DIJITALZEDE OLMAMAK IÇIN 5 ÖNEMLI SIBER GÜVENLIK ADIMI

DIJITALZEDE OLMAMAK IÇIN 5 ÖNEMLI SIBER GÜVENLIK ADIMI

Devir degisiyor, hirsizlarin yöntemleri de degisiyor ama zararlar hep ayni kaliyor. Eskiden evlere girmek için en iyi ani kollayan hirsizlarin yerini simdilerde dijital hesaplarin korumasiz birakildigi anlari kovalayan hackerlerin aldigina dikkat çeken Bi

Çok yakin bir geçmise kadar evlerin kapilarini kilitleyen insanlarin en büyük korkusu hirsizlikti. Simdilerde ise dijital ortamlarda kullanilan hesaplarin ve o hesaplara baglanilan cihazlarin ele geçirilme tehlikesi oluyor. Cihazlarla ve dijital ortamlarda çok fazla zaman geçirmenin getirdigi gizlilik gerekliligine dikkat çeken Bitdefender Türkiye Genel Müdürü Barbaros Akkoyunlu’ya göre, her anin hackerler tarafindan gözetildigi dijital dünyada kimliginizi gizlemenin 5 önemli adimi bulunuyor.

Hackerler Sizi Gözetliyor

Hava durumunun takibinden e-postalari kontrol etmeye, sosyal medya kanallarinda içerik paylasmaktan online alisverise kadar birçok adim, kullanicilar tarafindan olusturulan dijital kimliklerle gerçeklesiyor. Bu kadar dijital adimin biraktigi izler ise sadece orada kalmiyor. Birileri 7/24 internet kullanicilarinin dijital ayak izlerini takip ediyor ve en dogru anda adeta kapisini kilitlemeden tatile çikan ev sahiplerine hirsiz sokunun yasanmasi gibi sonuçlar dogurabiliyor. Dijital dünyada hackerlerin nefeslerinin kullanicilarin ensesinde oldugunu belirten Barbaros Akkoyunlu, dijital gizliligin korunmadigi her adimda hackerlerin amaçlarina bir adim daha yaklastigini ve kötü sürprizlerle karsilasilmasina ramak birakildigini ifade ediyor.

Gizliligi Korumak Zaman ve Çaba Gerektiriyor

Yöntemleri ve stratejileri degiskenlik gösterse de birçok hackerin tek amaci bulunuyor. En kisa yoldan en kisa sürede dijital kimlikleri ele geçirmek isteyen hackerlerin yapabileceklerinin ise siniri bulunmuyor. Gizliligi korumanin günümüzde arastirma yapmaktan, en son güvenlik açiklarini takip etmekten ve dahasi veri ihlallerinden kaçinmaktan geçtigini belirten Barbaros Akkoyunlu, dijital dünya insaninin bu zaman ve çabayi, basina kötü bir durum gelmedikçe harcamadigina dikkat çekiyor. Hackerlerin saldirilarina maruz kalmadan önce kullanicilarin kendi siber savunmalarini güçlendirmesi gerektigine de dikkat çeken Akkoyunlu, dijital dünyada gizliligi saglamanin 5 adimla mümkün oldugunu aktariyor.

Dijital Gizliliginiz Için 5 Önemli Adim

Gizlilik çabalari su ana dek mükemmel olmasa bile bir seyler yapmanin hiçbir sey yapmamaktan daha iyi oldugunu belirten Bitdefender Türkiye Genel Müdürü Barbaros Akkoyunlu’ya göre kullanicilar su adimlara dikkat etmeli;

1. Güçlü, benzersiz parolalar ve iki faktörlü kimlik dogrulama ile hesaplarinizi güvende tutun.  Dijital dünyada yapilan en büyük hatalardan biri her hesap için ayni parolalarin kullanilmasi oluyor. Parolalarin yeniden kullanimi ve bilgisayar korsanlarinin hesaplarinizdan birinin e-postasina ya da kullanici adina ve parolasina erismesi durumunda, bu kimlik bilgilerini diger hesaplariniza girmek için kullanmaktan çekinmeyeceklerini unutmamaniz gerekiyor.

2. Dijital ayak izinizi en aza indirin. Dijital ortamda kendiniz hakkinda daha az paylasim yapin. Sosyal medyada ve web sitelerindeki kullanici hesaplarinda paylastiginiz kisisel bilgilerden uzak durun. Internet, hakkinizda ne kadar az sey bilirse o kadar iyidir. Bunu hep hatirlayin.

3. Mümkün oldugu kadar eski, kullanilmamis hesaplarinizi silin. Rastgele bir hizmet kullanmak için yeni hesaplara kaydolabilir, sonra unutabilirsiniz. Verilerinize sahip olan site sayisi ne kadar fazlaysa, bilgilerinizin açiga çikma ihtimali o kadar artar.

4. Gizlilik ayarlarini düzenleyin. En sik kullandiginiz hizmetlere dikkat edin, gizlilik ayarlarina ise daha çok dikkat edin. Konumunuzu, verilerinizi, kisilerinizi vb. kullanmak için izin isteyen uygulamalari ya devre disi birakin ya da iyi bir arastirmadan sonra kisitli kullanima açin.

5. Mobil güvenlik uygulamalari kullanin. Ihlal uyarilari ve verilerinize ne oldugu konusunda güncel kalin. Süpheli olaylar için dijital kimliginizi sürekli olarak izlemek disinda yapmaniz gereken seyler oldugunu unutmayin. Cihazlarinizi ve hesaplarinizi koruma altina alacak mobil güvenlik uygulamalarini kullanmaya gayret gösterin, güncellemelerini gerçeklestirin.