DOKUZ EYLÜL'DE AÇILIS HEYECANI YILDIRIM'DAN FAKÜLTE MÜJDESI

DOKUZ EYLÜL'DE AÇILIS HEYECANI YILDIRIM'DAN FAKÜLTE MÜJDESI

Gündem 28.12.2020 06:06:49 0
DOKUZ EYLÜL

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ)’nin 2019-2020 Akademik Yili Açilis Töreni’ne katilan Son Basbakan ve AK Parti Izmir Milletvekili Binali Yildirim, DEÜ tarafindan Kiraz’da bu yil açilan Izmir’in ilk Veteriner Fakültesi’nin ardindan; Dis Hekimligi Fakültesi’nin de kuruldugu müjdesini verdi. Resmi Gazetede yayinlanan Cumhurbaskanligi Kararnamesi ile fakültenin resmiyet kazandigini kaydeden Yildirim, “Allah, çok güzel hizmetler yapmayi hepimize nasip etsin” dedi. Açilista konusan DEÜ Rektör Prof. Dr. Nükhet Hotar ise yatirimlara devam edeceklerini belirterek; hedeflerinin dünyanin ilk 500 üniversitesi arasinda yer almak oldugunu söyledi.

Türkiye’nin saygin yüksekögretim markalarindan biri olan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), 2019-2020 Akademik Yili Açilis Töreni’ni Sabanci Kültür Sarayi’nda düzenledi.

TBMM’nin Önceki Dönem Baskani, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Son Basbakani ve AK Parti Izmir Milletvekili Binali Yildirim’in ‘Onur Konugu’ olarak katildigi törende, üniversitenin akademik ve idari personeli ile ögrencileri hazir bulunurken; milletvekilleri ve devlet erkani da programa yogun ilgi gösterdi.

Saygi Durusu ve Istiklal Marsi ile baslayan törende; DEÜ Devlet Konservatuvari Orkestrasinin 'Çökertme' dinletisi ve Hemsirelik Fakültesi Müzik ve Ritim Grubunun 'Uzun Ince Bir Yoldayim' türküsü büyük begeni toplarken; Spor Bilimleri Fakültesi Ögrencisi Okan Simsek'in konusmasi dinleyenlerden tam not aldi.

Vatandaslarin, kamu kurum ve kurulus temsilcilerinin ve sivil toplum örgütlerinin de davetliler arasinda yer aldigi açilista fakülte müjdesini veren Yildirim, 4 Ekim 2019 tarihi itibariyle DEÜ’de Dis Hekimligi Fakültesi’nin kuruldugunu söyledi.

Konuyla ilgili Cumhurbaskanligi Kararnamesi’nin yayinlandigini açiklayan Yildirim, “Bugün milletvekili arkadaslarimizla Izmir’e, Dokuz Eylül Üniversitesi’nin açilisina gelirken, ‘Elimiz bos gitmeyelim’ dedik. Size dis hekimligi fakültesini getirdik. Hayirli, ugurlu olsun.  Bugün karari, Resmi Gazete yayinlandi. Böylece resmen Dokuz Eylül Üniversitesi Dis Hekimligi Fakültesi kurulmus oldu. Allah, çok güzel hizmetler yapmayi hepimize nasip etsin” diye konustu.

Türkiye’de 2003 yilinda 76 üniversitenin bulundugu bilgisini veren Yildirim, “Bugün, 207 üniversite var. Her ilde en az bir üniversite; bazi illerde daha fazla üniversitemiz var. Bunlardan bazilari vakif bazilari ise devlet üniversitesi. Esasinda üniversiteye erisilebilirlik açisindan Türkiye, dünyada ikinci siraya yükseldi. Yunanistan’dan sonra Türkiye bu konuda en önde gelen ülke. Bugün, orta ögretimden mezun olan herkes teorik olarak, sayi olarak, üniversiteye gidebilir. Kontenjanlarin toplami mezun olanlar kadar. Niye giremeyenler var? Çünkü begenmeyenler var; herkes, kendine göre tercih yapiyor. Yoksa hiç kimse disarida kalmaz. Tabii en iyisi için gayret etmek insanin tabiatinda olan bir sey. Gelecegi için bunu gözetmesi de çok dogal. Su anda olan birikim geçmisteki yillarin birikimidir.  Erisimde ciddi sorunumuz kalmadi ama bununla yetinemeyiz” dedi.

