Midenin içerigini ince bagirsak kismina normalden daha hizli bosaltmasi olarak tanimlanan dumping sendromu, "hizli mide bosalmasi” olarak da biliniyor. Mide baypas ameliyat geçirenlerde daha sik görülen bu sendromda mide bulantisi, karin krampi, siski
Üsküdar Üniversitesi NPISTANBUL Beyin Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmani Özden Örkcü, Dumping sendromu ve türleri konusunda bilgi verdi, tavsiyelerde bulundu.
Mide ameliyati olanlarda daha sik görülüyor
Midenin içerigini ince bagirsagin ilk kismina normalden daha hizli bosaltmasi olarak tanimlanan dumping sendromunun hizli mide bosalmasi olarak bilindigini kaydeden Özden Örkcü, “Dumping sendromu olan kisiler mide bulantisi ve karin kramplari gibi semptomlar yasarlar. Bu belirtiler, ince bagirsaginizin midede düzgün sindirilmemis gidalardaki besinleri emememesi nedeniyle ortaya çikar. Mide baypas ameliyati gibi belirli mide ameliyati türleriniz varsa dumping sendromu olma olasiliginiz daha yüksektir.” dedi.
Dumping sendromunun erken ve geç dumping sendromu olma üzere iki spesifik türü oldugunu kaydeden Özden Örkcü, erken dumping sendromunun genellikle bir yemegi bitirdikten sonraki 30 dakika içinde ortaya çiktigini kaydederek erken dumping sendromunun belirtilerini söyle siraladi:
- Mide bulantisi
- Kusma, ishal veya karin kramplari
- Sismis hissetmek
- Zayiflik
- Bas dönmesi
- Soguk terleme
Özden Örkcü, geç dumping sendromunun ise yemekten 2-3 saat sonra ortaya çiktigini belirterek dumping sendromunun belirtilerini asagidaki sekilde siraladi:
- Düsük kan sekeri (hipoglisemi)
- Zayiflik
- Soguk terleme
- Bas dönmesi
- Hizli veya düzensiz kalp atisi
Beslenme aliskanliklarinda yapilacak birkaç önemli degisiklik ile dumping sendromun semptomlarinin hafifletilebilecegini belirten Özden Örkcü, asagidaki tavsiyeleri verdi:
- Gün boyunca üç büyük ögün yerine bes ila alti küçük ögün yiyin.
- Soda, seker ve unlu mamuller gibi sekerli gidalardan kaçinin veya sinirlayin.
- Tavuk, balik, fistik ezmesi ve tofu gibi gidalardan daha fazla protein tüketin.
- Diyetinizde daha fazla lif alin. Beyaz ekmek ve makarna gibi basit karbonhidratlardan yulaf ezmesi ve tam bugday gibi tam tahillara geçin. Ayrica lif takviyeleri de alabilirsiniz. Ekstra lif, sekerin ve diger karbonhidratlarin bagirsaklarinizda daha yavas emilmesine yardimci olur.
- Yemeklerden önce veya sonra 30 dakika içinde sivi içmeyin.
- Sindirimi kolaylastirmak için yutmadan önce yemeginizi tamamen çigneyin.
Bariatrik ameliyatin herkeste dumping sendromuna yol açmayacagini vurgulayan Özden Örkcü, kilo kaybina yardimci olmayan yüksek kalorili ve besleyici olmayan yiyecek seçeneklerinden uzak durulmasini önerdi.
Özden Örkcü, “Kahvaltida yagsiz süt ve muzlu, buzlu gevrek tüketmek yerine 2 yumurta ve yarim muz tüketmelidir. Ögle yemeginde tüketilecek tam bugday ekmek üzerine sarküteri hindi ve havuç ve kereviz çubuklari, beyaz ekmek ve patates kizartmasi üzerine fistik ezmesi ve jöleli sandviçten daha yararli bir ögündür. Aksam yemeginde izgara tavuk, yarim tatli patates ve buharda pisirilmis brokoli tüketilmelidir. Atistirmalik olarak protein bar, shake veya hafif yogurt tüketilmesi tercih edilmeli ve atistirmalik büfesi ve kuru meyve gibi ögünlerden kaçinilmalidir. Içecek olarak su, tatlandirici ile kahve ve sifir sekerli krema, diyet kola gibi sivilar tercih edilmelidir.” tavsiyesinde bulundu.
Yagsiz proteinli yiyecekler, tam tahillar ve nisastali olmayan sebzelerden olusan bariatrik diyetin tercih edilmesinin dumping sendromunun semptomlarini önleyebilecegini ve azaltabilecegini kaydeden Özden Örkcü, tavsiyelerini siraladi:
- Diyetinizdeki protein ve lif miktarini artirmak
- Her gün 5 ila 6 küçük ögün yemek
- Yemek sonuna kadar sivi içmekten kaçinmak
- Yiyecek ve içeceklerde sofra sekeri gibi basit sekerlerden kaçinmak
- Yiyecek veya içeceklerin kalinligini artirmak