DEÜ, ODTÜ URAP SIRALARAMASINDA 9. SIRADA YER ALDI

DEÜ, ODTÜ URAP SIRALARAMASINDA 9. SIRADA YER ALDI

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), ODTÜ URAP'in her yil açikladigi listede Türk üniversiteleri arasinda 8 basamak yükselerek 9. sirada yer aldi. 3000 üniversitenin degerlendirildigi dünya siralamasinda ise DEÜ 27 basamak birden ilerleyerek 971. siraya yü

Orta Dogu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) University Ranking by Academic Performance Laboratuvari (URAP) bu yilki üniversite siralamasini açikladi. Üniversitelerin akademik basarisina göre siralandigi listede, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Türk üniversiteleri arasinda 9. sirada yer aldi. Geçtigimiz yil 17. sirada bulunan DEÜ 8 basamak ilerleyerek ilk 10 üniversite arasina girdi. Dünya siralamasinda ise 27 basamak ilerleyen DEÜ 998. siradan 971. siraya yükselmis oldu. 

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin basarisini degerlendiren DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Üniversitemiz, Türkiye siralamasinda 8 basamak, dünya siralamasinda ise 27 basamak yükseldi. Bu ilerleyiste akademik makale sayilarindaki artisin yani sira etki degeri yüksek dergilerin tercih edilmesinin de katkisi var. Akademik makalelerin aldigi atif sayisindaki artis beraberinde bu basariyi getirdi. Üniversitemizin geldigi noktada emegi geçen mensuplarimizi kutluyorum” dedi. 

HEDEFIMIZE ILERLIYORUZ

Yüksekögretim Kurulunun 2018-2022 Dönemi Yüksekögretim Uluslararasi Strateji Belgesi çerçevesinde pilot üniversite seçilen bir kurum olarak dünyanin ilk 500 üniversitesi arasina girme hedeflerini hatirlatan Hotar, “Hedefimize emin adimlarla ilerliyoruz. Bu hedefte ilerlerken mensuplarimizin ihtiyaç duydugu egitim ve çalisma ortamlarini hazirliyor, altyapi ve teknolojik kapasitemizi sürekli güncelleyerek destegimizi sürdürüyoruz” diye konustu.


Clarivate Analytics/InCites ile YÖK'ün yayimladigi veriler kullanilarak, üniversitelerin akademik performansini özetleyen URAP 2020-2021 Türkiye siralamasinda bu yil dünyanin ilk 3000 üniversitesi arasina 112 Türk üniversitesi girdi. Akademik üretkenlige odaklanan URAP sisteminin temelini üniversitelerin yaptigi bilimsel yayinlar olusturuyor. URAP Laboratuvari’nda, her yil en fazla yayini olan 4000 yüksekögretim kurumu hakkinda veri toplaniyor. Bunlardan degerlendirmeye alinan 3000 üniversiteyi siralamak için 6 akademik üretkenlik göstergesi kullaniliyor. Üniversiteler, makale sayisi, atif sayisi, toplam bilimsel doküman sayisi, toplam yayin etkisi, toplam atif etkisi ve uluslararasi is birligi basliklarinda degerlendirmeye tabi tutuluyor.