DEVA Partisi Yerel Yönetimler ve Sehircilik Politikalari Baskani Mehmet Emin Ekmen'den basin açiklamasi,

‘Iktidar kendi kötü yönetiminin faturasini belediyelere kesiyor'

Gündem 22.01.2021 10:25:20 0
DEVA Partisi Yerel Yönetimler ve Sehircilik Politikalari Baskani Mehmet Emin Ekmen

21 Ocak 2021 tarihli Resmî Gazete’de yayinlanan Cumhurbaskanligi kararnamesiyle, belediyelerin merkezi hükûmet genel bütçe vergi gelirleri paylarindan yapilan kesintiler yüzde 50’ye çikartilmistir.

Bu kesintinin anlami çok açiktir: Iktidar hem kötü yönetiyor hem de kendi kötü yönetiminin maliyetini belediyelere yüklemek istiyor. Fakat ekonomideki kötü yönetim yüzünden kaybedilen milyar dolarlar, israf ve savurganlikla olusan bütçe açiklari belediyelerden yapilacak kesintilerle kapatilamaz. 

Iktidari uyarmak istiyoruz. Bu yüksek kesinti oranlari belediyelerde ciddi bir bütçe açigi yaratir, belediye hizmetlerinin aksamasina neden olur. Bu kesinti oranlari, belediyelerin zaten kisitli olan hizmet verme kapasitesini iyice düsürür.

Hazinenin içi bosaldikça yerel yönetimler zayifliyor

Anayasamiza göre yerel yönetimlere görevleriyle orantili kaynak aktarilmasi gerekir. Tüm gelismis ülkeler merkezi ve yerel kamu kurumlarinin nakit planlamasini güçlendirirken, hazinenin içinin bosalmasi yerel yönetimlerin Anayasadan kaynaklanan gelir kapasitelerini sinirlandiriyor. Yerel yönetimlerin elinin kolunun baglanmak istenmesi ise siyasi otoritenin hukuk ve demokrasi anlayisinin geldigi vahim noktayi gösteriyor.

Koronavirüsle mücadelede belediyeler desteklenmelidir 

Belediyelerin bütçelerinde yapilan kesintilerin bir diger yani da kamu sagligini tehdit etmesidir. Koronavirüs salginiyla mücadelemizde belediyelerin aldigi sorumluluk son derece önemlidir. Tüm dünyada devletler salgin ile mücadelede kamu harcamalarini artirip belediyeleri desteklerken, bu düzenleme ile belediyelerin hizmet üretme kapasiteleri ciddi sekilde sinirlandirilacaktir.

Iktidar kaybettigi belediyelerle rekabet etmemelidir

Hazine Bakanligi’nca güncellenen 31.12.2020 tarihli istatistiklere göre ise belediyelerin 2021 yili için toplam borç miktari 10.327.720.000 Türk Lirasidir. Hazineye borcu olan belediyelerin çogunlukla 2019 yilinda yapilan yerel seçimlerde el degistiren büyüksehir belediyeleri oldugu dikkate alindiginda, bu düzenlemenin ayni zamanda bir cezalandirma araci olup olmadigi tartisilacaktir. 

Siyasi iktidar kaybettigi belediyeler ile rekabet hissinden bir an önce çikmalidir. 


Pazar 11 ° / 10.4 °
Pazartesi 13.1 ° / 7.3 °
Salı 11.5 ° / 5.4 °