Deri kanserinde erken tani hayat kurtarir

Türk Dermatoloji Dernegi, Uluslararasi Dermatoloji Dernekleri Ligi ve Uluslararasi Dermatoloji Toplulugu isbirliginde, Dünya Deri Sagligi Günü etkinlikleri kapsaminda, deri kanseri hakkinda bilgilendirme ve farkindalik olusturmayi amaçlayan toplum egitim

Sağlık 20.03.2021 13:03:08 0
Deri kanserinde erken tani hayat kurtarir

Proje kapsaminda gönüllülerle toplumun pek çok kesiminden kisiye ulasildi.Çalismalarla yapilan bilgilendirmelerin yani sira, özellikle COVID-19 salgini döneminde bilgilendirmeler kisa kamu spotlari ve bilgilendirici içerikler ile online platformlarda sürüyor. 

Projeyi Türk Dermatoloji Dernegi adina yürüten Deri ve Zührevi Hastaliklar Uzmani Dr. Fatmagül Gülbasaran,deri kanserlerinin büyük ölçüde önlenebilmesine ragmen konuyla ilgili toplumun pek çok kesiminde ciddi bilgi eksiklikleri oldugunu ve basit adimlarla bu kanser türünden korunmanin mümkün oldugunu söyledi. Özellikle günes vb. çevresel etkilerin, yanlis kozmetik uygulamalarinin neden olabildigi deri kanserinin büyük ölçüde önlenebilir olduguna dikkat çekmek için yola çiktiklarini belirten Gülbasaran, projenin deri kanserinden ve yarattigi olumsuz sonuçlardan korunmak için önemli bir bilinçlendirme kampanyasi oldugunun altini çizdi.

Dünya Saglik Örgütü’ne göre deri kanserinin tani konulan her üç kanserden biri olacak sekilde çok sik görüldügünü,  özellikle15-30 yas arasi gençlerde görülen en sik kanser türü oldugunu belirten Dr. Gülbasaran ‘melanom’ olarak bilinen deri kanserinin en ölümcül kanser türlerinden biri oldugunu ifade etti. Gülbasaran, korunmasiz bronzlasma aliskanliklarinin melanomun en önemli nedenlerinden olduguna dikkat çekti.

Gülbasaran, Türk Dermatoloji Dernegi Yönetim Kurulu Baskani, Dokuz Eylül Üniversitesi Deri ve Zührevi Hastaliklar Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Emel Erdal Çalikoglu ve deri kanseri alaninda Türkiye’de ve uluslararasi düzeyde önemli çalismalar yapmis Prof. Dr. Fezal Özdemir’in öncülügünde gerçeklesen projeye destek veren herkese tesekkür etti.




Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °