DOGASEVERLER MARMARA GÖLÜ'NÜN ÇIGLIGNI DUYURMAK IÇIN BULUSTU

DOGASEVERLER  MARMARA GÖLÜ

22 Mart Dünya Su Günü'nde Manisa Salihli'de Ege Belediyeler Birligi'nin çagrisiyla bir araya gelen dogaseverler Manisa'daki Marmara Gölü'nün kurumasina dikkat çekti. Bulusma, Izmir Büyüksehir Belediyesi ve Ege Belediyeler Birligi baska

Dünya su Günü kapsaminda bir araya gelen dogaseverler Manisa’nin Salihli ilçesindeki Tekelioglu Köyü’nde bulustu. Ege Belediyeler Birligi’nin çagrisi ile düzenlenen etkinlige  Izmir Büyüksehir Belediyesi, IZSU, bölgedeki ilçe belediyeleri ve STK'lar ve vatandaslar katildi.

Izmir, Manisa ve çevre illerden yüzlerce dogaseverin bulundugu etkinlige Ege Belediyeler Birligi ve Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer de katilim gösterdi.

BASKAN SOYER, DSI'DEN SU TALEP ETMISTI

Ege Belediyeler Birligi ve Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer’in öncülük ettigi çalismanin saha arastirmalari gölün tamamen kurumaya basladigi 2021 yazindan beri sürüyordu.

Gölün yazin tamamen kurumasi üzerine Baskan Soyer, DSI’den göle su birakilmasini talep etmisti. 22 Mart Dünya Su Günü’nde de Soyer, gölün ana besleme kaynagi olan Gördes Baraji’ndan göle su birakilmasi talebini yineledi. 


Konuyla ilgili açiklama yapan Tunç Soyer “Gölümüz, Manisa’nin göz bebegiydi. Yazik ki büyük bir planlama hatasi nedeniyle susuz kaldi ve kurudu. Fakat biliyoruz ki Marmara Gölü’nün kurumasi bir kader degil. Asla böyle bir doga yikimina izin veremeyiz. Çünkü daha önce kuruyan göllerimizde yasananlar, bize basimiza gelecekleri çok iyi anlatiyor. Bir göl kurudugunda orayi önce baliklar ve kuslar terk eder… Sonra, o gölden ekmegini çikaranlar ve balikçilar gider. Ardindan yeralti sulari çekilir. Tarimsal sulama zorlasir, toprak ve iklim kuraklasir. Nihayetinde bölgedeki tarimsal üretim durur ve çiftçiler de köylerini birakmak zorunda kalir. Göl, çöl olur. Köy bosalir, göç olur.

Biz bu felaketi ilk kez burada görmüyoruz. Biz bu felaketi Konya’da, Eregli’de, Hotamis’ta, Cihanbeyli’de, Burdur’da ve daha nice yerde yasadik. Fakat bu sefer bir çaremiz, bir çözümümüz var. Manisa’da henüz sona ulasmadik. Manisa’nin, Ege’nin tam ortasinda bir çölün olusmasini engelleyebiliriz” dedi.

KÖY HALKI GÖÇ ETMEK ZORUNDA KALIYOR

Marmara Gölü’ne su verilmemesi on binlerce kusun yasam alanlarindan olmalarina neden oluyor. Ayrica balikçilikla geçinen köy halki ise göl kurudugundan dolayi göç etmek zorunda kaliyor.


Sinirli Sorumlu Gölmarmara ve Çevresi Su Ürünleri Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Rafet Kerse, köy halkinin göç etmeye basladigini belirtti ve söyle konustu; “Çok geç kalinmadan sesimiz duyulsun istiyoruz. Gölümüze su verilmeli. Köyümüzü, evimizi birakip gitmek zorunda kalmayalim. Buradaki balikçilik kültürü devam etsin. Gölü paylastigimiz kuslar geri gelsin. Torunlarimiz gölümüzü görebilsin. Gölün yasamaya devam etmesi için Gördes Baraji’ndan göle su verilmeli. Gölümüz eski haline gelsin ve hep birlikte koruyalim.”

Doga Dernegi Yönetim Kurulu Baskani Dicle Tuba Kiliç ise “Anadolu’nun sulak alanlari yillardir yanlis tarim ve su politikalariyla yok ediliyor. Kurumakta olan Marmara Gölü için 22 Mart Dünya Su Günü’nde bir araya geldik. Gördes Baraji’ndan Marmara Gölü’nün hakki olan su verilmeli. Marmara Gölü’nün tam olarak restore olmasi için tarimsal su tüketiminin azalmasi gerekiyor. Marmara Gölü bir sulak alandir, tarim alani degildir. Sulak Alanlarin Korunmasi Yönetmeligi’ne aykiri olmasina ragmen gölün tabani sürülmüs ekin ekilmis. Göl tabaninda tarimsal faaliyetlere göz yumanlar gölün kurumasini isteyenlerdir.” dedi ve ekledi “Bugün Marmara Gölü’ne su verilirse, Türkiye’de su hakkini bekleyen diger sulak alanlar için örnek bir adim olacak. Türkiye’nin su politikalarini ivedilikle güncellemesi ve iklim degisikligini de göz önünde tutarak sulak alanlarini restore etmesi gerekiyor. “.


Bulusmanin sonunda etkinlige katilan yüzlerce dogasever Manisa Marmara Gölü’nün tabanina gövdeleriyle “Su!” yazdi.