Özel Alfa Tip Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmani Opr. Dr. Mehmet Sonar ortopedik hastaliklarda PRP tedavisi hakkinda bilgi verdi.
Özel Alfa Tip Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmani Opr. Dr. Mehmet Sonar : ‘’PRP Tedavisi, ortopedi alaninda da sikça kullanilan bir tedavi yöntemidir. Platelet Rich Plasma (PRP); kanda bulunan “trombosit” ten zengin serum anlamina gelmektedir. Genellikle kisinin kendi kani, damar yolu ile alinir. Kisiden alinan kan özel bir isleme tabi tutulur. Trombosit dedigimiz kanimizda var olan iyilesme faktörü içeren hücreler toplanarak hastalikli bölgeye enjekte edilir. Tedavi süresi genellikle ayda 1 enjeksiyon yapilacak sekilde 3 enjeksiyon seklindedir, ancak bazi hastalarda daha fazla enjeksiyon gerekebilir’’ dedi.
PRP tedavisinin birincil kullanim alaninin eklem kireçlenmeleri oldugunu belirten Op. Dr. Mehmet Sonar sözlerine söyle devam etti: ‘’Kireçlenme denince akla ilk olarak diz kireçlenmesi gelmektedir. Diz kireçlenmesinde kullanildigi gibi kalça kireçlenmesinde de kullanilmaktadir. PRP tedavisi uygun sekilde yapildiginda son derece iyi sonuçlar vermektedir. Diz kireçlenmesinin tedavisinde PRP ile beraber bazi koruyucu önlemler de alinmalidir. Ilk olarak hasta dizini korumalidir yani hasta merdiven inip çikmak, diz katlamak, çömelmek gibi zorlayici diz aktivitelerinden kaçinmalidir. Ikincisi egzersizdir. Hastalara mutlaka diz koruyucu egzersiz programi verilmeli ve hasta buna en az 3 ay devam etmelidir. Son olarak ise kilo kontrolü saglanmalidir. Hasta kesinlikle kilo almamali, obez ise fazla kilolarindan kurtulmalidir.’’
Poliklinik kosullarinda yapilan PRP Islemi 5-10 dk gibi kisa bir sürede tamamlanmaktadir. Enjeksiyon sonrasi hasta günlük aktivitelerine devam edebilir. Bu islem belli araliklarla hastadan hastaya degismekle birlikte tekrarlanir. PRP tedavisinin ortopedi ve travmatoloji’ de en sik kullanildigi tanilar ise sunlardir: diz agrilari (özellikle erken dönem kireçlenmelerinde), kikirdak hasarlarinda, omuz problemlerinde, tenisçi-gölfçü dirsegi ve asil tendiniti.