DSÖ ekibinden canli yayinda çok önemli açiklama!

Çin Saglik Komisyonu'ndan Liang Wannian, koronavirüs salginina yol açan virüsün 2019 yilinda Çin'in Wuhan kentinde kesfedilmeden önce baska yerlerde de görülmüs olabilecegini söyledi.

Gündem 9.02.2021 17:39:09 0
DSÖ ekibinden canli yayinda çok önemli açiklama!

Yaklasik bir aydir Wuhan'da bulunan Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) ekibinin düzenledigi basin açiklamasinda konusan Liang, 2019 yilinin sonlarindan önce salginin sehirde önemli ölçüde yayilimi olmadigini söyledi.

Covid-19'un kaynagini tespit etmek için salginin çikis noktasi olarak bilinen Çin'in Wuhan sehrine giden Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) uzman heyeti, incelemelerini tamamlayarak açiklamalarda bulundu.

Covid-19'un kökenlerini arastiran Dünya Saglik Örgütü liderligindeki ekip tarafindan yapilan açiklamada, yapilan arastirmanin yeni bilgiler ortaya çikardigini ancak salginin resmini önemli ölçüde degistirmedigini söyledi.

Dünya Saglik Örgütü virüs uzmani Peter Ben Embarek, koronavirüsün kökenini belirlemeye yönelik çalismalarin herhangi bir hayvana isaret etmedigini ve bulgularin salginin Çin'in Wuhan kentinde Aralik 2019'dan önce tespit edilmedigini söyledi.

Virüsün baslangiçta yarasa ve pangolinlerde olabilecegini belirten DSÖ yetkilileri, kedigiller ve köpekgillerden de yayilmis olabilecegini belirtti.

ILK KEZ WUHAN'DA GÖRÜLDÜGÜ AÇIKLANMISTI

Dünya, Covid-19 salginindan ilk kez Çin'in 31 Aralik 2019'da Hubey eyaletine bagli Wuhan kentinde "kaynagi bilinmeyen gizemli solunum yolu hastaliginin" ortaya çiktigini DSÖ'ye bildirmesiyle haberdar olmustu.

Hastalik, ilk kez Wuhan'da deniz ürünleri gida pazarini ziyaret eden kisilerde görülmüs, sebebi anlasilamayan "solunum rahatsizligi" sikayetiyle 17 Kasim'da ilk hasta hastaneye basvurmustu.

Akciger iltihaplanmasina yol açan hastaliga yarasalarda bulunan bir beta koronavirüsün mutasyona ugramis hali oldugu tahmin edilen, daha önce bilinmeyen türdeki bir koronavirüsün sebep oldugu anlasilmisti.

14 OCAK'TA WUHAN'A GELMISLERDI

DSÖ heyeti, virüsün kökenini arastirmak için baslattigi saha çalismalarinda Hubey Çin ve Bati Tibbi Bütünlesik Bölge Hastanesi ve Wuhan Jinyintan Hastanesinde incelemelerde bulunmustu.

DSÖ heyeti, ilk olarak ocak basinda Çin'e gitmis ancak Pekin yönetiminin geçerli vizeler alinmadigi uyarisini yapmasinin ardindan geri dönmek zorunda kalmisti.

Daha sonra, ABD, Avustralya, Almanya, Japonya, Ingiltere, Rusya, Hollanda, Katar ve Vietnam'dan uzman ve arastirmacilardan olusan heyet, 14 Ocak'ta özel uçakla kente gelmisti.



Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °
Salı 27.4 ° / 16.6 °