda 1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüge giren Kabotaj Kanunu’nun Kurtulus Savasi’nin denizlerdeki zaferinin tescili oldugunu belirten Foça Liman Baskani Vekili Levent Karalom; “96. yilini kutladigimiz Kabotaj Kanunu, Mavi Vatan’daki egemenlik hakkimizin ve stratejik kazanimin simgesidir. Türk Denizciliginin bagimsizligi ve denizciligimizin bu günlere gelmesinde büyük önem arz eden Kabotaj Kanunu Kurtulus Savasimizin denizlerdeki zaferinin tescilidir. Uygarlik tarihi incelendiginde en güçlü medeniyetlerin deniz kiyilarinda kuruldugu, denizlere hakim olan kültürlerin ekonomik ve askeri açidan çok büyük güç kazandiklari görülmektedir. Bu baglamda ülkemizin Ege’deki, Dogu Akdeniz ve Kibris’taki haklari ülkemizin denizci bir ülke olmasindan geçer.  Ülkemizin sahip oldugu denizler, zengin biyoçesitlilik, deniz dibi maden yataklari, lojistik ve ulasim olanaklari ile essiz imkanlar sunmaktadir. 8 bin 500 kilometre kiyi seridine sahip ve üç tarafi denizlerle çevrili ülkemizin, lojistik maliyetlerinin düsürülmesinde, deniz yolunun kullanim oranini artirmak vazgeçilmez bir unsurdur.  Denizlere hakim olan cihana hakim olur.’’dedi.


Çelenk sunma töreni bitiminde gezi teknesi ile kiyidan ayrilan protokol üyeleri, deniz sehitleri anisina hazirlanan çelengi Küçükdeniz Limaninda denize birakti.


Yarismalar heyecanla izlendi

Kutlamalar saat 17.00’de baslayan yarismalar ve ödül töreniyle tamamlandi. Yüzme, yagli direk ve denizden tabak çikarma yarismalari heyecanla izlendi.

Yarisma sonuçlari: Yüzme (18+ erkek) 1.  Temel Yahsi 2.  Necip Altuntas

3.  Mehmet Furkan Bilmez (16-18 yas arasi erkek) 1.  Murat Calay 2.  Cem Çetin 3.  Arda Çakir

(12-15 yas arasi erkek) 1.  Demir Gener 2.  Denizer Dinner 3.  Halil Orçun Sentürk (12-15 yas arasi kiz) 1.Begüm Yumusak - Denizden tabak çikarma Tunç Ardiç - Yagli direk Eren Sen


Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °