Üsküdar Üniversitesi NPISTANBUL Beyin Hastanesi Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahi Prof. Dr. Mustafa Bozbuga, yaz aylarinda görülen omurga ve omurilik travmalari ile beyin hastaliklarina yol açan etkenlerden bahsetti.
Dogal degisiklikler insan yapisini etkiliyor
Dogayla insanin iliskisinin insanin var olusuyla basladigini ve hep devam ettigini belirten Prof. Dr. Mustafa Bozbuga, “Her ne kadar bugün kentler dogadan uzaklasilmis, sentetik olarak olusturulmus olan yapilar olsa da hep dogayla iç içeyiz. Dolayisiyla dogadaki her türlü olaydan etkileniyoruz. Soguktan, sicaktan, nemden, rüzgardan, yagistan etkileniyoruz. Dogal tüm degisiklikler bizlerde duygusal olarak, metabolik olarak, endokrin olarak her türlü yapimizi etkiliyor.” dedi.
Prof. Dr. Mustafa Bozbuga, yaz aylarinda da insanin tolere edebildigi bazi araliklar oldugunu söyledi ve sözlerine söyle devam etti:
“Asiri sicakta, nemde uzun süre kalmak öncelikle metabolik olarak insani etkiliyor ve bütün beden fonksiyonlarina da belli bir maruz kalma durumundan sonra yansiyor. Dolayisiyla daha çok beyin damar hastaliklari görülüyor. Yaz aylarinda yasam biçimi degisiyor. Belki daha hareketli bir yasam tarzi ortaya çikiyor, bu da travmalari artirabiliyor. Örnegin yaz aylarinda denize giriliyor, baska sporlar yapiliyor. Bunlara bagli olarak kafa travmalari, omurga – omurilik travmalari daha çok artabiliyor.”
Yaz aylarinda ve kis aylarindaki hava degisiminin vücutta kaçinilmaz etkiler yarattigini vurgulayan Prof. Dr. Mustafa Bozbuga, “Sicakta kalmamak ve yeterli sivi almak oldukça önemli. Çünkü yaz aylarinda sivi kaybi artiyor ve siviya oldukça ihtiyaç duyuluyor. Özellikle yaslilar ile bebeklerde sivi ve elektrolit dengesi bozukluklari ortaya çikabiliyor. Yasli bir insanda sivi kaybi, asiri terleme, yeterince sivi alamamak, sivi – elektrolit dengesi bozukluklarinin ortaya çikmasi da beyin damar hastaliklarinin tetiklenmesine yol açabiliyor.” ifadelerini kullandi.