Tarih: 14.09.2021 11:50

DENIZEL ALGLER KANSER TEDAVISI ARASTIRMALARINDA KULLANILIYOR

Facebook Twitter Linked-in

 

Egeli bilim insanlarinin projeleri TÜBITAK tarafindan desteklenmeye devam ediyor.  Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Ana Bilim Dali ögretim üyesi Doç. Dr. Inci Tüney Kizilkaya’nin TÜBITAK’a 2021 yili 1’inci döneminde önerdigi 1001 projesi desteklenmeye hak kazandi.

Yürütücülügünü Doç. Dr. Inci Tüney Kizilkaya’nin yaptigi  “Cystoseiracrinita Kahverengi Alg Türünden Biyoaktivite Rehberli Biyomolekül Izolasyonu ve DNA Topoizomeraz Enzimleri Üzerindeki Inhibisyon Aktivite Mekanizmalarinin RNA-Seq Yöntemi ile Arastirilmasi” baslikli proje TÜBITAK tarafindan desteklenmeye uygun bulundu.

Proje ekibini makaminda kabul eden EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “TÜBITAK 1001-Bilimsel ve Teknolojik Arastirma Projelerini Destekleme Programi kapsaminda 2021 yili 1’inci döneminde Arastirma Destek Programlari Baskanligi’na (ARDEB) önerilen projelerin bilimsel degerlendirme süreci tamamlandi. Yapilan degerlendirmeye Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü ögretim üyesi Doç. Dr. Inci Tüney Kizilkaya’nin çalismasi da üniversitemizden desteklenen projelerden birisi oldu. Üniversitemiz, özellikle son yillarda TÜBITAK nezdinde önemli basarilara imza atiyor. Arastirmacilarimiz özellikle temel bilimler alaninda multidisipliner bir anlayisla ve farkli kurumlarindan bilim insanlarinin is birliginde nitelikli projeler hazirliyorlar.  Bu baglamda projesi kabul gören Doç. Dr. Inci Tüney Kizilkaya’nin öncülügündeki proje ekibimizi tebrik ediyor, basarilarinin devamini diliyorum” dedi.

“Denizel algler anti-tümor ve anti-oksidan aktivitelerine sahip”

Projenin detaylari ile ilgili bilgi veren Doç. Dr. Inci Tüney Kizilkaya,  “Denizel kaynaklar, yeryüzü biyoçesitliligininyaklasik yüzde25’ini olusturmaktadir. Sucul canlilar içerisinde ise algler, ekonomik ve ekolojik özelliklerinden dolayi her geçen gün daha da ilgi odagi haline gelmektedir. Genis bir biyoçesitlilige ve yayilis alanina sahip olmalari, yeni biyomoleküllerin kesfi için potansiyel olusturmalari, bilinen moleküllerin ise yeni kullanim alanlarinin arastirilmasina olanak saglamalari gibi nedenler bilimsel arastirmalar da algleri popüler kilmaktadir.  Farmasötik maddelerinin kullaniminin günümüzde giderek yayginlasmasi ve yeni dogal maddelerin kesfine yönelik çalismalarin ivme kazanmasi, ilgiyi bu alanda umut vadeden denizel kaynaklara yönlendirmektedir. Özellikle de anti-tümor ve anti-oksidan aktivitelerine sahip olmalari, denizel alglerin kanser arastirmalarinda kullanimini artirmaktadir. ‘Cystoseiracrinita Kahverengi Alg Türünden Biyoaktivite Rehberli Biyomolekül Izolasyonu ve DNA Topoizomeraz Enzimleri Üzerindeki Inhibisyon Aktivite Mekanizmalarinin RNA-Seq Yöntemi ile Arastirilmasi’ baslikli bu projemiz,  dogal kaynaklarin farmasötik alanda yeni hammaddeeldesine yönelik olup, proje sonunda, anti-kanser aktivitesi olan kahverengi alg türüne ait aday biyomolekül/biyomoleküller belirlenmis olacak” dedi.

3 yil sürecek olan proje Ege Üniversitesi Fen, Eczacilik ve Tip Fakülteleri ile Dokuz Eylül Üniversitesi Izmir Uluslararasi Biyotip ve Genom Enstitüsü’nden ögretim üyelerinin katilimiyla gerçeklestirilecek.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —