Tarih: 27.06.2022 16:37

DEVA PARTISI, SIYANÜR SIZINTISINI MECLIS'E TASIDI

Facebook Twitter Linked-in

Kanada ve Çalik Holding ortakligindaki Anagold Madencilik tarafindan isletilen Erzincan’in Iliç ilçesindeki altin madeninin siyanür borusunun patladigi ve siyanürün çevreye yayildiginin ortaya çikmasinin ardindan DEVA Partisi konuyla ilgili olarak Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum’a 20 soru sordu.


DEVA Partisi Doga Haklari ve Çevre Politikalari Baskani Evrim Rizvanoglu’nun yaptigi çalisma, partinin Istanbul Milletvekili Mustafa Yeneroglu tarafindan Meclis’e sunuldu. DEVA Partisi, konuyla ilgili olarak Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum’a 20 soru sordu.

Yeneroglu’nun Kurum’a yönelttigi sorular söyle:

‘ZAMANINDA MÜDAHALE EDILDI MI?’

1. Boru hattindaki solüsyon ile kirlenen alanlara gerekli kimyasallar ile zamaninda müdahale edilmis midir?

2. Kaç metreküp solüsyon alici ortama akmis ve ne kadarlik bir alan solüsyonla kontamine olmustur?

3. Kontamine olmus toprak yüzeyden siyirilarak güvenli alana tasinmis midir?

4. Söz konusu tesislere en yakin yerlesim alani ne kadar uzakliktadir?

5. Tesis alanina yakin olan Firat Nehri’ne herhangi bir sizinti olmus mudur?  Sayet olmus ise su ekosistemine olan zararlari tespit edilmis midir?


‘ATIK HAVUZLARINDA GÜVENLI LIMITIN ÜZERINDE SIYANÜR VAR MI?’

6. Tesis alanina yakin herhangi bir dere yatagi mevcut mudur? Dere yatagi mevcut ise buraya herhangi bir zarar vermis midir?

7. Atik havuzlari için gerekli önlemler alinmis midir? Söz konusu tesis alanindaki atik havuzlarinda güvenli limit degerlerinin üzerinde siyanür bulunuyor mu?

8. Liçleme serim alanlarinin ihata duvarlarinin mukavemetine karsi heyelan riskleri açisindan gerekli önlemler alinmis midir? 

‘ISLETME; ÇED RAPORUNDA BELIRTILEN ÖNLEMLERI ALMIS MI?’

9. Söz konusu isletme, ÇED Raporunda belirtilen hususlara iliskin gerekli önlemleri almis midir? Zamaninda gerekli denetimler yapilmis midir?

10. Maden sahasi kaç hektarlik bir alani kapsamaktadir ve isletme süresi kaç yildir?

11. Sirket sahasinda kaç adet buharlastirici (evaportörler) insa edilmistir? Atik havuzlarinda bulunan ve evaportörlerle atmosfere salinan zehirli kimyasallar havayi ve tarim alanlarini etkiliyor mu? Bu hususta gerekli ölçümler düzenli yapiliyor mu?


‘SAGLIK TARAMASI YAPILDI MI?’

12. Bölgede yasayan insanlar için herhangi bir saglik taramasi yapilmis midir? 

13. Tesisin yer alti ve yüzeysel sulara olan etkisi ile yöredeki flora ve faunaya etkileri arastirilmis midir?

14. Tesis çevresinde yeterince numune alinmis midir? Alinmis ise kaç yerde numune alinmistir ve hangi akredite edilmis laboratuvarda analizler yapilmistir? 

15. Bu felaketin insan ve doga üzerine yaratacagi zararli etkilerin diger illere de sirayet etmesi ihtimali degerlendiriliyor mu?

16. Olasi bir deprem durumunda daha fazla siyanürün dogaya karismasini önlemek için gerekli tedbirler alindi mi?


 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —