DIKKAT! SOGUK HAVA CILDINIZI YIPRATMASIN!

Kis mevsiminde havalarin sogumasi, rüzgar, hava kirliligi, kapali ortamlarda daha çok zaman geçirmek, daha az su içilmesi ve terlemenin azalmasi gibi faktörler cildimize önemli zararlar verebiliyor.

Sağlık 26.01.2022 17:24:45 0
DIKKAT! SOGUK HAVA CILDINIZI YIPRATMASIN!

Kis mevsiminde havalarin sogumasi, rüzgar, hava kirliligi, kapali ortamlarda daha çok zaman geçirmek, daha az su içilmesi ve terlemenin azalmasi gibi faktörler cildimize önemli zararlar verebiliyor! Bu etkenler ciltte kurulugun siddetlenmesine, bunun sonucunda da çesitli cilt hastaliklarinin gelismelerine veya alevlenmelerine yol açabiliyor. Acibadem International Hastanesi Dermatoloji Uzmani Dr. Hülya Saglam, ayrica Covid-19 enfeksiyonundan korunmak için kullandigimiz maskelerin ve pandemi sürecinde yasadigimiz yogun stresin de bazi cilt hastaliklarinin daha sik görülmesinde etkili olduklarina dikkat çekerek, “Özellikle yüzde kizariklik, kasinti ile pullanmayla kendini gösteren ve halk arasinda yag egzamasi olarak bilinen seboreik egzamaya kis aylarinda daha sik rastliyoruz. Gül ve akne hastaliklari da yine bu mevsimde artis gösteren veya siddeti artan hastaliklar arasinda yer aliyor. Dolayisiyla ciltte kizariklik, çatlama, kasinti, pullanma ve derin izler gibi yasam kalitesini düsürebilen sorunlarin artmamasi için bir dizi önlem almak çok önemli” diyor. Dermatoloji Uzmani Dr. Hülya Saglam, kis aylarinda yüzde sik görülen 3 cilt hastaligini anlatti; önemli öneriler ve uyarilarda bulundu! 



SEBOREIK EGZAMA

Soguk hava, nem kaybi, rüzgar, sicak suyla yapilan uzun süreli banyolar… Kis aylarinda bu faktörler havayla en çok temas eden yüz bölgemizde; kizariklik, kasinti ve pullanmayla karakterize olan ‘seboreik egzama’ sikayetini artiriyor. Toplumda ‘yag egzamasi’ olarak bilinen seboreik egzama yüz bölgesinin yani sira saçli deri ile gögsün üst bölgesinde de sik görülüyor. Dermatoloji Uzmani Dr. Hülya Saglam, bu hastaligin maske, soguk hava, stres, bazi besinler ve pek çok faktörün etkisiyle tekrarlanan kronik bir hastalik oldugunu belirterek, “Seboreik egzamanin siddetlenmemesi için cildin kalitesini artirmak çok önemli” diyor. 

NE YAPMALIYIZ? 

Soguk ve rüzgarli havada mümkünse disariya çikmayin. Mecbursaniz, yüzünüzü olabildigince kapatmaya özen gösterin.

Cildinizi düzenli olarak nemlendirin. Covid-19’dan korunmak için kullandigimiz maskeler yagli kremi daha da yaglandiriyor. Bu nedenle yagli olmayan nemlendirici kremleri tercih edin. 

Tahris olmamasi için tiras losyonu kullandiktan sonra cildinize alkollü losyon sürmeyin. Hekiminizin önerisi dogrultusunda eczanelerden seboreik egzemaya özel krem ve sampuanlardan faydalanabilirsiniz. Cilde zarar verdigi için kortizonlu kremler kullanmayin. 

LAZER, ISIK SISTEMLERI, MEZOTERAPI

Cildinizin kalitesini artirmak için nemlenmesini saglayan bazi lazer ve isik sistemleri yöntemlerinden faydalanabilirsiniz. Ayrica içeriginde hyalüronik asit ve peptid olan ürünlerin cilt altina minik ignelerle enjeksiyon edilmesiyle gerçeklestirilen mezoterapi yöntemi de cildinizin nemlenmesinde etkili oluyor. 

AKNE

Toplumda çogunlukla ‘sivilce’ olarak bilinen akne, iz birakabilen kronik bir cilt hastaligidir. Akne olusumunun pek çok nedeni var. Kalitsal ve hormonel etkenlerin yani sira hijyene dikkat etmemek, bazi besinler ve cildin asiri nemli olmasi gibi etkenler de aknelere yol açabiliyor.


Dermatoloji Uzmani Dr. Hülya Saglam, pandemi sürecinde maske kullanimi nedeniyle ciltte olusan asiri nemlenmenin akneleri daha çok siddetlendirdigine isaret ederek, “Maske takarken cilde fondöten gibi kapatici ürünler sürmek ve makyaj yapmak cildin hava almasini önledigi için akne sorununu daha da siddetlendirebiliyor” diyor. 

Aknenin tedavisinde basvurulan medikal ilaçlardan oldukça basarili sonuçlar aliniyor. Ayrica lazer ve isik sistemleriyle de akne ve izlerinden kurtulmak mümkün olabiliyor. Cilt tipine göre fraksiyonel lazer, plazma enerjisi, thulium lazer ve dermapen gibi yöntemlere basvuruluyor.  

AKNE OLUSMAMASI IÇIN NE YAPMALIYIZ? 

Hijyene önem verin ve cildinizi düzenli olarak temizleyin. Maskenizi her dört saatte bir, asiri nemlendiyse veya islandiysa hemen degistirin. Maske takarken fondöten gibi cilt gözeneklerini kapatan ürünler kullanmayin, makyaj yapmaktan kaçinin. Yagli besinler tüketmeyin. 

KARBON PEELING, IGNELI RADYOFREKANS

Karbon peeling: Aknelerin tedavisinde ve sonrasinda olusan kizarikliklarin giderilmesinde kullanilan bir yöntem. Her cilt tipine uygulanabilen karbon peeling, islem sonrasinda ciltte kabuklanma olmamasi, isiyla mikroorganizmalarin  yok edilmesi ve yag bezlerinin küçülmesi sayesinde kalici etki saglayabiliyor. 

Igneli radyofrekans (altin igne): Cilde ihtiyaci dogrultusunda enerji uygulanarak yapilan bir yöntem. Cilt alti tabakasinda kollajen ve elastin üretimini tetikliyor. Cilde uyguladigi isiyla aknelerin azalmasina, kollajen ile elastin senteziyle de izlerin hafiflemesine katki sagliyor. 

ROZASEA (GÜL HASTALIGI)


Toplumda “gül hastaligi” olarak bilinen Rozasea, kis aylarinda görülme sikligi ve siddeti artan bir diger hastalik. Yüzde kizariklik, yanma, batma hissi, damarlarda belirginlesme ve sivilce benzeri olusumlar, Rozasea hastaliginda en sik karsilasilan sorunlari olusturuyor. Dermatoloji Uzmani Dr. Hülya Saglam, bu hastalikta cilde mümkün oldugunca dikkat etmek gerektigini vurgulayarak, “Yüzde kirmizi görünüm olusturan bu hastaligin tedavisinde antibiyotikler fayda saglarken, siddetli ve tekrar eden tablolarda isotretionin etkili oluyor. Rozasea hastaligina yol açan en önemli faktör, kortizonlu preparatlarin uzun süre yüz bölgesinde kullanilmasi. Bu nedenle hekime danisilmadan kortizonlu ürünler asla kullanilmamali” diyor. 

ROZASEA OLUSUMUNU ÖNLEMEK IÇIN NE YAPMALIYIZ ? 

Cildi tahris eden ve alkol içeren ürünler kullanmayin.Topikal kortizonlu kremlerden uzak durun. Soguk ve sicak havalarda mümkün oldugunca disariya çikmayin. Sicak içecek ve besinlerden kaçinin. Aci baharatli besinler ve çikolata yemeyin. Alkol ve kafeinli içecekler tüketmeyin. Meronidazol içeren krem ve jelleri tercih edin. Egzersizlerde asiriya kaçmayin. Stres olusturan etkenlerden mümkün oldugunca kaçinin.


UVA ve UVB isinlarina karsi en az 30 faktörlü günesten koruyucu ürünleri günlük bakiminizda kullanin. Yaz mevsiminde koruma faktörü daha yüksek ürünleri tercih edin.

LAZER, MEZOTERAPI

Dermatoloji Uzmani Dr. Hülya Saglam, kilcal damarlarin yogun oldugu evrede; pulse dye lazer, gold toning lazer, IPL, NDYAG damar lazeri uygulandigini söyleyerek, “Bu uygulamalar ayda 3 seans olarak yapiliyor. Ayrica mezoterapi yöntemiyle de cilde nem saglaniyor. Bu yöntemlerin damar cidarlarini da güçlendirmeleri sayesinde kilcal damarlarin çatlamalari önlenebiliyor” diyor. 


Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °