DIKKAT EDILMEZSE DOGALGAZ DA ZEHIRLEYEBILIR!

DIKKAT EDILMEZSE DOGALGAZ DA ZEHIRLEYEBILIR!

Milyonlarca evde kullanilan dogalgaz, gerekli önlemler alinmadiginda tipki odun ve kömür sobasi gibi karbonmonoksit zehirlenmesine neden olabiliyor. Konunun uzmani Üçay Mühendislik Genel Koordinatörü Özgür Sahin, kullanimin daha yogun oldugu bugünlerde do

Içisleri Bakani Süleyman Soylu’nun verdigi bilgiye göre 2013 ve 2018 yillari arasinda ülkemizde 108 bin 905 vatandas karbonmonoksit gazindan zehirlenme tanisiyla hastanelerde tedavi altina alindi. Havalarin iyiden iyiye sogudugu bugünlerde karbonmonoksit zehirlenmesi riskinin daha da arttigini belirten Üçay Mühendislik Genel Koordinatörü Özgür Sahin, “Ülkemizdeki evlerin yaklasik yüzde 80’i isitmada dogalgaz, odun, kömür, tüp gaz ya da sivi yakit sistemlerini kullaniyor. Toplumumuzdaki genel kani karbonmonoksit zehirlenmelerinin sadece soba ya da sofben nedeniyle oldugu yönünde ki bu yanlis bir yaklasimdir. Evlerde isitma amaciyla kullanilan ve fosil yakitlarla çalisan tüm sistemler zehirlenmeye sebep olabilir.” dedi.

GAZ KOKUSU ALINDIGINDA NE YAPILMALIDIR?

Yapilan arastirmalarda karbonmonoksit zehirlenmesine maruz kalan kisilerin yaklasik yarisinin hayatini kaybettigini belirten Özgür Sahin, dogalgaz kullananlarin da soba kullananlar kadar dikkatli olmasi gerektiginin altini çizdi. Özgür Sahin su uyarilarda bulundu: “Evde gaz kokusu var ise en hizli sekilde kapi ve pencereler açilarak ortam havalandirilmalidir. Açik ocak ve elektrikli cihazlar kapatilmali, ortam karanlik dahi olsa asla elektrik dügmeleri kullanilmamalidir. Anahtar ve prizlerde olusacak en ufak kivilcim içerdeki gazin patlamasina sebep olabilir. Ortam güvenli hale getirildikten sonra terk edilmeli ve gaz vanadan kesilmelidir. Sonrasinda da yetkili kurumlarla irtibata geçilmelidir.”

TÜRKIYE’DE EN SIK YAPILAN YANLIS

Tehlikeli durumlar yasanmamasi için dogalgaz tesisati bakimlarinin düzenli sekilde, yetkin kurumlarca yapilmasi gerektiginin altini çizen Sahin, “Baglanti noktalari ve baca çekisleri düzenli araliklarla kontrol ettirilmeli, gerekirse temizletilmelidir. Dogalgaz bacalarina kesinlikle aspiratör gibi cihazlar baglanmamalidir. Her cihazin kendi baca baglantisi olmalidir. Ocak ve kombilerin bulundugu ortamlardaki pencereler de bulunmasi zorunlu olan havalandirma menfezinin kapatilmamasi gereklidir. Bu ülkemizde sikça yapilan bir hatadir. Mutlaka ama mutlaka evlere dogalgaz detektörü taktirilmalidir.” tavsiyelerini verdi.