YABANCI ÖGRENCI SAYISI ARTMALI

Dokuz Eylül Üniversitesi’nde 112 farkli ülkelerden gelen yaklasik 1400 yabanci uyruklu ögrenci bulunduguna isaret eden Yildirim, “Türkiye genelinde ise 152 bin yabanci ögrenci var. Üniversite nüfusumuz ise 7 milyon 750 bin. Bu rakam çok az. Yüzde 10’u yabanci ögrenci olmasi lazim. Bunun birçok faydasi var. Bu ögrenciler, 4-5 yil boyunca ülkemizi taniyacak ve ögrenecek. Ülkesine döndügü zaman da önemli sorumluluklar alarak, ülkemizin gönüllü elçisi olacak. Yabanci ögrenci sayisini artirmaya ihtiyacimiz var. Bunu yapacak kapasitemiz de bulunuyor” ifadesinde bulundu.

“ÇOK SANSLISINIZ”

DEÜ’nün 37 yasinda oldugunu hatirlatan Yildirim, “Insan ömrüyle kiyasladigimiz zaman DEÜ’nün en verimli, en dinamik yillarinda oldugunu söyleyebiliriz. Bir anlamda gençler sizler, sanslisiniz. Çünkü bu üniversitede okumus, bu üniversitede akademisyenlik yapmis; doktor, doçent ve profesör olmus bir Rektörünüz var. Basindan sonuna kadar; ögrencilik ve ögretim üyeligi hayatini bilen, bugün de üniversitenin yönetim sorumlulugunu üstlenmis bir Rektörünüz var. O yüzden sanslisiniz. Sizin halinizi en iyi anlayan rektörlerden birisi. Prof. Dr. Nükhet Hotar hocaniz, hem Dokuz Eylül’ün hem de Izmir’in geçmisini çok iyi bilir” seklinde konustu.

ÜNIVERSITELERDE HUZUR VAR

Üniversitelerin geçmis yillarda yasadigi sikintilari, kendi yasadiklariyla anlatan Yildirim, “Bu siralardan geçmis biri olarak; sizin kadar rahat sartlarda egitim görme imkani olmayan bir agabeyiniz olarak, 1973'te ITÜ'ye kaydoldugum zaman 10 Aralik'ti. Senenin yarisi gitmisti. Çünkü anarsik olaylardan dolayi dogru dürüst ders yapamadik. Bir sene okuduk sonra iki arkadasimizi ne yazik ki katlettiler ve üniversite bir yil kapali kaldi. Hiç egitim görmeden bir yil mezuniyet gecikti. 1970’li yillar sürekli anarsik olaylarin üniversitede yogunlastigi, egitimin sakin ve düzenli olarak hiçbir zaman olmadigi, her gün 'bugün neyle karsilasacagiz' diye düsünerek geçirdigimiz yillardi. Sanslisiniz, ülkemizde huzur ve istikrar var. Üniversitelerimizde huzur var. Bu zamani en güzel sekilde degerlendirin. Mezun olunca ‘Nerede, nasil is bulacagim?’ kaygisina düsüp, kendinizi egitimle ögretimle yetistirmekle ilgili konulari lütfen iskalamayin” diye konustu.

BÜYÜK SEVINÇLE KARSILANDI

DEÜ tarafindan Kiraz Ilçesine kazandirilan ve Izmir’de bir ilk olan Veteriner Fakültesi’nin önemli bir yatirim olduguna dikkat çeken Yildirim, “Üniversitemizin Veteriner Fakültesini açmasi Kiraz’da büyük bir sevinçle karsilandi. Kiraz, hayvanciligin en çok yapildigi ilçelerden bir tanesi. Çok isabetli bir kararla daha önce söz verdigimiz Veteriner Fakültesinin bu yil ki akademik açilisini yapacagiz. Daha sonraki bir tarihte arkadaslarimizla beraber orada bir açilis gerçeklestirecegiz. Oraya böyle bir ayricalik yapmamiz gerekiyor çünkü Kiraz’da büyük bir heyecan var” dedi.  

