Tarih: 24.02.2021 20:53

Dikkat! Bagisiklik bagirsaklarda basliyor! Pandemide ilk savunma hatti: Mikrobiyotalar!

Facebook Twitter Linked-in

Acibadem Bakirköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmani Ezgi Hazal Çelik “Güçlü bir bagisiklik sistemi için, vücudumuzun disaridan gelen zararli mikroorganizmalara karsi ilk savunma hatti olan sindirim sistemi mikyobiyotasi önemli rol oynuyor. Vücudumuzdaki mikroorganizmalarin yüzde 95’i bagirsaklarimizda yasiyor ve bagisiklik sistemi hücrelerimizin yüzde 70’i bagirsaklarimizda yer aliyor. Bagisiklik sistemini dogrudan etkileyen hareketsizlik, sagliksiz beslenme aliskanliklari, stres gibi etmenler bagirsak dostu bakterilerin azalmasina, zararli bakterilerin ise çogalmasina yol açarak bagisiklik sistemimizin zayiflamasina neden oluyor. Bu durum pek çok hastaligin olusmasina zemin hazirliyor. Güçlü bir bagisiklik sistemi için bagirsak sagligi, güçlü bir bagirsak sagligi içinse bagirsakta yasayan mikroorganizmalarin dengesi çok önemlidir.” diyor. Mikrobiyotanin degistirilebilir ve müdahale edilebilir bir yapi oldugunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmani Ezgi Hazal Çelik bazi besinlerin mikrobiyotada bagirsak dostu bakterilerin artmasina fayda sagladigini vurgulayarak, bu 10 besini anlatti, önemli uyarilar ve önerilerde bulundu.

Kefir

Kefir gibi yararli probiyotik bakteri içeren ürünlerin tüketimi bagirsak mikrobiyotasini düzenleyerek toksik maddelerin geri emilimini engeller. Günde 1 su bardagi (yaklasik 200 ml) sekersiz kefir tüketebilirsiniz. Gaz, siskinlik problemleri yasiyorsaniz laktozsuz kefir deneyebilirsiniz.

Yogurt

Probiyotik kapasitesi degisken olsa da kefir gibi fermente bir gida olan yogurt, bagirsak mikrobiyotasini düzenleyerek sindirim sagligini gelistirir ve bagisikligi destekler. Süt ürünlerine alerjiniz yoksa günde 2 kase yogurt tüketmeyi ihmal etmeyin.

Probiyotik lahana tursusu

Probiyotik (fermente) lahana tursusu, içerdigi yararli bakteriler sayesinde bagirsak mikrobiyatasini korurken, yüksek lif içerigi ile diskinin bagirsaktan geçisini hizlandirir, saglikli bir sindirim sistemini destekler. Fermente tursu K2 vitamininden zengindir ve kan sulandirici ilaç kullanan kisiler tüketim miktari ve sikligi ile ilgili mutlaka bir uzmana danismalidir.

Enginar

Enginar içerdigi pek çok vitamin ve minerallerle birlikte yüksek lifli yapisiyla bagirsaklarimizda  yasayan mikroorganizmalar için iyi bir besin kaynagidir ve bagirsak sagliginin sürdürülmesinde oldukça önemlidir. Sindirim sistemindeki hareketleri düzenler, diski hacmini artirir ve bagirsak duvarina tutunan toksik ögelerin disari atilmasini saglar.  

Hindiba kökü

Beslenme ve Diyet Uzmani Ezgi Hazal Çelik “Hindiba kökü; ince bagirsakta sindirilmeden kalin bagirsaga geçen ve burada yasayan bakteriler için besin kaynagi olan inülini yüksek miktarda bulunduruyor. Bu sayede zengin prebiyotik kaynaklari arasinda yer aliyor. Beslenme aliskanliklarinizda hindiba köküne yer vererek bagirsak mikrobiyotanizdaki yararli bakterilere besin saglayip artisina destek olabilirsiniz.” diyor.

Elma

Elma, içerigi çözünür liften zengin bir gidadir. Bu sayede bagirsak hareketlerinin düzenlenmesine önemli katki saglayarak saglikli bagirsak mikrobiyatasini destekler. Lif içerigi yüksek olan elma, kabuklu bir sekilde tüketildiginde alinan lif orani artar. Günlük beslenme planiniza her gün 1 elma ekleyebilirsiniz.

Kurubaklagiller

Nohut, fasulye, mercimek gibi besinler yüksek lif içerigiyle bagirsak hareketlerini artirir. Sindirilmis besin artiklarinin kalin bagirsaktan geçisini hizlandirarak zararli bakteri olusumunun önüne geçer ve saglikli bagirsak mikrobiyotasini destekler. Haftada en az iki gün kurubaklagil tüketmeye özen gösterin.

Avokado

Avokado tekli doymamis esansiyel yag, Mg ve E vitamininden zengin lif içerigi yüksek bir besindir. Kabizligi önler, sinirim sistemini düzenler ve bagirsak sagliginin sürdürülmesinde önemli rol oynar. Yag içerigi yüksek bir besin oldugu unutulmamali, fazla tüketiminden kaçinilmalidir.

Ceviz

Prebiyotik özelligiyle yararli bagirsak bakterileri için iyi bir besin kaynagi olan ceviz, bu bakterilerin sayica artmasini saglar. Günlük beslenme planinizda 2 tam cevize mutlaka yer açin.

Yesil çay

Beslenme ve Diyet Uzmani Ezgi Hazal Çelik “Yesil çay, bagirsak mukozasinin daha güçlü olmasini destekler ve içerigindeki polifenoller sayesinde antiinflamatuar etki yaparak, bagirsakta zararli mikroorganizmalarin artisi sonucu olumsuz etkilenen bagirsak mikrobiyatasini düzenlemeye yardimci olur. Günde 1-2 fincan yesil çay tüketebilirsiniz. Ancak herhangi bir kronik hastaligi bulunanlar, düzenli ilaç kullananlar ve hamileler yesil çay tüketimine baslamadan önce mutlaka hekimine danismalidir.” diyor.





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —