Dokuz Eylül Üniversitesi, yabanci uyruklu ögrenciler ile ilgili sosyal medyada yer alan elestiriler nedeniyle, bir basin açiklamasi yapmistir:
"Yüksekögretim Kurumlari Sinavi-2021’in tercih döneminde; üniversitemizin yabanci uyruklu ögrenciler için ayirdigi kontenjan, birkaç husus dikkate alinarak belirlenmistir. Öncelikle, bagli oldugumuz Yüksekögretim Kurulu’nun (YÖK) Uluslararasilasma Strateji Belgesi’nde pilot seçilen üniversitemiz, uluslararasi ögrenci sayisini artirmaya yönelik çalismalardan dogrudan sorumludur. Dolayisiyla burada, tercihimiz degil ulusal yüksekögretim politikalarina uyma zorunlulugumuz bulunmaktadir. Açilan kontenjan YÖK’ten onay alindiktan sonra kamuoyuna duyurulmustur.
Ayrica üniversitemiz, mensup ve mezunlari ile büyük bir ailedir. Bizler de ihtiyaç duyduklari alanlarda onlara her türlü imkani sunar; özellikle ögrencilerimiz konusunda hiçbir kisitlamada bulunmayiz. Kurumumuz güçlüdür, muktedirdir.
Yabanci uyruklu ögrencilerden veya sosyal tesislerden elde edilecek gelirin tamami, 2547 Sayili Yüksekögretim Kanunu’nun 46. Maddesi, (I) bendinde açiklandigi üzere ögrencilerin beslenme, barinma, saglik, spor, kültür ve diger sosyal hizmet giderleri gibi alanlarda kullanilir. Sayistay denetimine tabi bu konuda, ilgili mevzuat sarihtir.
Türkiye Cumhuriyeti vatandasi olan ögrenci adaylarimiza bu yil tahsis edilen kontenjan ise geçen yila göre artirilmistir. Bunun yabanci uyruklu ögrenciye ayrilan kontenjanla yakindan uzaktan alakasi bulunmamaktadir. Yabanci uyruklu ögrenci alim sürecindeki sinav da akademisyenler tarafindan hazirlanmakta ve titizlikle düzenlenmektedir.
Üniversitemize, basarili olan ve kriterleri uyan yabanci uyruklu ögrenciler kayit yaptirmaktadir. Geçen akademik yil üniversitemizde 2200 uluslararasi ögrenci kontenjani ayrilmis; sadece 700 yabanci uyruklu ögrenci kayit yaptirmistir. "
Dokuz Eylül Üniversitesi
Ögrenci Isleri Daire Baskanligi