BILIMI HAYATA NAKSEDIYORUZ

Kuruldugu günden bu yana üniversitenin mensubu olmaktan her zaman gurur duydugunu ifade eden DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar ise “Üniversitemiz, ülkemizin yükselen degerlerinden biri olarak aziz milletimizin, güçlü devletimizin ve insanligin gelecegi için çalisan; bilimin evrensel degerleriyle yol alan bir yüksekögretim kurumudur. Sahip oldugu birikim ve ilkeleriyle köklü üniversitemiz, ögretim ve bilimsel faaliyetleri ile kamu hizmetlerini basariyla sürdürmekte; 80 bin mensubuyla aydinlik yarinlarimizi insa etmektedir. Kendisine gönülden bagli fertlerinin azmi ile güzel Izmirimizin ve ülkemizin gelisimine katki koyan kurumumuz; bilimi, birey ve toplum hayatinin her alanina naksetmekte, 99 birimden olusan yapisiyla ulusal kalkinma stratejilerimize de güç vermektedir” dedi.

AÇIK VE SEFFAF YÖNETIM ANLAYISI

Göreve geldikleri günden bu yana açik, seffaf ve katilimci bir yönetim anlayisi ile hareket ettiklerini vurgulayan Rektör Hotar, “Bu süreçte bütün çalismalarimizi sadece üniversitemizi düsünerek degil; ayni zamanda ülkemizin ihtiyaçlarini gözeterek ortaya koyduk. Gelisen dünyanin degiskenlerini ve Türkiye’nin kalkinma hedeflerini göz önüne aldigimizda, bu durumun bizler için bir tercih degil mutlak zorunluluk oldugunu düsündük. Dolayisiyla projelerimizi bu gerçekler isiginda sekillendirdik. Son yillarda ciddi bir dönüsüm sürecinden geçen ülkemizde, bilimin yüceltildigi ve yüksekögretim kurumlarina yeni misyonlarin yüklendigi bir dönemi yasiyoruz. Vatandaslarimizla bilim dünyasi arasinda daha güçlü baglar kurmayi da hedefleyen bu yeni perspektifte, akademiden daha etkin rol almasinin beklendigini görüyoruz” seklinde konustu.

HEDEF ILK 500

Konusmasinda 15 aylik görev süresinde yaptiklarini da özetleyen Rektör Hotar, Kiraz’a Izmir’in ilk Veteriner Fakültesini kazandirmanin gururunu yasadiklarini söyledi. Yatirimlara devam edeceklerini açiklayan Rektör Hotar, sözlerini söyle sürdürdü: “Uluslararasi akademi camiasinda ilk 500 üniversitesi arasinda yer almak, bilimsel çalismalarimizi artirmak, hepimiz için daha iyi bir gelecek için çalismalarimiza devam ediyoruz. Bu zorlu yolda bilgi, tecrübe ve kabiliyetimizin oldugunu da biliyorum. Bu noktada farkliliklarimizi bir kenara birakarak; önceliklerimize odaklanmamiz gerektigini düsünüyorum. Yerelde kalkinma anlayisina uygun olarak; Sayin Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’in ifade ettikleri ‘kentlerle bütünlesen üniversite’ vizyonuna her zaman sahip çikacagimizi; arz ettigimiz projelerimizi de bu eksende ele alacagimizi belirtmek istiyorum.”

Konusmalarin ardindan üniversiteye dereceyle giren ögrencilere hediyelerini de veren Milletvekili Yildirim ve Rektör Hotar, Kiraz’a canli yayinla baglanarak Veteriner Fakültesi’nin Akademik Açilisini sahneden ögrencilerle birlikte yapti.

ATATÜRK ANITINA ÇELENK SUNULDU

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin 2019-2020 Akademik Yili Açilis Töreni Etkinlikleri kapsaminda ilk tören Cumhuriyet Meydanindaki Atatürk Aniti’na Çelenk Sunulmasi ile basladi. Üniversite üst yönetimi ile akademik ve idari personelin hazir bulundugu törende bir konusma yapan Rektör Hotar, “Üniversite yönetimi olarak bizler el birligi ile bugünlere getirdigimiz üniversitemizin yeni dönemde ufkunu genisletmeyi; ülkemize ve kentimize güç katacak yenilikçi bilimsel çalismalar yapmayi planliyoruz. Bilim insanlarimizin essiz bilgi ve deneyimi, mesai arkadaslarimizin fedakârliklari, ögrenci ve paydaslarimizin destekleri ile bu yeni yolda, adim adim ilerlemeyi hedefliyoruz” dedi.


Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °