Tarih: 13.04.2021 10:40

Dolar kuru; ihracattan yüzde 38, istihdamdan ise yüzde 50 daha fazla haber oldu!

Facebook Twitter Linked-in

MTM’nin hazirladigi rapora göre, dis ekonominin ve alinan kararlarin etkisiyle yükselise geçen dolar kuru, Mart ayinda ekonomi gündeminin en çok konusulan basligi oldu. Pandemi döneminde finansal destek saglama amaciyla olusturulan Kisa Çalisma Ödenegi ve Ekonomi Reform Paketi de gündemde yer alan diger basliklar oldu.

Dolar kurundaki dalgalanmalar devam etti

Subat ayini 7,37 TL seviyesinde kapatan dolar kuru, Mart ayinin ilk islem gününe düsüs yasayarak 7,29 TL seviyelerinde baslangiç yapti. Subat ayinda 6,90 TL’ye kadar düsüs yasayan dolar kuru, ay boyunca yasanan kritik gelismeler ve dis ekonominin etkisiyle birlikte Mart ayinda yukari yönlü ivmeyle gündeme geldi. 

Brent tipi ham petroldeki fiyat artisi, ABD tahvil faizlerinin enflasyon endisesi ile 1.6 seviyesini asmasi ve T.C Merkez Bankasi’ndaki bayrak degisiminin de etkisiyle geçtigimiz ayin en yüksek seviyesini 30 Mart tarihinde gören dolar kuru, yukari yönlü ivme göstererek 8,50 TL seviyesini test ettikten sonra 8,30 TL seviyesine geriledi.

TCMB yeni baskani Kavcioglu’nun, Genel Kurul’da yaptigi konusma ve faizlerin enflasyonun üzerinde kalacagini belirtmesiyle birlikte dolar kuru 8,80 TL’nin altina düserek Mart ayini 8,23 TL seviyesinde kapatti. Ay boyunca yasanan gelismelerle birlikte dalgalanmalar yasayan dolar kuru, 153 bin 89 habere konu olarak Mart ayi ekonomi gündeminin zirvesinde yer aldi.

T.C Merkez Bankasi’ndaki bayrak degisiklikleri piyasayi etkiledi

Mart ayinda T.C Merkez Bankasi’nda önemli bir atama gerçeklesti. Resmi Gazete'de yayimlanan Cumhurbaskanligi kararina göre; Merkez Bankasi Baskanligi’na 4,5 ay önce atanan Naci Agbal görevden alinarak, yerine eski AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Sahap Kavcioglu getirildi. 21 Mart’ta gerçeklesen atama sonrasinda piyasalarda yasanan ufak çapli dalgalanmalar ise Kavcioglu’nun yaptigi açiklamalarla giderildi.

Merkez Bankasi 30 Mart tarihinde kritik bir görev degisikligi ile daha gündeme geldi. Resmi Gazete'de yayimlanan Cumhurbaskanligi kararina göre; Merkez Bankasi Baskan Yardimcisi Murat Çetinkaya görevden alinirken, Merkez Bankasi Baskan Yardimciligi görevine ise Mustafa Duman getirildi. 

Ay boyunca yapilan atamalar ve faiz kararlari ile birlikte 68 bin 381 haberde yer alan T.C Merkez Bankasi, MTM’nin hazirlamis oldugu ekonomi raporu listesinin 5. sirasinda kendisine yer buldu.

Kisa Çalisma Ödenegi son buldu

Mart ayinda gündeme gelen diger bir konu ise, Kisa Çalisma Ödenegi oldu. Koronavirüsle mücadele kapsaminda alinan ekonomik tedbirlerle, 26 Mart 2020 yilinda baslatilan ve isyerindeki çalismanin geçici olarak durdurulmasi ya da azaltilmasi halinde, çalisamadiklari dönem için finansal destek saglayan Kisa Çalisma Ödenegi, 31 Mart 2021 itibari ile sona erdi. Isverenler için 2020 Agustos ayi itibari ile uygulamaya giren normallesme destegi ise devam ediyor. Geçtigimiz yildan bu yana saglanan finansal destek, zaman zaman uzatilsa da geçtigimiz Mart ayinda sona ererek medyada toplam 16 bin 126 haberde yer aldi.

Ekonomi Reform Paketi kitapçigi yayinlandi!

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan açiklanan "Ekonomi Reformlari" için hazirlanan kitapçik, Hazine ve Maliye Bakanligi’nin internet sitesinde yayimlandi. Hazirlanan Pakette,  reformlar için "Salgin sonrasi dönemin ekonomik yapilanmasina uygun, sürdürülebilir, güçlü ve kaliteli büyümeye erisim" ana hedefi belirlendi.  Kitapçiga göre; "makroekonomik politikalar" ve "yapisal politikalar" olmak üzere iki ana reform alani bulunurken her iki ana hedef altinda 5'er baslik belirlendi. Yatirim ortaminin güçlendirilmesinden çalisma hayatina, kurumsal yapidan enflasyonla mücadeleye her alandan basliklar içeren Ekonomi Istikrar Paketi, Mart ayi boyunca toplam 8 bin 12 haberde konu basligi oldu.





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —