Tarih: 28.12.2020 06:06

DSI'den Manisa Ekonomisine 336 Milyon Liralik Katki

Facebook Twitter Linked-in

Manisa Ilimizde 390.240Dekar Tarim Arazisi

Sulandi

Tarim ve Orman Bakanligi Devlet Su Isleri (DSI) Genel Müdürlügü yaptigi yatirimlarla modern sulama sistemlerini yayginlastirmaya, tarimda su tasarrufu saglamaya, çiftçilerimizin kazançlarini dogrudan ve dolayli yollarla artirmaya ve ülke tarimina katki sunmaya devam ediyor.

Türkiye’de suyun dörtte üçünün sulamada kullanilmakta olup bu yüzden sulama tesislerini insa ederken en modern ve tasarrufu en yüksek yagmurlama ve damlama sistemleri tercih ediyoruz.

Klasik sulama sistemlerinde 8 hektar sulama alanina saniyede ortalama 30 litre su verilirken modern sulama yöntemlerinden yagmurlama ve damlama sulamalarda 8 hektara saniyede ortalama 10 litre su verilmektedir. Böylelikle 2/3 oraninda su tasarrufu saglanmaktadir. 

Kapali sistem basinçli borulu sulamaya geçilmesi ile iletim kayiplari minimum seviye indirilmekte ve tarla içi sulama sitemleri ile önemli ölçüde su tasarrufu saglanarak çiftlik randimani maksimum seviyeye yükseltilmektedir. Böylelikle, yagmurlama sulamalarda % 35 damla sulamalarda ise % 65 oraninda su tasarrufu saglanmaktadir. 

DSI olarak son yillarda modern sulama projelerini gelistirerek uygulamaya koyduklarini ifade eden DSI Genel Müdürü Mevlüt Aydin, ‘Modern sulama ile tarimda saglanan verim artislari,  üretim deseninin çesitlenmesi, çiftçi gelirlerinde dogrudan ve dolayli artisa neden oluyor. Bu durum bir yandan kirsal kalkinmanin hedeflerinden olan yoksullugun azaltilmasi amacina hizmet ediyor bir taraftan da yasam standardini yükselttigi için göçü önledigini belirtti.

Bu kapsamda Üzümün Baskenti Manisa’da 13 Mart 2019 tarihinde baslayan sulama sezonun 1 Ekim 2019 tarihinde tamamlandigini belirten Genel Müdür Aydin,’ 2019 yili sulama sezonunda Manisa ve ilçelerimizde toplam 390.240 dekar tarim arazisi sulanmistir. Manisa il ve ilçelerinde 2019 yilinda toplam 390.240 dekar arazide yapilan sulu tarim ile birlikte 2019 yili birim fiyatlari ile ülkemiz ekonomisine 336 milyon TL katki saglandigini açikladi.

Aydin,’ Son olarak sulama sezonunda emegi geçenlere tesekkür ederek, DSI olarak ülke tarimi ve ülke insani için özveri ile çalismaya devam etmektedir. Tarim arazilerinin suya kavusmasini, kapali sistem sulamanin yayginlasmasini ve sulamada su tasarrufu saglanmasini önemsiyoruz. Çalismalarimizi da bu yönde kararlilikla sürdürüyoruz. ’dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —