DSÖ'den AB'ye asi ihracat izni elestirisi: Salgin sürecini uzatabilir

DSÖ

Dünya Saglik Örgütü (DSÖ), asi ihracatini kontrol etmek için Avrupa Birligi (AB) tarafindan baslatilan ihracat prosedürünü elestirerek bu tür önlemlerin salgini uzatma riski tasidigini ifade etti.

Avrupa Birligi (AB), Ingiliz-Isveç ortakli ilaç sirketi AstraZeneca ile asi tedariki konusunda yasanan tartismalarin ardindan birlik topraklarinda üretilen asilarin ihracina kontroller getirilecegini duyurdu. AB’nin asilarin ihracatini kontrol etmek için kontrol mekanizmasi baslatma karari, Kovid-19 asisi üreten AstraZeneca’nin Avrupa ülkelerine teslimatlarinda gecikme yasanacagini duyurmasi ile baslayan kriz sirasinda geldi. Avrupa Komisyonu, asilari devletler tarafindan verilen "ihracat iznine" tabi tutan yönetmeligi kabul ederken, Ticaretten Sorumlu Komisyon Üyesi Valdis Dombrovskis kurulan mekanizmanin amacinin "asi üretimi hakkinda kesin bilgi sahibi olmak ve sirketlerin bunlari nereye göndermek istediklerini bilmek" oldugunu açikladi.

"ÇOK ENDISE VERICI BIR EGILIM"

Iki taraf arasinda gerilim artarken, Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) AB’nin ihracat izni hamlesini "çok endise verici bir egilim" seklinde nitelendirerek kinadi. Ilaçlara erisimden sorumlu birimin genel müdür yardimcisi Mariangela Simao, "Küresel bir kamu mali olarak kabul edilebilecek seylerin ihracati üzerinde kisitlamalar görmek her zaman bir endise konusudur" dedi.

"AHLAKI BASARISIZLIK"

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus ise "asi milliyetçiliginin" salgin sürecini uzatabilecegi konusunda uyarida bulundu. Ghebreyesus, asi istiflemenin küresel esitsizligi daha da genisletebilecek bir "ahlaki basarisizlik" olmasinin yani sira, "salgini sürdürecegini ve küresel ekonomik iyilesmeyi yavaslatacagini" dile getirdi. (IHA)